Кошища

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кошища
Кошишта
Кулоглу джамия
Кулоглу джамия
Страна Flag of North Macedonia.svg Северна Македония
Регион Югозападен
Община Охрид
Географска област Охридско
МПС код OH

Кошища (на македонска литературна норма: Кошишта, произношение в местния говор Кошишча) е квартал на град Охрид, в югозападната част на Северна Македония.

География[редактиране | редактиране на кода]

Кошища е северната махала на града, отвъд охридския рид, на който е разположена Самуиловата крепост, с който граничи на юг. На североизток градичи с булевард „Туристичка“, който я отделя от махалата Ласкайца. На северозапад граници с улица „Бистрица“, която я отделя от махалата Воска. На югозапад граничи с Охридското езеро, а на югоизток през улица „Пирин“ с Вароша. Основна пътна артерия в Кошища е улица „Гоце Делчев“ с посока югоизток - северозапад, която е старият път за Струга. Други важни улици са успоредните ѝ „Пере Тошев“ и „Петър Попарсов“ и перпендикулярните „Ариф Мустафа“ и „Стив Наумов“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Традиционно Кошища, заедно с Месокастро и Варош е една от трите български махали на града.[1] Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ - днес дом на културата - е основано в 1861 година. Над входната му врата е имало мраморен надпис

† Училище „Св. Кир. и Мет.“ Кошища.

Охридъ г. 1861. май 6-ий[2]

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В Кошища, на кръстовището на „Гоце Делчев“ и „Хаджи Мустафа“ е разположена Нишанджи Мехмед Челеби или Кулоглу джамия. В Кошища на „Гоце Делчев“ №53 е и Хаджи Хамза джамия, строена през XV-XVI век.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Снѣгаровъ, Иванъ. Градъ Охридъ. Исторически очеркъ. // Македонски прегледъ IV (1). София, 1928. с. 93.
  2. Ивановъ, Йорданъ. Български старини изъ Македония. Второ, допълнено издание. София, Издава Българската академия на наукитѣ, Държавна печатница, 1931. с. 46.
     Портал „Македония“         Портал „Македония