Агиос Андреас (дем Кушница)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Агиос Андреас
Άγιος Ανδρέας
— село —
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Област Източна Македония и Тракия
Дем Кушница
Надм. височина 50 m
Население 411 души (2011)

Агиос Андреас (на гръцки: Άγιος Ανδρέας, до 1928 година Νουζλά, Нузла[1]) е село в Гърция, дем Кушница, област Източна Македония и Тракия. Според преброяването от 2001 година има 314 жители, а според преброяването от 2011 година има 411 жители.

История[редактиране | редактиране на кода]

В Османската империя[редактиране | редактиране на кода]

В XIX век Нузла е чифлик в Правищка каза на Османската империя. В 1889 година Стефан Веркович („Топографическо-этнографическій очеркъ Македоніи“) пише за Нузла:

Назлата, бивш чифлик, а днес е владение на руския атонски манастир Сарай. В него има няколко къщи на манастирски работници, за които се грижат монахини. Работниците се занивамат с отглеждането на лозя и маслинени дървета със средства на манастира. Манастирът е засадил 5000 маслинени дървета. Към това имение принадлежи и плънинско пасище, служещо за отглеждане на овце и кози.[2]

Съгласно статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) към 1900 година Нузла Чифликъ принадлежи на светогорския Илински сит, като в него има само ратаи, които се числят по родните им села, и монаси, което се числят към манастира.[3]

В Гърция[редактиране | редактиране на кода]

В 1913 година селото попада в Гърция след Междусъюзническата война. През 20-те години на XX век турското му население се изселва по споразумението за обмен на население между Гърция и Турция след Лозанския мир и на негово място са заселени гърци бежанци, които в 1928 година са 54 семейства със 193 души, като селото е чисто бежанско.[4] В 1928 година селото е прекръстено на Агиос Андреас.

В Агиос Андреас са запазени руините на исторически манастир, които дем Елевтерес реставрира.[5]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония