Уикипедия:Разговори/Архив/2015/август

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.

Относно статията на Теди Александрова

Искам да облажвам изтриването на статията за Теди Александрова.

Алиса Селезньова - "Ниска енциклопедична значимост - един албум, няма награди, няма широк отзвук или популярност"

Като човек запознат с жанра, мога да потвърдя че Теди Александрова стана доста известна в фолк средите в последно време. Към днешен ден клиповете и трупат милиони гледания в световния портал YouTube. Доста по неизвестни индивиди имат страници тук като например Кристиана. St0n3 BG (беседа) 09:49, 4 август 2015 (UTC)

Какво е „последно време“? Уикипедия не е място за реклама на новоизгряващи звезди. Ако има по-малко значими предложи ги за изтриване. Известност не е същото като значимост между другото. --Сале (беседа) 09:52, 4 август 2015 (UTC)
В никакъв случай не е новоизгряваша. Има договор с Пайнер от 2009 г. St0n3 BG (беседа) 11:55, 4 август 2015 (UTC)
Крайно време е да се сложи критерий за значимост на фолк певците. Предлагам - за статия певецът да има поне 1 самостоятелен албум или минимум 10 песни.
За разни „новоизгряващи“ футболисти - поне 1 година в отбор от А група. --Rumensz (беседа) 09:09, 5 август 2015 (UTC)
Аз съм За ама отсега си представям какъв вой ще се надигне особено за футболистите. --Сале (беседа) 18:34, 5 август 2015 (UTC)
Относно критерий за значимост на фолк певците - изхождайки от опита си в раздел "Порнография" и критериите за значимост на порноактьорите, мога да предложа критерии като спечелени награди; особен принос в определен жанр; наличие на множество мейнстрийм изяви (участия в ТВ предавания, модни изяви, рекламно лице, участия във филми). Това е просто идея - не свързвам фолк певците с порноактьорите по никакъв начин. :) --Hillary Scott`love (беседа) 21:34, 7 август 2015 (UTC)
St0n3 BG, откога „има договор с еди-коя-си-фирма“ е критерий за значимост? --Сале (беседа) 18:34, 5 август 2015 (UTC)
Сале (беседа) Става въпрос за най-голямата музикална компания в България. St0n3 BG (беседа) 13:06, 20 август 2015 (UTC)
Към август 2015 година това е доста спорно твърдение, което се нуждае от правдоподобен източник.--Ģiverņ (беседа) 13:58, 20 август 2015 (UTC)
Ģiverņ (беседа) Разгледай импресарския им каталог. Над 60 подписани артисти. St0n3 BG (беседа) 23:16, 20 август 2015 (UTC)
St0n3 BG, още веднъж питам откога „има договор с еди-коя-си-фирма“ е критерий за значимост? Къде го има в критериите за значимост на музиканти на У:ЗХ? Къде пише, че ако някой има договор с голяма филма това го прави енциклопедично значим? --Сале (беседа) 08:48, 21 август 2015 (UTC)
Появяването на нова статия за певицата за пореден път показва колко е неплодотворно и излишно триенето на статии за тези певци, които са в развитие. Така не само, че се унищожава една добре написана и оформена статия, а и се губи много излишен труд и нерви. И показва доколко администраторите не разбират от управление на общности, а следват лични пристрастия. Ето защо са необходими и твърди критерии. --Rumensz (беседа) 20:40, 27 август 2015 (UTC)

Желаещи за уикиекспедиция на 2-3-4 октомври около Димитровград и Драгоман/Сливница с колеги от Уикимедия Сърбия?

Привет. По време на Уикимания и в дните след това, с колеги от Уикимедия Сърбия обсъждаме възможност за съвместна уикиекспедиция с цел запознаване с хората и снимане на места в района около Калотина – около Димитровград от тяхна страна и около Драгоман или Сливница от наша. Става дума за две нощи и три дни (петък-събота-неделя) в началото на октомври – или 31-1-2 или 7-8-9 октомври 2-3-4 или 9-10-11 октомври. Нещо подобно сърбите са правили миналата година с унгарците и сега искат да го направят с нас. От тяхна страна очакват, че ще се отзоват 10-15 човека. Надяват се на поне 5-10 и от наша (може някои от хората да не са уикипедианци, но да се интересуват от Уикипедия и да са готови да отдават снимки под свободен лиценз). Идеята е те да напишат проект пред ФУ и да ни покрият нашите разходи за път, храна и нощувки. Би ли представлявало това интерес за нас и колко хора (евентуално с коли) биха се включили в една такава уикиекспедиция? :) Спири ··· - - - ··· 10:43, 4 август 2015 (UTC)

Аз бих се включил с най-голямо удоволствие плюс кола, но по всяка вероятност на 7-ми ще пътувам за чужбина. Ако е от 31-ви септември почти със сигурност обещавам да се присъединя. --Сале (беседа) 12:00, 4 август 2015 (UTC)
„31-1-2“? Септември има 30 дни, сигурно имате предвид 1-2-3 октомври? L.Payakoff 12:05, 4 август 2015 (UTC)
Благодаря! Нещо съм се улисала: 2-3-4 или 9-10-11 октомври. В бързината се е получило. Спири ··· - - - ··· 22:13, 4 август 2015 (UTC)
На уикилагера също коментирахме (накратко) със сърбите, че са правили уикиекспедиция с унгарците и им се искаше и с нас. Аз с удоволствие ще се включа, с кола няма да мога да помогна, но при организацията мога. Спасимир (беседа) 19:02, 4 август 2015 (UTC)
Аз бих се включил, но с автомобил не мога да помогна. От 17-и този месец съм малко по-свободен и ще мога да прегледам материалите. Добре е да се знае в какъв радиус ще е експедицията, за да можем да се подготвим с интересни места и план за действие. В този район би трябвало да има доста военни паметници за снимане, а и има и села, църкви и др. интересни места, на които нямаме снимки все още. --Стан (беседа) 18:55, 7 август 2015 (UTC)
Стан, няма проблем за автомобила; Сале заяви, че може да дойде със своя, мисля, че и аз също, особено ако се съберем хора за две коли, което се надявам да стане! :) Засега още нямаме разписано нищо, но в някакъв момент трябва да почнем, в понеделник, 13 часа имам уговорка с Ивана Маджаревич да се засечем онлайн (ФБ чат) и да дообсъждаме детайли и да почнем да пишем чернова на проекта.
Засега разговорът се върти около това първо ние да отидем до Димитровград, където се срещаме със сръбските уикипедианци и разглеждаме града – имало някакъв музей, където ще поснимаме, имало и галерия и театър. Спим в Димитровград. На следващия ден всички минаваме границата. Втората нощувка я правим в Драгоман или Сливница (booking.com дава по един хотел в двата града, но предполагам, че на място ще има и други). Аз съм минавала и през двете места и честно казано в самите градове много-много за гледане няма, проверих, че няма музеи, където да се заврем... Знам а паметника над Сливница, и дотам може да отидем, снимката в У на този паметник е малко кофти, дано хванем слънчево време за по-добра. Но пък има се сетих, че Драгоманското благо е защитена територия и мога да организирам от СДП „Балкани“, които поддържат Центъра за опазване на влажните зони, да ни направят екскурзия с гид, още повече, че по това време могат да се наблюдават и миграции на птици. Има доста неоснимани села в района, но все пак трябва да направим плана като за ден - ден и половина максимум, тъй като на третия ден, вероятно към обяд, сърбите си заминават.
Не е много амбициозно, но като за първа подобна екскурзия може би е достатъчно. Акцент, освен снимането на забележителности, е и установяването на контакти със самите хора и, ако ни хареса, и в бъдеще ще правим подобни съвместни дейности. Спири ··· - - - ··· 12:36, 8 август 2015 (UTC)
Пак аз с риск да стана досаден. Първо за колата. Ако е в началото на октомври мога да возя още 6 човека стига да са с малко багаж. При това категорично не желая да взимам пари за гориво. Мога да помогна и с фотографска техника в смисъл, че имам читава такава, но не съм добър фотограф. Ако е на 9-11 октомври обаче ме няма :( Второ като за първа среща основният акцент е именно върху установяването на контакт. Не само със сърбите. От дългогодишния си професионален опит във виртуална среда съм се убедил колко ценни са такива редки срещи на живо за хора, които иначе общуват само през клавиатурата. В тази връзка искам да призова за повече участници от наша страна. Финансовата част е лесна доколкото този район и от двете страни на границата е доста беден и съответно евтин (повод за отделни дискусии със сръбските колеги между другото). Ако за някого парите са сериозна пречка може да помислим по въпроса. Трето районът е адски добре избран като за първа среща. Имаме много обща история със сърбите в този край при това за съжаление голяма част от нея е спорна и доста кървава. Като нищо може да се окаже, че някои участници в срещата имат дядовци, които са се воювали едни срещу други в този район. И накрая районът колкото и скучен да изглежда на пръв поглед всъщност е много интересен от енциклопедична гледна точка и предлага доста неразработени възможности за статии и фото материал. Не само многото паметници повече от които са заради събития при които българи и сърби са се избивали взаимно (по баирите над Сливница още могат да се видят траншеи копани по онова време) ами и заради интересната география и древна история. Само като пример точно до споменатото от Спири Драгоманско блато а е Чепън планина, която се изкачва много лесно и бързо, а на върха ѝ освен отлична гледка има древно тракийско светилище, останки от манрастир и стар каменен кръст. През района минава Виа Милитарис и т.н. --Сале (беседа) 08:13, 11 август 2015 (UTC)
Датата беше координирана със сърбите и вече е фиксирана: 2-3-4 октомври. Сале:, идеята ти за Чепън също е страхотна. Правим още някакви оценки на бюджета, за нощувки, път и билети за вход. Ако се съберем в рамките на 2000 евро, колкото сърбите са си заделили в годишния бюджет, даже няма да се наложи да разписваме нов проект пред ФУ. Ако ги надхвърлим, ще пишем проект и тогава ще пусна линк. Спири ··· - - - ··· 10:28, 11 август 2015 (UTC)
Нема да е зле по некое време да се преброиме колко хора сме и кои от наша страна и да помислим къде, кога и какво ще обикаляме. Желаещи? --Сале (беседа) 23:19, 15 август 2015 (UTC)


Над 1500 липсващи при нас страници, създадени вече в повече от 50 други уикита

Извлякох от Уикиданни списък на обектите с над 50 уикита и филтрирах само тези които ги няма при нас. Указа се, че ни липсват доста основни статии като за сол, заек, католицизъм, Samsung, момиче, момче, Boeing 777, ехо, кихане, пумпал, фауна и още много други. Ако някой си разпознае статия от областта по която пише може да драсне по няколко реда ако иска, поне за мъниче. --Termininja 21:11, 6 август 2015 (UTC)

Нещо не е много точен списъкът или аз не го разирам - например имаме си статия жасмин, а я виждам в списъка?--Маргарита Лакова (беседа) 11:59, 7 август 2015 (UTC)
Жасмин се появи снощи в Уикиданни след като го добавих. Има още около 4-5 статии които ги вързах с базата след създаването на списъка... как пък хвана точно нея :) --Termininja 12:26, 7 август 2015 (UTC)
Късмет. :) Мисля да се пробвам с лисицата.--Маргарита Лакова (беседа) 13:14, 7 август 2015 (UTC)
Някои статии просто са с различно име, което не винаги е очевидно как трябва да се върже в Уикиданни към другите езици. Имаме си статия за солта например. Там проблемът е, че не трябва да се бърха с химическия термин „сол“, който може да се отнася за много и разнообразни съединения. Така, че за тези статии по-скоро трябва да се обсъди каква трябва да е връзката с другите обекти в Уикиданни. Подобно е и положението със зайците. На английски има две отделни думи за домашен заек (по-точно семейство, което включва и домашните зайци) и див заек. На български и двете животни са зайци. В такива случаи трябва да се внимава за да не стане като с често срещаната глупост да се превежда бивол като бизон и обратното. --Сале (беседа) 14:40, 7 август 2015 (UTC)
Добра работа си свършил, ще допълваме полека-лека. → Иван (беседа) 20:00, 7 август 2015 (UTC)
Аз вече добавих една статия с второто място (141 уикита): Палтога:P Да действяме. Джевянин (беседа) 20:17, 7 август 2015 (UTC).
С просто око се забелязват някои недоразумения, раздуващи списъка: напр ахемениди, вместо империята им, математически анализ, който включва смятането "calculus", гъби...80.72.94.176 20:50, 7 август 2015 (UTC)
Да, подобни неща са изниквали преди около У:1000 (споменатият Математически анализ, Близък/Среден Изток и други). Просто не винаги има точни и удачни съответствия между езиците - тогава дилемата е дали да се създават измъчени заглавия на български или да се оставят елементи в Уикиданни без българско съответствие. --Спас Колев (беседа) 12:09, 12 август 2015 (UTC)

Джаджи

Проблем с джаджите

WikEd не работи при мен (с Firefox съм), някой да има този проблем? --giwas (беседа) 21:27, 7 август 2015 (UTC)

Ми спря да работи Advisor:( Не знам, дали това е причина от компа ми, или другаде. Джевянин (беседа) 06:51, 8 август 2015 (UTC).
Какъв е тоя Advisor? В английската версия на Уикипедия аз нямам проблем, тук не работи нещо...--giwas (беседа) 13:03, 8 август 2015 (UTC)
Причината не е при вас. Advisor е също джаджа. Около 2/3 от тях не работеха и изкарваха грешка "Gadget is not loaded. Please migrate to ResourceLoader". След това WikEd би трябвало вече да работи, но Advisor-a иска още нещо и не мога да разбера какво... някъде тука е предполагам отговора. --Termininja 15:53, 8 август 2015 (UTC)
Аха. Аз Те подкрепям да се справиш, аз не знам за тези неща, ала жалко, че не работи. Джевянин (беседа) 20:25, 8 август 2015 (UTC).
А на пример джаджа „Навигационни прозорци“ (NavigationPopups) също не ми работело, а сега вече е наред, мога да с мишката карам над препратка където изскача прозорче, което прави преглед на началото на статията, например в пл-Уикипедия не ми работи още. Джевянин (беседа) 20:30, 8 август 2015 (UTC).
Бих пробвал да преместя 4-те реда които са след началните коментари if ($.inArray ... } така че да станат последните 4 реда във файла. --V111P 08:28, 10 август 2015 (UTC)
Вчера направих тестова джаджа Тест, в която съм изключил въобще действието на тези няколко реда, но няма голяма разлика, ако искаш си я пусни от панела с настройки да тестваш. За сега съм я докарал до половината да работи, т.е. само показва грешките, но не ги оправя понеже клик ивентите не работят - дава грешка в конзолата "ct.rules is undefined" или че някоя друга функция липсва. Интересното е, че ако извикам същия скрипт през личния common.js работи. Това което ми прави впечатление е че когато го викам през "mw.loader.load()" го зарежда отделно, а ако е през панела с настройките - го блъска при още няколко други скрипта, поне така ми го показва дебъгера. Ще си поиграя още малко... --Termininja 09:13, 10 август 2015 (UTC)
Предполагам, че ако махнеш ненужния тест if (window.wgContentLanguage === 'bg') от МедияУики:Gadget-Advisor.js ще проработи. По-горният тест пък if (window.wgUserLanguage === 'bg') трябва да стане if (mw.config.get('wgUserLanguage') === 'bg') --V111P 00:18, 11 август 2015 (UTC)
Тази грешка я видях и аз в конзолата, но не е от нея, ето. В момента не виждам някой друг да се опитва да оправя Advisor-а така ,че ако имаш идеи може директно да ги тестваш в скрипта. Авторът му от години не е в Уикипедия, и няма кой да го поддържа. Затова съм му прехвърлил целия скрипт локално тук в МедияУики:Gadget-Test.js и вече всички тези неща, които предложи по-горе съм ги направил и знам че не е от тях. Има няколко блока от кода които са ми неясни и ще ми отнеме време да ги разуча, но предполагам ще го подкарам до няколко дена, ако не ме изпревариш :) --Termininja 08:10, 11 август 2015 (UTC)
Нещо свързано с блъскането в общия файл е проблемът, но не знам какво. Като сложиш &debug=true накрая на адреса на страницата за редактиране на статия, така че да не се минифицира нищо, Advisor работи (макар че тогава други неща дават грешки). --V111P 08:13, 11 август 2015 (UTC)
Направих няколко трика, но в крайна сметка проблема се реши чрез присвояване на променливата ct към window. Явно заради групирането на скриптовете променливата this не отговаря на window, което може да е и недостатък, и преимущество. :-) — Борислав 09:53, 11 август 2015 (UTC)
Ти ми гледа сеира отстрани два дена и накрая дойде и за 20 минути го оправи, Браво :) А я виж дали не е излишен тоя EditGuard по-долу. --Termininja 10:20, 11 август 2015 (UTC)
Различните ти опити не са загубено време. Така се учи човек. :-) Грешки като тази са доста неприятни, защото изчезват при зареждане на версията за дебъгване, както каза V111P по-горе, и единствения начин да ги хванеш е да пробваш различни конфигурации. Firebug съобщаваше на кой ред е грешката, но нищо друго не успях да измъкна от него. — Борислав 10:48, 11 август 2015 (UTC)
Адвайзорът се появи, преброява над прозореца каквото е открил, но нито посочва къде е грешката, нито я поправя?--Zhoxy (беседа) 14:04, 11 август 2015 (UTC)
Ако използваш джаджата WikEd, трябва да я изключваш преди да използваш Advisor. Можеш да правиш това чрез бутона "Use WikEd instead of classic text area" (първия бутон от втория ред в последната група бутони точно над текстовото поле за редактиране). --V111P 22:00, 11 август 2015 (UTC)

Пазител на редакции (EditGuard)

Някой ползва ли тази джаджа, и ако да, може ли да ми каже дали прави нещо повече от това да „извежда подсещане, в случай че се опитате да напуснете режима на редактиране, без да сте съхранили редакцията“. Това до колкото знам по принцип го прави самия браузър и си го имаме без да е необходимо да я включваме. --Termininja 09:49, 9 август 2015 (UTC)

Бях си ги чекнал и двете (Предупреждаване при опит за напускане на страница... от „Редактиране“ и EditGuard от Джаджи), но се дублират напълно. Ако се „откажа“ от едното, действа другото (не забелязах разлика).--Zhoxy (беседа) 10:55, 9 август 2015 (UTC)
Хм, бях забравил че има такава отметка. И като гледам наистина е заради нея, като я махна и не ми изкача съобщение. Което означава че ако тя е пусната по подразбиране, а и да не е пусната се получава дублиране на функционалности, т.е. джаджата EditGuard е напълно излишна, стига да не прави нещо повече от това да предупреждава при напускане в режим на редактиране. --Termininja 11:22, 9 август 2015 (UTC)
Щом настройката „Предупреждаване при опит за напускане на страница...“ я има при всички облици, джаджата е излишна. По-рано само Вектор разполагаше с такова нещо и заради хората с Монобук стоеше и джаджата. — Борислав 10:41, 11 август 2015 (UTC)
Има ли някаква стойност самия скрипт за да се пази? --Termininja 11:07, 11 август 2015 (UTC)
Може да го изтриеш. — Борислав 11:42, 11 август 2015 (UTC)

ОТНОСНО СЕВЕРОИЗТОЧНА И ИЗТОЧНА ГРАНИЦА НА ЛУДОГОРИЕТО

В статията за Лудогорието пише следното:

Лудогорие от Уикипедия, свободната енциклопедия Лудогорието представлява обширно плато из източната част на Дунавската хълмиста равнина. Територията на Лудогорието е 2 637,6 квадратни километра. Включва градовете Каолиново, Исперих, Кубрат, Завет, Дулово, Главиница, Вълчидол, а Разград се намира на западната граница на областта. Намира се на надморска височина мужду 250 и 350 m[1]. На североизток и изток постепено преминава в Добруджа. Северната граница минава по линията Тутракан - северното течение на Суха река при преминаването и на румънска територия като тук граничи с дунавското побрежие, област наречена Елията. На запад достига до долините на реките Бели Лом и Топчийска, а на изток до Франгенското плато. Южната граница започва от Разградските и Самуиловските възвишения до долината на Бресташка река[1]

За Източници пише следното

Източници 1. 1. „Голяма енциклопедия България“, БАН, том 7 (КРУ-МОМ), ИК "Труд", София 2012, ISBN 978-954-8104-29-6, стр. 2629. Редактиране • Последна промяна на страницата: в 16:57, на 2 юли 2015.

Проверих в „Голяма енциклопедия България“, БАН, том 7 (КРУ-МОМ), ИК "Труд", София 2012, ISBN 978-954-8104-29-6, стр. 2629.

ТАМ ПИШЕ СЛЕДНОТО: НА СЕВЕРОИЗТОК И ИЗТОК НЕЗАБЕЛЕЖИМО ПРЕЛИВА В ДОБРУДЖА ПО ЛИНИЯТА ТУТРАКАН – ГОРНОТО ТЕЧЕНИЕ НА СУХА РЕКА – ФРАНГЕНСКОТО ПЛАТО. ВЪПРОСЪТ МИ ЗА ИЗТОЧНИК СЕ ПОСОЧВА „Голяма енциклопедия България“, БАН, том 7 (КРУ-МОМ), ИК "Труд", София 2012, НО МЕЖДУ ОРИГИНАЛА И УИКИПЕДИЯ ИМА ГОЛЯМА РАЗЛИКА. ОТ КЪДЕ СЕ ЯВЯВА ТАЯ РАЗЛИКА. ЕМБИЯ УЛУСОЙ, ИСТАНБУЛ E mail: embiyaulusoy(a)Hotmail.com Telefon: o535 480 6502


94.123.196.185 07:24, 8 август 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Това се получава, защото текста в „Голяма енциклопедия България“ е защитен с авторски права и не може директно да бъде копиран в тази (пък и в която и да е) статия. Но все пак границите на Лудогорието са представени правилно, а това е най-важното. --Спасимир (беседа) 12:35, 8 август 2015 (UTC)

Новини от и за Македония – нов шаблон

От известно време се забавлявам да слагам новини на началната страница. Днес прочетох добра новина за Македония и освен на началната страница, реших да я сложа и в Портал:Македония. Много се изненадах, че там няма шаблон за новини и направих {{Македония-новини}}. Доста колеги пишат за Македония и който прочете интересна новина, да я слага в Портал:Текущи събития с дата и източник, и после да я копира в шаблона, без позоваване на източника. → Иван (беседа) 09:48, 10 август 2015 (UTC)

Военна академия "Г.С.Раковски", София

За съжаление това вече не е Военна академия! Това е терен за провеждане на всякакви ЧАСТИ ПАРТИТА, театрални и оперни постановки без оглед на часовия пояс и въздействието върху живеещите в близост. Изрично искам да поясня, че отдавам дължимата почет и уважение на военните в България, но НЕ и на управата на Военната академия. Един след друг управителите на тази институция превърнаха парка на Академията в свърталище. Българската армия е пословична със своята дисциплина и винаги е била за пример в това отношение. Недопустимо е тази традиция да бъде нарушена и осквернена в името на комерсиалното! Очевидно, никоя от отговорните институции, които са свързани с опазване на реда и горепосочените ценности не се интересува от тяхното опазване, а ги поощрява като позволява провеждането на всякакви мероприятия в двора на Военната академия в столицата на държава, член на НАТО. Замислете се дали това може да се случи в WEST POINT?! Същият текст ще бъде изпратен и на страницта на HEADQUARTER OF NATO.
Miroslava Shalamanova (беседа) 13:13, 11 август 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

А това е Уикипедия. Не виждам какво биха могли да направят за вас участниците в проекта тук. --Поздрави, Петър Петров 13:20, 11 август 2015 (UTC)

Пак българоподобно новозаглавие от Потребител:Drzewianin

Понеже наскоро бях заподозрян в някакви лично отношение против Джевянин искам да помоля общността да си каже мнението за името на тази нова статия създадена от него: Игра в изграждането на града. Неведнъж му е обръщано внимание поне да попита някого преди да създаде такава нова статия и всъщност го е правил, но въпреки това упорито се връща към лошите си навици. --Сале (беседа) 13:51, 11 август 2015 (UTC)

Аз съм шокиран от заглавието. Лепнах шаблон за обработка на статията, но такива редакции като създаването на тази статия създават повече работа отколкото носят полза. --Лорд Бъмбъри (беседа) 13:56, 11 август 2015 (UTC)
Колкото до конкретното заглавие подобни игри обикновено се наричат симулации въпреки, че трудно може да се говори за установена терминология. Нещо като „Градоустройствена симулация“ макар, че и това би се явявало новоизмислен термин и като такъв нямащ място в Уикипедия. --Сале (беседа) 13:58, 11 август 2015 (UTC)
Човекът използва Уикипедия като езикова лаборатория. Положителният момент е ценното ново съдържание. Отрицателен момент са глупавите езикови грешки. Статията да се преименува и старата да се изтрие, какъв е проблемът? Човекът не редактира злонамерено. → Иван (беседа) 16:47, 11 август 2015 (UTC)
Според мен потребителят допринася повече към проекта, отколкото вреди. --Поздрави, Петър Петров 18:41, 11 август 2015 (UTC)
Какъв е проблема ли? Проблемът е, че патрульорите трябва да му проверяват всичките редакции защото заради такива изцепки колкото и да са редки няма начин да го направим автопатрул. При толкова активен редактор това изисква доста работа. --Сале (беседа) 08:47, 12 август 2015 (UTC)

Грешна и обидна информация за Борислав Захариев

46.233.20.201 14:41, 12 август 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Драги ми неинформирани и заблудени служители на Уикипедия.Повече от 3 години фигурира информация за мен която не само не е истина но е и във вреда на личността ми.Писали сте,че съм режисьор и сценарист на някаква страшна тъпотия - Грей Еленски.Моля незабавно да изчезне тази глупост от уикипедията за мен в противен случай ще информирам адвокатите си и ще си търся правата от вас.До края на седмицата ще бъда търпелив и любезен.Ако имате въпроси към мен можете да ми изпратите писмо на tampliery@abv.bg. Само аз мога да ви дам точна информация,защото явно пишете каквото ви скимне.Има сценарист който се казва като мен но ваша е работата да знаете,че не съм аз.Сценарист съм само на един филм и той се казва Черно море 2015 за Военноморска База Бургас - База Атия.Хубав ден

Аз също моля служителите на Уикипедия (дори незаблудените такива) веднага да ми се обадят. За Петър Петров има статия, но не е за мен, а е ваша работа да знаете и това! И понеже има още много, много работа за вършене, ще бъда и аз така любезен, ама не чак до края на седмицата, ами некъде докъм събота преди обед. Хайде със здраве. --Поздрави, Петър Петров 20:19, 13 август 2015 (UTC)

Участие в Wiki Loves Monuments?

Знам, че моментът надали е подходящ (с оглед свободното време на най-усърдните уики редактори и наскоро приключилият "Уики обича Земята"), но на [WikiBG-Info] постъпи запитване дали ни се участва в Wiki Loves Monuments ("Уики обича паметници", предполагам). Не е късно да участваме, качването на снимки, участващи в състезанието, ще се случва през септември. Така като гледам самата организация не изглежда твърде сложна, може би като изключим частта със списъците с паметници. Поради специфични за нашата страна проблеми тази задачка няма да е никак проста. Честно казано, ме засърбя да пусна отговор в този смисъл, но пък от друга страна нищо не пречи да участваме само с обекти, чиито творци са починали преди повече от 70 години. Ще ми се да обсъдим цялата тази работа и най-вече да видим има ли ентусиасти с достатъчно време да се занимават и с това. --Лавеол (беседа) 10:36, 13 август 2015 (UTC)

Аз съм меко казано против идеята само, защото ще трябва да изтрием (Или администраторите в Общомедия) много снимки, които ще се качат и няма да отговарят на правилата... Иначе с удоволствие бих се включил отново, като жури и с помощ по всякакъв друг начин :) VladislavNedelev (беседа) 12:55, 13 август 2015 (UTC)
Аз също ще се включа. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:50, 13 август 2015 (UTC)
Със сигурност опитът, който с Лорда, Водно конче и Влади натрупахме покрай тридневната военна мобилизация за УОЗ, ще бъде от полза да го предадем (или повторим ;) ). Щото, когато се организира за три дни така се получава: военна мобилизация. Аз все пак наистина съм разколебана с оглед FoP и мисля, че ще ни е невъзможно както да изискаме от качващите, така и след това да осигурим при преглеждането на каченото, че всички снимки ще са на творби на скулптори/архитекти с изтекли права. В общия случай дори не се знаят авторите на паметниците, еле па по малките градове и селата, дори и за някои да може да се проучи и установи впоследствие, като цяло ще е проблем. Възможно решение е да специфицираме някакво подмножество обекти за снимане, което е сравнително по-безопасно. Хрумват ми: военни паметници от Балканските и Първата световна, и паметни плочи (пак военни, или от тези, дето указват, че това е било къщата на...), които съдържат само текст без графика или с тривиални графични елементи. Спири ··· - - - ··· 05:40, 16 август 2015 (UTC)
Според мен трябва да напишем в правилата на конкурса, че могат да бъдат снимани само паметници, които отговарят на условията за свобода на панорамата (70 години от смъртта на автора и т.н.) и да оставим участниците да отговарят за действията си. Това ще доведе до повече изтрити снимки, но и до повече снимки. Алтернативата, която предлагам, е, да създадем списък на всички паметници, до които се доберем – може би в Министерството на културата има такъв – и да филтрираме тези, които отговарят на условията за състезанието. --Лорд Бъмбъри (беседа) 20:38, 16 август 2015 (UTC)

Grants:Evaluation/Program Toolkits/Writing and Editing Contests е портал с информация от Фондация Уикимедия за организирането и евалуирането на състезания за писане на статии. Може да е интересно четиво за хората, които искат да организират „Уики обича Паметниците“. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:21, 19 август 2015 (UTC)

Питах за отсрочка в месеца на провеждане на състезанието. По настоящия план участващите в международното състезание уикиобщности трябва да проведат националните си състезания през септември. Това явно няма да се случи, поради което попитах дали можем да се включим от октомври. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 11:14, 29 август 2015 (UTC)

Уф. Започнах да спрятам нещо в Общомедия - на първо време списък с подготвителните неща: Commons:Wiki Loves Monuments 2015 in Bulgaria/Todo, но ни трябва landing-page и локално, както и да си изберем жури. Мисля, че е добре този път в журито да се включат повече хора, освен Vodnokon4e, VladislavNedelev и Андрий, които свършиха предния път много работа, но и със сигурност в някакъв момент са изпушили (то и пресяването на красоти не е лесна работа в тези мащаби :) ). На беседата на страничката Уикипедия:Уики обича паметниците, която сега ще нахвърлям, ще пиша с предложения за жури. Като цяло, мисля, че при дорба организация можем да го пуснем и около средата на септември. Спири ··· - - - ··· 08:24, 30 август 2015 (UTC)

Как да ръгна линк "Еди-какво-си в Общомедия" в страница?

Има ли специален начин при качване на изображения така че да попаднат в конкретна обща категория?

Може ли да се генерират автоматично като абзац част от тях в самата статия, т.е. да изглеждат така както са подредени, когато последваме линкът "еди-какво-си"? (Animsaj (беседа) 10:42, 14 август 2015 (UTC))

Въпросите по реда на задаване:
  1. Препратката към Общомедия се слага към края на статията така: {{commons|Edi kakvo si in English|Еди-какво-си}}.
  2. Категоризирането на изображения обикновено е част от процедурата по качването им и не е автоматично.
  3. Да се виждат картинки автоматично в статията няма как, трябва да се изброят поименно: У:КАРТ.
--Поздрави, Петър Петров 11:25, 14 август 2015 (UTC)
Мерси :) (Animsaj (беседа) 18:33, 14 август 2015 (UTC))

Уикипедия:Предложения за администратори/V111P

Вижте Уикипедия:Предложения за администратори/V111P. --Спас Колев (беседа) 12:22, 14 август 2015 (UTC) .

Португалски език

Здравейте. Някой познава португалски език? По точно транскрипция португалско-българска? Делото се отнася за общини в Бразилия. Ще бъда благодарен. Джевянин (беседа) 16:11, 14 август 2015 (UTC).

Точно казано, моля ако някой може да потвърди, че шаблоните на общини съдържат правилния транскрипция (тези)?? Много моля за отговор. Джевянин (беседа) 09:50, 15 август 2015 (UTC).

Нов шаблон на началната страница

Какво ще кажете за един нов шаблон на началната страница, който да показва текущите международни, национални, съседски, религиозни и прочие празници? Ако се влезе в сайта на ООН и СЗО, практически всеки ден е посветен на нещо - ден за борба със световния глад, ден на бежанците, борбата с рака, тютюнопушенето и пр. Нашите национални празници и те не са чак толкова малко. Плюс именните дни, Коледа, Великден, Байрям и прочие. Плюс още разни разнообразни - например денят на независимостта на Гърция, Румъния, Сърбия и прочие от основните празници на комшиите. Бих направил такъв шаблон, но разбирате какъв труд е и не ми се иска да го правя, ако не знам, дали ще има смисъл. → Иван (беседа) 16:38, 15 август 2015 (UTC)

Аз съм твърдо За, много умна идея, любопитен и нужен шаблон, и вероятно доста лесен и стабилен в редактирането. Джевянин (беседа) 18:19, 16 август 2015 (UTC).
Такова нещо много би вдигнало посещаемостта на Уикипедия и би било полезно на всички. Но наистина е много труд. // Тръгнах да ти отговарям и като видях съдържанието на Ден на Освобождението на България от османска власт, видях че на друг език практически липсва статия. Няма статия на английски за националния празник на България. Иначе от Уикиданни може и да може да се вземат автоматично тия дати и с програма да се показват днешните, не знам. --Поздрави, Петър Петров 09:06, 18 август 2015 (UTC)
В шведската и полската У има именни дни, а в италианската У – католически празници. Международните дни на ООН и националните празници не би трябвало да са проблем, но някои религиозни празници, включително именни дни, се местят. Няма нужда от отделен шаблон (особено ако ще се прави ръчно), тъй като празниците пасват в раздела „На тази дата“, но е добре да се добавят само статични празници. --Методи Колев 13:07, 18 август 2015 (UTC)
В началото и аз си мислех да ги сложа в текущите събития, но просто не е прегледно да стоят в кутия с надпис „На този ден през …“. Това определено ще ми бъде интересна тренировка с уикикода. Едва ли ще стане бързо, но пък и закъде да бързаме. Благодаря за мненията. → Иван (беседа) 15:08, 18 август 2015 (UTC)
Аз не съм сигурен къде на началната страница ще е най-добре да се поместят. Изглежда ми претрупано с информация в момента. --Поздрави, Петър Петров 18:26, 18 август 2015 (UTC)

Току-що направих Категория:Шаблони за празници на начална страница. Според мен може да се сложат под избраната картинка, защото текущите празници все пак са по-важни и интересни от историческите събития, но може да се сложат и на всяко друго място. Сега новините заемат доста място, защото са за 15 дни за текущия месец, примерно. Новините спокойно могат да се съкратят до 5 дни и тогава ще има достатъчно място, и ще изглежда красиво. Добрата новина е, че септември вече е готов (колкото мога аз, който иска, да го допълва и подобрява). Ако потръгнат нещата, по-нататък ще направя шаблони за всеки ден от годината, разбира се, за около месец напред, не мога да напиша 365 статии за един ден или седмица. → Иван (беседа) 19:07, 18 август 2015 (UTC)

Дори това да звучи полтически некоректно, за всички ще е разбираемо: страницата зодиак е пълна с глупости и т.н. източници са смехотворни. Обаче е защитена.80.72.94.176 21:19, 15 август 2015 (UTC)

Готово - статията е отключена за редактиране от всички.--Алиса Селезньова (беседа) 21:30, 15 август 2015 (UTC)
Щеше да е готово, ако някой бе поизтрил последните "приноси"; а пък междувременно се е появила и цяла страница, която също плаче за бързо триене - зодия Паяк. 80.72.94.176 13:50, 16 август 2015 (UTC)
В тази страница през няколко месеца се появява някой на който да не му харесват датите и да ги смени без да посочи източник. Би било добре да се следи по-внимателно. --Termininja 16:39, 17 август 2015 (UTC)
Случаят очевидно е от тежките, липсват признаци, че с рационални аргументи може да бъде постигнато нещо, а в ръкопaшни схватки не ми влиза. Пожелавам успех на админите - след като имат повече права, имат и повече задължения. 80.72.94.176 10:07, 18 август 2015 (UTC)
Администраторите са доброволци както всички редактори в Уикипедия и нямат задължения. --Лорд Бъмбъри (беседа) 11:54, 18 август 2015 (UTC)
Всички сме доброволци, а някои са по-доброволци от другите.

Все пак опитах.80.72.94.176 09:40, 21 август 2015 (UTC)

Стандартно писмо за нарушаване на авторските права

Имаме ли случайно някакво стандартно писмо за нарушители на лиценза на Уикипедия. Текстът на статията Бачо Киро е копиран например в infopleven.com. --Лорд Бъмбъри (беседа) 12:38, 17 август 2015 (UTC)

Тези дни случайно попаднах на това: Потребител:Nk/Кореспонденция. Май не съм го използвал оттогава. --Спас Колев (беседа) 11:44, 20 август 2015 (UTC)
Текстът даже е от преди епохата на CC-BY-SA... --Спас Колев (беседа) 11:46, 20 август 2015 (UTC)

Аз също искам да попитам в подобни случаи достатъчно ли е сайта да посочи само като за източник Уикипедия? --Termininja 17:02, 17 август 2015 (UTC)

Не, не е, трябва да споменат и лиценза, и авторите, но аз лично се радвам и на „Източник:Уикипедия“, а ако сложат и препратка към статията направо изпадам в екстаз. --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:33, 17 август 2015 (UTC)
Изрових и аз разни примери, които споделих тук: Потребител:Spiritia/Личен опит#Писма за нарушения на авторските права при използване на съдържание от Уикипедия. Надявам се да вършат работа след съответните customizations. За протокола, и в двата цитирани случая писмата са постигали търсения ефект. :) Спири ··· - - - ··· 19:20, 20 август 2015 (UTC)

How can we improve Wikimedia grants to support you better?

My apologies for posting this message in English. Please help translate it if you can.

Hello,

The Wikimedia Foundation would like your feedback about how we can reimagine Wikimedia Foundation grants, to better support people and ideas in your Wikimedia project. Ways to participate:

Feedback is welcome in any language.

With thanks,

I JethroBT (WMF), m:Community Resources, Wikimedia Foundation.

(Opt-out Instructions) This message was sent by I JethroBT (WMF) through MediaWiki message delivery. 00:21, 19 август 2015 (UTC)

Разрешение за качване в Комънс

Здравейте. Получих разрешение да кача едно изображение, като обезателно обявя името на фотографа. Става въпрос за картинка на спортист. Под какъв лиценз да я кача? Иначе процедурата я открих в Уикипедия:Разрешения за ползване на материали.

Благодаря за разбирането! Много съм скаран с лицензите, затова и се придържам към създадени от мен снимки по принцип... --Явор~bgwiki (беседа) 17:00, 19 август 2015 (UTC)

Оправих се. Май. Вероятно утре ще разбера дали всичко е наред. --Явор~bgwiki (беседа) 18:04, 19 август 2015 (UTC)

Каквото разрешение сте получил от автора, такова и укажете в Общомедия под картинката. --Поздрави, Петър Петров 20:15, 19 август 2015 (UTC)

thesswiki project and wikicamp

On behalf of Wikipedia Community User Group Greece, we would like to invite you to be part of an ambitious Wikipedia-inspired project for the City of Thessaloniki. The project is entitled thesswiki, and aims to digitize the history and culture of the city of Thessaloniki and connect the physical monuments to the wikipedia world.

QR codes will be mounted on the sides of buildings or monuments in order to allow users with smartphones, focusing specifically on tourists and visitors, to scan them and instantly access up-to-date Wikipedia entries about all aspects of life in Thessaloniki in their native language. (see QRpedia)

We invite you to support the project and write and extend articles about these monuments in your own languages, as this will benefit visitors of Thessaloniki, from you own country. You can see the actual progress on the following page: meta:thesswiki#Articles of interest

Museums and archives of the city have pledged to open and upload content to Wikimedia Commons, and also support the writting of better articles.

At this point, we are excited to invite neighboring and other international Wikipedia chapters or User Froups, and interested Wikimedians to participate in the project. The project will be officially announced at the opening ceremony of Demetria Festival 2015, the most prominent annual cultural festival taking place in Thessaloniki in September 2015 and an official kick-off event is planned to take place during the weekend of September 26 & 27.

During the kick off event, we will present the project and what has taken place this far to the general public. Moreover, an Edit-athon event and a QR-marathon will take place, and possibly include speeches from international speakers and host a wiki-camp for international participants.

In this framework, we invite you to a 2-day-backstage-visit schedule, especially designed for wikipedians wishing to travel to Thessaloniki during the kick-off event, offering a VIP-tour around the most prominent museums, monuments, and galleries in the city (such as the Museum of Byzantine Culture, the Museum of Photography, and the State Museum of Contemporary Art) and participation in major Dimitria and thesswiki actions. We are aiming to inspire you to write articles in your native wikipedia languages and we are planning to offer accommodation for two nights (25-26 September), and meals as detailed in the attached agenda. (Since the budget for this program is limited, if your chapter/user-group is able to cover travel expenses for you users and you would like to use it instead of our free accommodation offer, you would be more than welcome to use it :). This will help us host even more people!) In case you are interested, please reply ASAP to team@wikimedia.gr and thesswiki@postscriptum.gr to help you arrange all the specifics and provide you further information.

(Sorry for writing in english. Feel free to translate.)

--Geraki (беседа) 08:29, 20 август 2015 (UTC)

Шаблон за стари думи

Някой с повече познания за уикикода дали би могъл да направи {{Архаизъм}}? Идеята ми е, като се въведе {{архаизъм|чиновник}}, да се появява: остар. „чиновник“. Прегледах шаблона {{lang-en}}, но нещо не мога да схвана как работи. → Иван (беседа) 20:38, 20 август 2015 (UTC)

Готово, виж дали ще свърши работа. --Termininja 11:56, 22 август 2015 (UTC)
Благодаря, чудесен е. → Иван (беседа) 21:09, 25 август 2015 (UTC)

Някой знае как се нарича това на български? Дали порог? Джевянин (беседа) 06:30, 21 август 2015 (UTC).

Праг --Молли (беседа) 06:35, 21 август 2015 (UTC)

Благодаря много Молли, а този уред-оръжие: Ciupaga, Валашка, Fokos, Shepherd's axe? Джевянин (беседа) 08:02, 21 август 2015 (UTC).

Джевянин, струва ми се, че предположението на Молли не е най-точното. Смятам, че по-скоро преводът е „бързей“. Така е и според речника на БАН. Tropcho (беседа) 08:10, 21 август 2015 (UTC)
Аха разбирам, аз просто планирах създам статия за Yellala Falls – водопад с бързеи или прагове. Джевянин (беседа) 08:23, 21 август 2015 (UTC).
А, правилно, че е бързей. Объркала съм се от руския, извинявай. Все пак руското „порог“ е праг. --Молли (беседа) 09:08, 21 август 2015 (UTC)
Мерси, а ще успеете още да преводите валашка? Джевянин (беседа) 09:40, 21 август 2015 (UTC).
Няма да го преведем защото такава дума няма в българския език а дума няма защото тукашните овчари не са използвали подобен инструмент. --Сале (беседа) 11:35, 21 август 2015 (UTC)
Да, аз бих го транскрибирал от основния език (май словашки?). --Спас Колев (беседа) 11:38, 21 август 2015 (UTC)
Трудно да се каже. Тази брадва се среща в различни народи, под различни имена. Сред планинари от Полша (подхалянци), Словакия, Унгария, Украйна, хуцули, бойки, лемки, русини. От какъв език да транскрибираме? Джевянин (беседа) 12:15, 21 август 2015 (UTC).
От това къде е изобретен, но това не знаме. Освен можем дадем в статията много синоними, но заглавието как да се нарича. Джевянин (беседа) 16:59, 21 август 2015 (UTC).

Как да ползвам изображение с авторски права?

В общи линии, за да кача изображение в Уикипедия, аз трябва да притежавам правата му, защото с публикуването му аз заявявам, че давам правото на всеки да го ползва за всякакви цели. По тази причина не мога да кача лого на една организация. Но виждам, че лога има в Уикипедия, примерно на Международна организация на труда , логото на Кока-Кола и т.н. Как става това? (Animsaj (беседа) 09:27, 21 август 2015 (UTC))

Понякога качващият въвежда грешна или непълна информация поради незнание или нарочно. Тези картинки може да ги изтрият когато някой обърне внимание. Така за знамето на МОТ не е посочено защо оригиналният му създател или организацията нямат авторски права върху него. В други случаи е цитирана конкретна законова причина. За Кока Кола пише че не е защитено понеже е публикувано в САЩ преди 1923. В САЩ има и изключения като например за лого което е само текст (като Гугъл, а сигурно и Кока Кола попада и тук). Тогава се слага шаблон че логото е търговска или запазена марка и не може да се използва за всякакви цели. --V111P 11:24, 21 август 2015 (UTC)
Любопитен беше факта за Кока-Кола-та. Ако направя снимка на логото, мога ли да я сложа в Шаблон, там където следва да се покаже логото?(Animsaj (беседа) 23:00, 21 август 2015 (UTC))
Само ако авторското право върху логото е изтекло. В общи линии за България това значи да са изминали 70 години от смъртта на автора му. Виж Закон за авторското право и сродните му права ако се интересуваш. --V111P 01:53, 22 август 2015 (UTC)
Според този член имам ли право да щракна и ползвам тук лога на организации, когато имат обществена изява:
Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
6. възпроизвеждането по фотографски, кинематографичен или аналогичен на тях начин, както и чрез звукозаписване или видеозаписване на произведения, свързани с актуално събитие, за да бъдат тези произведения използвани от средствата за масово осведомяване в ограничен обем, оправдан от целите на информацията, при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно;
7. използването на произведения, постоянно изложени на улици, площади и други обществени места, без механично контактно копиране, както и излъчването им по безжичен път или предаването им чрез кабел или друго техническо средство, ако това се извършва с информационна или друга нетърговска цел;
„механично контактно копиране“ май ще рече, че скенера отпада, но не и фотоапарата.
Май най-просто и логично е този закон за авторските права да вкара една нова точка, че в Уикипедия може да се слага всичко, което вече е публично достояние, с всички права запазени, и да се премахне този казус с голите откъм графики страници.(Animsaj (беседа) 02:58, 22 август 2015 (UTC))
Тук сме забранили качването на картинки за да не се занимаваме с тях, тъй като е трудно да следиш и да проверяваш картинките качвани от хората, а в Общомедия, откъдето включваме картинките които сега се показват в статиите, трябва да са свободни, без ограничения като "с информационна или друга нетърговска цел" по отношение на авторските права. --V111P 03:59, 22 август 2015 (UTC)
Т.е. само мое дело или с дадени ми права мога да ги ползвам?(Animsaj (беседа) 04:36, 22 август 2015 (UTC))
Ако са ти дадени права, това трябва да е или (1) публично доказуемо (т.е. оригиналният атор да е качил творбите си под съвместим лиценз и ти прекачваш оттам в Уикипедия, за пример http://imagesfrombulgaria.com/main.php) или (2) ако разрешението за ползване е получено от автора по непубличен път или има съображение да не се минава през публичния варинт (1), да се преведе на английски и препрати по имейл до OTRS екипа, като междувременно се сложи на файла шаблон c:Template:OP (от „OTRS pending“). Типово писмо за съгласие има в помощната страница на български и в Общомедия, но бързам да предупредя, че от въпросния екип понякога не отговарят със седмици...) Спири ··· - - - ··· 06:05, 22 август 2015 (UTC)
За да се уверя, че съм разбрал правилно ще задам още един въпрос: Ако Кока-Кола-та не беше с уредени права, тогава аз нямам право да кача в Уикипедия снимка, която аз съм направил, на бутилка на която си личи нейното лого, така ли е?(Animsaj (беседа) 06:12, 22 август 2015 (UTC))
Ние не знаем какво и кога ще решат да изтрият в Общомедия, нито какво би решил съдът при определено съдебно дело, но твоят пример звучи като опит за заобикаляне на правилата, което не е добър знак. За логото Coca-Cola като на американска компания ще гледат американския закон, който дава повече изключения, включително за търговска цел, но и там не вярвам да мине това с цялата бутилка, ако е част от по-голяма снимка, тогава да. --V111P 15:43, 22 август 2015 (UTC)
В американските закони има т.н. fair use, у нас предавано с 'честна употреба', каквото понятие нямаме, но пък имаме "безкористна цел". Така или иначе търговското лого, май, е под друг закон, а не цитирания. Водещата идея е авторско право=>признаване на автора, останалото са материални интереси. Когато някой счита, че материалните му интереси страдат, той следва да го доказва.80.72.94.176 19:20, 22 август 2015 (UTC)
Всичко в Уикипедия и сродните му проекти вкл. Общомедия откъдето взимаме картинките трябва да е под лиценз, който позволява комерсиална употреба а това не отговаря на „безкористна цел“. Прав ли съм? --Сале (беседа) 21:13, 22 август 2015 (UTC)
Прав си. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 22:10, 22 август 2015 (UTC)
Хем е тъй, хем не. Да се върнем на логото на Кока Кола. Качено е тук, но не мога да го продавам. Изобщо, там нацелих някакъв лиценз, който оправдаваше наличието му в Уикимедия, но обърнете внимание, че всичките известни марки имат качени лога. А аз съм пред казуса как да кача лого на магарешко състезание от България?(Animsaj (беседа) 22:26, 22 август 2015 (UTC))
Aко е fair use, то си остава fair use, свободно от копирайт и прочие:

2. Fair Dealing Rights. Nothing in this License is intended to reduce, limit, or restrict any uses free from copyright or rights arising from limitations or exceptions that are provided for in connection with the copyright protection under copyright law or other applicable laws.

Плюс че за марки и патенти има друг закон, нали. see https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Logos 80.72.94.176 22:28, 22 август 2015 (UTC)
В българския закон няма fair use както беше изяснено по-горе. А препратката е от английската Уикипедия и не важи за нас понастоящем. Виж Resolution:Licensing policy. --V111P 23:11, 22 август 2015 (UTC)

Липсващ линк в шаблон

Създадох страница Нефрит (скъпоценен камък), защото Нефрит беше заето със заболяването. В страницата със скъпоценни камъни го оправиха, но без линк остана в шаблона. Не мога да го редактирам. Става въпрос за това, което се разгъва в дъното на страницата Нефрит (скъпоценен камък). Като се натисне на „Показване“ там нефрита стои без препратка.(Animsaj (беседа) 02:47, 22 август 2015 (UTC))

Всъщност, това е нормалното поведение на вътрешните препратки: когато страницата Й съдържа препратка към самата себе си, да не се държи като препратка, а като обикновен, само получер текст. Причината: щракването ѝ няма да прати потребителя на друго място, а все на същата тая страница, т.е. е безсмислено. Пример и тук: Уикипедия:Разговори. А ако си видиш на беседа, ще забележиш, че текстът „беседа“ в подписа ти се държи по същия начин. Поздрави, Спири ··· - - - ··· 06:48, 22 август 2015 (UTC)
Вярно. Не се сетих да проверя. Благодаря.(Animsaj (беседа) 07:31, 22 август 2015 (UTC))

Уеднаквяване на заглавия на навързани статии

Може ли някой с препратки да уеднакви имената на периодите от класическата музика? В различен вид са, примерно Ренесансова музика, Класицизъм (музика), Музика на романтизма. Романтизмът например, по отношение на музика, трудно се намира в търсачката. Насмалко да напиша нова статия за него.(Animsaj (беседа) 09:55, 22 август 2015 (UTC))

Може. Как да бъдат? --Поздрави, Петър Петров 08:18, 24 август 2015 (UTC)
Аз бих избрал „Ренесанс в музиката“, „Класицизъм в музиката“ и „Романтизъм в музиката“. Според мен търсещият читател би започнал да търси „Ренесанс“, „Класицизъм“ или „Романтизъм“. Поздрави, --Лорд Бъмбъри (беседа) 08:35, 24 август 2015 (UTC)
Класицизъм (музика) също започва с „Класицизъм“. На английски също е със скоби – „Classical period (music)“. Нека чуем и други аргументи. --Поздрави, Петър Петров 13:38, 24 август 2015 (UTC)
Спрямо преобладаващата практика може би, защото и двете звучат добре. Със скоби съм срещал и някак ми е по-удобно за разчитане с поглед, а пък това без скобите може да бъде препратка. (Animsaj 05:25, 25 август 2015 (UTC))


90.154.242.55 06:16, 23 август 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)Казвам се Бончо Ничев и желая към списъка на планините в България и техните първенци да допишете; Васильовска планина и връх Васильов.

Благодаря за Вашето предложение! Ако смятате, че дадена статия трябва да бъде написана или подобрена, моля чувствайте се свободни да направите тези подобрения. Уикипедия е уики, така че всеки може да редактира почти всяка статия просто като щракне бутона редактиране отгоре. Дори не е нужно да сте влезли (въпреки, че има много причини да го направите). Уикипедианската общност Ви окуражава да бъдете смели, когато редактирате статии. Не се притеснявайте, ако от време на време допускате неволни грешки – вероятно те ще бъдат открити и оправени бързо. Ако не сте сигурни как се редактира, вижте тук или потренирайте в пясъчника. Поздрави, Петър Петров 08:18, 24 август 2015 (UTC)

Неправомерно отнето право на автопатрул

Преместено на Уикипедия беседа:Патрульори#Неправомерно отнето право на автопатрул. --Спас Колев (беседа) 12:35, 15 септември 2015 (UTC)

Съществуват ли нематериални стимули в Уикипедия?

(Animsaj (беседа) 15:20, 23 август 2015 (UTC))

Ако смяташ, че правиш нещо полезно за другите това е нематериален стимул. Това отговаря ли на въпроса?--DiHri (беседа) 16:36, 23 август 2015 (UTC)
Да. Сега имам друг въпрос: Има ли други нематериални стимули, освен посочения?(Animsaj (беседа) 17:24, 23 август 2015 (UTC))
Аз пък ще задам въпроса дали въобще има материални ? Мисля, че съм потребител от 2006/07 и тогава нямаше никакви материални стимули, сега не съм 100% наясно дали има някакви подобни новости. Доста известни сайтове направиха функции за материални изгоди, а Уикипедия също е един от топ сайтовете в световен мащаб.--Ģiverņ (беседа) 17:24, 23 август 2015 (UTC)
За микростипендии открих: Уикипедия беседа:Микростипендии (Animsaj (беседа) 17:28, 23 август 2015 (UTC))
Бих казал, че звездите, които допреди време се поставяха по потребителските страници „за заслуги“ са пример за точно такъв нематериален стимул. Може би ще е добре да попитаме Animsaj в какъв контекст задава въпроса си. Все пак нематериалните стимули са нещо лично и всеки има различен поглед върху темата. Мен лично не ме вълнуват въобще, но това е личен избор, който не задължава никого. --Сале (беседа) 18:59, 23 август 2015 (UTC)
Въпросът е доста езкистенциален, но не мисля, че съображенията ми са продиктувани от някакви дребни човешки страсти. По-скоро усещам, че личната ми работа страда от присъствието ми в Уикипедия и си търся оправдание да не я изоставям. (Animsaj (беседа) 19:14, 23 август 2015 (UTC))
Е някак всички трябва да функционираме, че и да се забавляваме. В това вписваме толкова Уикипедия колкото успеем, до голяма степен в графата „забавлявам се“. Звездичките и потупванията по рамото, а също и индексирането от Гугъл са гъдел за егото, но не знам дали носят вътрешен мир и дали служат за добро оправдание. Затова предпочитам да мисля дали правя нещо полезно. Успех!--DiHri (беседа) 19:40, 23 август 2015 (UTC)
Интересен въпрос за който гарантирано няма тривиален отговор. Бихме могли да направим една анкета в стил „Ти лично поради что редактираш Уикипедия?“ и да получим колкото разнообразни толкова и непредставителни отговори всеки един от които обаче ще е изключително съществен за разбирането на това което се случва. Това е тема за много продължителна дискусия. --Сале (беседа) 19:59, 23 август 2015 (UTC)
Не знам какъв е опита по света с това и ще ми е интересно. Силно подкрепям подобна анкета.--DiHri (беседа) 08:32, 24 август 2015 (UTC)
Редакторите на Уикипедия не получават пари за труда си. Микростипендиите не са материален стимул за писане на статии Уикипедия, а са възможност за покриване на разходи, свързани с допринасянето със свободно съдържание към Уикипедия и сродните ѝ проекти. --Лорд Бъмбъри (беседа) 21:46, 23 август 2015 (UTC)

Шрифт на потребителския подпис

Преместено на Уикипедия беседа:Потребителски подпис#Шрифт на потребителския подпис. --Спас Колев (беседа) 12:36, 15 септември 2015 (UTC)

Русия и Уикипедия

Днес попаднах на някаква информация за проблеми между Русия и Уики. В този блог прочетох повече подробностти. --Izvora (беседа) 17:21, 25 август 2015 (UTC)

А новините на нашата начална страница четеш ли ги :) Виж статията за Роскомнадзор (на русском языке) за повече подробности. → Иван (беседа) 13:10, 27 август 2015 (UTC)
Нека повече редактори да отразяват събития в новинарския портал. --Stanqo (беседа) 20:18, 31 август 2015 (UTC)
Това звучи като изнудване - или ще работите по нашия проект, или на Начална страница ще стоят фактически и правописни грешки с лек пропаганден уклон. --Спас Колев (беседа) 11:02, 1 септември 2015 (UTC)
Казано е в смисъл, че повече редактори ще внесат по-всеобхватен преглед на важните събития. --Stanqo (беседа) 21:48, 2 септември 2015 (UTC)
При сегашната разруха на медиите в България можем да организираме сериозен новинарски портал без аналогия в страната. Трябват само повече навити хора. Много от световните новини просто не се отразяват у нас. Имам предвид събития с енциклопедична стойност. --Stanqo (беседа) 21:34, 4 септември 2015 (UTC)

Дублираща статия

Преместено на Беседа:Жестомимичен език#Дублираща статия. --Спас Колев (беседа) 12:38, 15 септември 2015 (UTC)

Семинар по уики образование - 8 септември

Привет. Покрай предстоящото идване в региона на Анна Ковал, мениджър във Фондация Уикимедия на програмата за уики образование за Централна и Източна Европа, получих предложение от нея да организирам работна среща на уикипедианците и преподавателите, които са се занимавали или в бъдеще биха се занимали с уики обучение. След кратко предварително планиране, ето подробностите.

  • Аудиторията: Всеки който е правил нещо по университетските уикипроекти или има интерес по темата. По-специално „пингвам“ Justine.toms и Maymay (У:ОМПР), Laveol (У:НМКУ), Ilikeliljon (Психология), Мико и Алиса Селезньова (У:ПФ), NBUPolSci GProd (У:ПОЛ), Olympias (У:ИК). Анна ще се радва, ако на срещата дойдат и студенти, макар че предвид датата е много съмнително наистина.
  • Датата на семинара е 8 септември (вторник) от 10 до 17 часа, като Анна ще бъде в България и на 9 септември, в случай, че някой иска допълнително индивидуална среща с нея или не е успял за вторника. Предложението е да направим един час обедна почивка, като в зависимост от времето ще излезем да хапнем навън или ще си поръчаме пица на място.
  • Мястото е залата на ИБФБМИ-БАН, блок 105, ул. „Акад. Георги Бончев“ в Кампуса на БАН на 4-ти км. (на мястото където правихме уикисеминарите по-рано тази година).
  • Теми за обсъждане / Програма. Програма още няма (тя би зависела основно от това кой има възможност и желание да дойде), но сред темите, които се очертават, са:
    • Срещане и запознаване между хората. Кратко представяне на българския опит с образователните дейности в уики среща (аз);
    • Анна ще разкаже за Wiki Education Programme от перспективата на Фондация Уикимедия;
    • Обсъждане на различните проекти за уики обучение - от гледна точка на преподавателите и на уикипедианците -- успешни истории, капани и проблеми
    • Опит да резюмираме добри практики при проектирането на такъв уикипроект (нахвърляни моите бележки на бг и ен)
    • Анна ще покаже разширението Educational Extension към софтуера Mediawiki (ще поработя по превода на интерфейсните му съобщения, но ще отнеме време преди да бъде локално инсталиран)
    • Дискусиите за бъдещите планове и перспективи
  • Език: Заради Анна, семинарът ще бъде на английски, като ще помагам с превод при необходимост.
  • Други: Направих Facebook събитие, макар че който където иска – тук или във ФБ,, може да се отбележи за участие. Ще се води etherpad протокол, ще пробвам да пусна и google hangouts.

За съжаление, нямаше как да се направи в почивен ден, но пак се надявам семинарът да представлява интерес за достатъчно много хора (моля, отбележете се по някакъв начин). Спири ··· - - - ··· 07:56, 27 август 2015 (UTC)

Проблем с шаблон за панорама

Установих, че Шаблон:Панорама не работи, когато кода е на отделни редове. Поне в превюто е така. Animsaj 12:15, 28 август 2015 (UTC)

Някой ще я редактира ли, за да работи? Animsaj 18:47, 31 август 2015 (UTC)
Панорамна гледка към Истанбул от Кула Галата (през 70-те години на 19 век)
Панорамна гледка към Истанбул от Кула Галата (през 70-те години на 19 век)
Явно не работи, когато позициите са на отделни нови редове! --Rumensz (беседа) 20:11, 31 август 2015 (UTC)
Редактирах статията. Просто си мислех, че такива сериозни неща не трябва да пипам аз. Animsaj 20:49, 31 август 2015 (UTC)

Как да добавя превод на статия

Здравейте, имам проблем с рабирането на това как да кача един превод на статия. Превода е готов, статията няма превод на този език и понеже съм нов идва проблема, че немога да се оправя. Четох напътствията как се пише нова статия, как се добавя превод и нищо не разбрах и немога да го направя вече два дни. Моля за помощ. Стъпка по стъпка или някакви адекватни напътствия. Благодаря
NBUPolSci antong (беседа) 09:58, 31 август 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Здравей, NBUPolSci antong. Всъщност е доста просто. Опита ли стъпките описани тук? Какво става, след като потърсиш заглавието на статията в уикитърсачката? Tropcho (беседа) 10:45, 31 август 2015 (UTC)

След като я потърся на езика на който искам да я преведа ми казва, че няма таква статия, след това създавам я и я въвеждам и на пръв поглед изглежда така: [1] Знам, че трябва да се форматира и оправи, ще го направя, но повече ме интересува как да я свържа с основната статия и да излиза като нейн превод. Благодаря

NBUPolSci antong: Хм, така като гледам, ти май искаш да качиш нещо на гръцки. В този случай трябва да създадеш статията в гръцката уикипедия. Там процедурата е същата - през търсачката и т.н. Свързването с други езици става лесно: отваряш страницата, която искаш да свържеш. В панела вляво (къдео обикновено са междуезиковите препратки) трябва да видиш едно бутонче "добавяне на препратки". Tropcho (беседа) 10:58, 31 август 2015 (UTC)

Ясно, значи сега първо трябва да изтрия тази статия...и после да я добавя пак в гръцката Уикипедия по същия начин...и след това да добавя препратките на езика и да форматирам. Нали така? Може ли само да ми кажеш как тогава да изтрия тази тука която съм добавил? За да мога да оправя грешката.

Слага се шаблон и администратор я изтрива. Вече сложих. Tropcho (беседа) 11:15, 31 август 2015 (UTC)

Благодаря много, сега качих статията в Гръцката версия, но имам някакво затруднение в свързването с езиците, когато поставя линка на статията и ми казва, че такъв неможе да бъде намерен или не съществува..

Статията съществува ли на други езици? Tropcho (беседа)

Не тази която е на Български и сега тази която създадох на Гръцки. На други не е преведена

Как се казва на български? Tropcho (беседа) 11:36, 31 август 2015 (UTC)

Демокрацията и качествата на държавата

Свързването лесно би станало, но струва ми се статията не отговаря на критериите на уикипедия за енциклопедична значимост и ще я предложа за изтриване (вероятно може да се запази част от нея като под-раздел в статията за Путин). И на гръцката уикипедия вече е предложена за изтриване. Tropcho (беседа) 11:43, 31 август 2015 (UTC)

Ок това означава, че превода е бил напразен...

За съжаление изглежда е така. Разбира се можеш да обжалваш, но шансовете за успех не ми изглеждат големи. Между другото, забелязах, че и потребителят създал статията на български е с потребителско име подобно на твоето. Да не би това да ви е някакъв проект от НБУ? Tropcho (беседа) 11:51, 31 август 2015 (UTC)
ПП от друга страна, сега знаеш как се създават статии :) а теми за разработка има много :) Tropcho (беседа) 11:52, 31 август 2015 (UTC)

Да за проект е към един курс. Благодаря ти много за отделеното време и за оказаното съдействие. Почвам да търся друга статия :)

Ни в клин, ни в ръка, аз исках да спомена, че съм опитвал функцията за превод на статия от английската Уикипедия, но тя не работеше (функцията). Не помня откъде и как, но и не откривам, а би била улеснение. Animsaj 17:40, 31 август 2015 (UTC)
Ако имаш предвид Content Translation от Beta менюто горе в дясно, пише че няма машинен превод за български и май само превежда адресите на препратките. Използва се като се избере от менюто горе в дясно Contributions, Translations или като се отиде на статия без българска версия и от междууиките се щракне български. --V111P 18:13, 31 август 2015 (UTC)
Ясно. Жалко. Благодаря. Animsaj 18:46, 31 август 2015 (UTC)
Може би тук е добре да вметна, че машинен превод между български и македонски е наличен и не е зле като качество :) Tropcho (беседа) 16:24, 1 септември 2015 (UTC)
Вметни къде е наличен. Ако може с посочване да излиза оригинала има смисъл, защото буквалния превод сам по себе си неизползваем. Animsaj 17:58, 1 септември 2015 (UTC)
Вярно, че е наличен. :) Ами там е, на същото място. --V111P 18:15, 1 септември 2015 (UTC)
Много е просто. Като започнеш нов превод ти се появяват една колона (вляво) с оригиналната статия, и една (вдясно) с преводната статия. Във втората първоначално няма текст (като изключим някои категории, които се вкарват автоматично понеже са свързани в уикидата), но има "правоъгълници", които съответстват на обекти (снимки с текст, параграфи) от оригиналната статия. Ако е наличен машинен превод, с чукване на мишката над празен правоъгълник вкарваш машинния превод в него. Tropcho (беседа) 18:28, 1 септември 2015 (UTC)
Току-що използвах този инструмент, за да преведа Национална физическа лаборатория (Великобритания) от руски и резултатът не е много лош. Освен че добавя автоматично категории, добавя и меп.--Ket (беседа) 18:57, 1 септември 2015 (UTC)
Супер. Tropcho (беседа) 22:09, 1 септември 2015 (UTC)