Анна Диогениса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Анна Диогена)
Анна Диогениса
Родена
1075 г.
Починала
1145 г. (70 г.)
Семейство
БащаКонстантин Диоген
МайкаТеодора Комнина
СъпругУрош I
ДецаБелуш
Урош II
Деса

Анна Диогениса е византийска аристократка от български произход, племенница на византийския император Алексий I Комнин и съпруга на великия сръбски жупан Урош I Вуканович.

Анна е родена в Константинопол. Тя е дъщеря на Константин Диоген, син на император Роман IV Диоген, и на Теодора Комнина – сестра на византийския император Алексий I Комнин. По бащиня линия Анна е внучка на византийския император Роман IV Диоген и на Анна Алусиан – внучка на българския цар Иван Владислав.

Потомство[редактиране | редактиране на кода]

Династичен брак[редактиране | редактиране на кода]

Анна Диогениса е омъжена за Урош I, великия жупан на Рашка. Дата на сватбата им не е известна, но се предполага, че това става по времето, в което Урош I е заложник в Константинопол, изпратен там от чичо си Вукан, с което последният гарантирал мира, сключен с Византия през 1094 г.

Анна Диогениса и Урош I имат най-малко пет деца:

Възможно е Анна Диогениса да е майка и на друго от известните деца на Урош II:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Златарски, История. Приложение 19
  2. а б Kouroupou, Matoula, Vannier, Jean-François. Commémoraisons des Comnènes dans le typikon liturgique du monastère du Christ Philanthrope (ms. Panaghia Kamariotissa 29). Revue des études byzantines. Т. 63. 2005. DOI:10.3406/rebyz.2005.2305. p. 41 – 69. (на френски)
  3. Cawley, Charles (2010). Medieval Lands, Byzantium, Diogenes, Emperor 1068 – 1071