Бродилово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бродилово
Общи данни
Население 212 души[1] (15 март 2022 г.)
3,02 души/km²
Землище 70,189 km²
Надм. височина 56 m
Пощ. код 8282
Тел. код 055068
МПС код А
ЕКАТТЕ 6553
Администрация
Държава България
Област Бургас
Община
   кмет
Царево
Георги Лапчев
(ГЕРБ)

Бродилово е село в Югоизточна България. То се намира в община Царево, област Бургас.

География[редактиране | редактиране на кода]

Бродилово е разположено в планината Странджа, в подножието на вулканичния масив на връх Папия. То се намира на левия бряг на река Велека, при брод, който е дал името му, на 12 км южно от Царево и на 76 км от Бургас. Селото е в границите на Природен парк Странджа. Днес от брода не са останали следи, вероятно поради промяна на речното корито, а над реката има мост.

История[редактиране | редактиране на кода]

Най-ранното споменаване на селото е в османски документ за търговията със сол от 1498 г. Изброяват се 32 домакинства. Открива се и в регистри на кааза Анхиало (днес Поморие) от 17 век. В картата на Хайнрих Киперт от 19 век е отбелязано с името Бродиво.

При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Бродилово е доброволец в Македоно-одринското опълчение.[2]

До 12 юли 1914 г. селото е населявано от гърци-нестинари. В къщата на нестинарския старей Георги Глигор имало нарочен нестинарски параклис. След Междусъюзническата война повечето от гърците се изселват и Бродилово е заселено с български бежанци от Източна Тракия.

В 1926 г. Бродилово имало 221 къщи и 1110 жители, от които 720 бежанци от Източна Тракия.

Стари форми на името на селото са Берадиу, Бродиво, Пордикос.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В района на Бродилово са описани останките на три крепости. Първата е разположена южно от селото, на връх, който доминира околността и се нарича Калето. Втората крепост е в местността Пефтич на 1 km западно от Бродилово. Стената е от ломен камък без хоросан. Останки от укрепление, оградено с ров, има и в местността Плаката. Югоизточно от селото се откриват следи от стара църква, дала името на местността Палеокльос (в превод от гръцки стара църква). Тук зидът е каменен с бял хоросан. Около Бродилово има три могилни некропола и следи от металургична дейност.

Църквата „Свети Пантелеймон“, построена през 1911 г., е паметник на културата. В нея се намира резбован иконостас, изработен от местния учител Янис.

В края на 40-те и началото на 50-те през селото е преминавала теснолинейката Ахтопол – Бродилово – Кости, демонтирана през 50-те, поради мнението, че е неефективна.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. : Личен състав по документи на Дирекция „Централен военен архив“. София, Главно управление на архивите, Дирекция „Централен военен архив“ В. Търново, Архивни справочници № 9, 2006. ISBN 954-9800-52-0. с. 831.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]