Организация за африканско единство: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 29: Ред 29:


==Цели на организацията==
==Цели на организацията==
Организацията за африканско единство има две основни цели:
* единство и [[солидарност]] между държавите в [[Африка]];
* да насърчава единството и [[солидарност|солидарността]] между държавите в [[Африка]] и да представлява колективния интерес на целия африкански континент. Това е било необходимо, за да се осигури икономическото и политическо бъдеще на Африка в дългосрочен план;
* задълбочаване на многостранното политическо и икономическо сътрудничество между тях;
* да изкорени всякакви форми на [[колониализъм]], като се има предвид, че по време на създаването на съюза някои от държавите все още не са извоювали своята независимост или са управлявани от малцинства. Сред тези държави са [[Република Южна Африка]] и [[Ангола]]. ОАЕ предлага два начина за премахване на колониализма от континента. Първо, съюзът щял да защитава интересите на независимите държави, и да преследва интересите на все още колонизираните такива. Второ, той щял да остане неутрален по отношение на световните дела, за да защити членовете си от пореден евентуален контрол от външни страни.
* взаимопомощ за постигане на бърз икономически растеж;

* изкореняване на [[колониализъм|колониализма]] и [[расизъм|расизма]] в Африка;
Създаден е Освободителен комитет за подпомагане на движенията за независимост и за преследване на интересите на вече независимите държави. Идеята съюзът да остане неутрален при международни спорове се разбира най-добре на фона на опасността, която представлява Студената война.
* оказване на помощ при възникване на гранични спорове и конфликти;
ОАЕ има и други цели:
* да се погрижи всички африканци да упражняват свободно [[човешки права|човешките си права]].
* да повиши [[жизнен стандарт|жизнения стандарт]] на всички африканци.
* да урежда спорове и конфликти между членовете - чрез миролюбиви и дипломатически преговори.


==Органи на организацията==
==Органи на организацията==

Версия от 18:54, 8 февруари 2011

Файл:Organisation of African unity.PNG
Разрастване на ОАЕ по периоди

Организацията за африканско единство (ОАЕ) (на англ.: Organization of African Unity, OAU) е една от най-големите регионални международни организации, обхващата почти всички държави в Африка (с изключение на Мароко).

Организацията е учредена на 25 май 1963 г. в столицата на Етиопия - Адис Абеба, където се помещава и нейното седалище.

На 8 юли 2002 г. ОАЕ е преобразувана в Африкански съюз, търсейки подобие за развитие като Европейския съюз.

Разрастване на организацията по периоди

Цели на организацията

Организацията за африканско единство има две основни цели:

  • да насърчава единството и солидарността между държавите в Африка и да представлява колективния интерес на целия африкански континент. Това е било необходимо, за да се осигури икономическото и политическо бъдеще на Африка в дългосрочен план;
  • да изкорени всякакви форми на колониализъм, като се има предвид, че по време на създаването на съюза някои от държавите все още не са извоювали своята независимост или са управлявани от малцинства. Сред тези държави са Република Южна Африка и Ангола. ОАЕ предлага два начина за премахване на колониализма от континента. Първо, съюзът щял да защитава интересите на независимите държави, и да преследва интересите на все още колонизираните такива. Второ, той щял да остане неутрален по отношение на световните дела, за да защити членовете си от пореден евентуален контрол от външни страни.

Създаден е Освободителен комитет за подпомагане на движенията за независимост и за преследване на интересите на вече независимите държави. Идеята съюзът да остане неутрален при международни спорове се разбира най-добре на фона на опасността, която представлява Студената война. ОАЕ има и други цели:

  • да се погрижи всички африканци да упражняват свободно човешките си права.
  • да повиши жизнения стандарт на всички африканци.
  • да урежда спорове и конфликти между членовете - чрез миролюбиви и дипломатически преговори.

Органи на организацията

  • Събрание на държавните глави и премиерите — главен орган на ОАЕ. Всяка държава участва с един глас при вземането на решения. Решения се вземат при участие най-малко на 2/3 от членовете на ОАЕ и с положителен вот най-малко на 2/3 от гласувалите.
  • Панафрикански парламент — представлява висшия законодателен орган на Съюза.
  • Африканска комисия — състои се от 10 членове.
  • Африкански съд.
  • Централна африканска банка.
  • Африканска инвестиционна банка.
  • Африкански валутен борд.

Последните 3 работят най-вече в посока въвеждането на единна африканска валута.

Дейност на организацията

  • От учредяването си през 1963 г. ОАЕ се обявява против колониализма в Африка, но въпреки това Организацията допуска намесата на някои бивши колониални сили в дейността ѝ.
  • През 1966 г. ОАЕ създава в Дар ес Салаам комитет за оказване на помощ, включително финансова, на освободилите се от колониална господство държави.
  • От учредяването си ОАЕ се обявява против апартейда в ЮАР и не поддържа дипломатически отношения с режима в тази държава. През 1971 г. 15 членове на организацията се обявява за започване на диалог с ЮАР, което довежда до криза в ОАЕ. През 1975 г. организацията взема становището, че проблемите в ЮАР следва да се разрешат без въоръжен конфликт.
  • През 1963 г. ОАЕ се намесва успешно като арбитър в конфликта между Мароко и Алжир.
  • През 1965 г. ОАЕ се намесва с дипломатически средства и това води до преустановяване на въоръжения конфликт между Сомалия и Етиопия.
  • През 1980 г. ОАЕ създава Африкански съвет за сигурност и изпраща в Чад въоръжени отряди, които да заменят либийските въоръжени сили там.
Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.