Хелвеция (могила)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Могила Хелвеция)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хелвеция
Вход към гробницата
Вход към гробницата
Местоположение
Bulgaria Stara Zagora Province relief location map.jpg
42.7002° с. ш. 25.3414° и. д.
Хелвеция
Местоположение в България Област Стара Загора
Страна Флаг на България България
Област Област Стара Загора
Археология
Вид Могила
Период V-IV век пр.н.е.
Епоха Тракийска епоха
Хелвеция в Общомедия

Могилата Хелвеция е тракийска култова постройка в Долината на тракийските владетели, разкрита на 26 юли 1996 г. по време на експедицията ТЕМП, ръководена от доц. Георги Китов. Археологическият обект е част от могилния некропол Шушманец и се намира край град Шипка[1][2].

Описание и особености[редактиране | редактиране на кода]

Градеж[редактиране | редактиране на кода]

Гробницата в могилата Хелвеция е изградена в южната периферия на могилата. Правоъгълната гробна камера и отвореното преддверие са покрити с общ конзолен свод, направен от големи, добре обработени блокове, свързани с железни скоби, заляти с олово. Дромосът е широк и дълъг, изграден от различни по размер и обработка блокове на глинена спойка. Той е допълнително прилепен до фасадата на преддверието, което ясно се установява от закритата при неговото изграждане мазилка на фасадните стени. Стените на гробната камера и преддверието са покрити с тънък пласт щукова мазилка, която в релеф имитира зидария. Където мазилката е нарушена, се виждат многоцветни стени, което според Георги Китов индикира най-малко два периода на използване. Подовете на двете помещения, както и този на дромоса, са покрити с тънка варова мазилка. До определена височина стените са вертикални, след което имат дъговидно, двускатно покритие, прекъснато от хоризонтален пояс.

Находки[редактиране | редактиране на кода]

Скелет на кон (в анатомичен порядък) е разкрит in situ в преддверието. Друг е лежал пред лицето на източното крило на дромоса. Тук е бил намерен бронзов набузник.

Датиране[редактиране | редактиране на кода]

Според паралелите с подобни артефакти от с. Оризово (община Чирпан) Георги Китов датира извършването на погребението към края на V или самото начало на IV век пр. Хр., а изграждането на комплекса поставя няколко десетилетия по-рано.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Голяма енциклопедия България“, БАН, том 7 (КРУ-МОМ), ИК „Труд“, София 2012, ISBN 978-954-8104-29-6, стр. 2870.
  2. wikimapia.org – Могила Хелвеция
     Портал „Археология“         Портал „Археология          Портал „История на България“         Портал „История на България