Направо към съдържанието

Кошища

Кошища
Кошишта
Кулоглу джамия
Охрид
41.1192° с. ш. 20.7919° и. д.
Кошища
Северна Македония
41.1192° с. ш. 20.7919° и. д.
Кошища
Страна Северна Македония
РегионЮгозападен
ОбщинаОхрид
Географска областОхридско
МПС кодOH

Кошища (на македонска литературна норма: Кошишта, произношение в местния говор Кошишча) е квартал на град Охрид, в югозападната част на Северна Македония.

География[редактиране | редактиране на кода]

Кошища е северната махала на града, отвъд охридския рид, на който е разположена Самуиловата крепост, с който граничи на юг. На североизток градичи с булевард „Туристичка“, който я отделя от махалата Ласкайца. На северозапад граници с улица „Бистрица“, която я отделя от махалата Воска. На югозапад граничи с Охридското езеро, а на югоизток през улица „Пирин“ с Вароша. Основна пътна артерия в Кошища е улица „Гоце Делчев“ с посока югоизток - северозапад, която е старият път за Струга. Други важни улици са успоредните ѝ „Пере Тошев“ и „Петър Попарсов“ и перпендикулярните „Ариф Мустафа“ и „Стив Наумов“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Традиционно Кошища, заедно с Месокастро и Варош е една от трите български махали на града.[1] Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ - днес дом на културата - е основано в 1861 година. Над входната му врата е имало мраморен надпис

† Училище „Св. Кир. и Мет.“ Кошища.

Охридъ г. 1861. май 6-ий[2]

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В Кошища, на кръстовището на „Гоце Делчев“ и „Хаджи Мустафа“ е разположена Нишанджи Мехмед Челеби или Кулоглу джамия. В Кошища на „Гоце Делчев“ №53 е и Хаджи Хамза джамия, строена през XV-XVI век.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Снѣгаровъ, Иванъ. Градъ Охридъ. Исторически очеркъ // Македонски прегледъ IV (1). София, 1928. с. 93.
  2. Ивановъ, Йорданъ. Български старини изъ Македония. Второ, допълнено издание. София, Издава Българската академия на наукитѣ, Държавна печатница, 1931. с. 46.