Народна република

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Народни републики:   Настоящи народни републики.  Бивши народни републики.

Народна република е често използвано име от Марксистко-Ленинските правителства за назоваване на техните държави. Причината за използването на израза почива на твърдението, че Марксиско-Ленинското управление е в интерес на огромното мнозинство от хора и като такава, Марксиско-Ленинската република е народна република. Много от тези страни са наречени социалистически държави в конституциите си. Противниците на Марксизма-Ленинизма твърдят, че името "народна република" се използва предимно с пропагадни цели. На Запад, страните управлявани от Марксистко-Ленински правителства понякога се наричат и Комунистически държави, въпреки че те никога не използват такова име за себе си.

Засега, Китайската народна република е единствената Марксиско-Ленинска държава, която използва в името си Народна република и американските медии понякога я наричат само "The people's republic" ("Народната република").

Две други държави също съдържат думите народна република в пълното си име:

  • Лаос (Лаоска народнодемократична република)
  • Северна Корея (Корейската народнодемократична република)

Историческите примери включват:

Други названия използвани от Марксистко-Ленинските държави са "Демократична република" (например: Германска демократична република или Демократична Федеративна Република Югославия между 1943 и 1946) и "Социалистическа република" (Социалистическа република Виетнам).

Въпреки това, тези термини не са характерни само за Мерксисто-Ленинистите. И трите могат да се срещнат в имената на страни които не са комунистиччески. В днешно време има две републики, които не са Марсистко-Ленински: Алжир (Алжирска народно-демократична република) и Бангладеш (Народна република Бангладеш).