Направо към съдържанието

Вселенска патриаршия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вселенска патриаршия
Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον Κωνσταντινουπόλεως
Информация
Произлязла отАнтиохийска патриаршия
ОснованаОсноваване – 38 г.
Автокефалия – 330 г.
Статутавтокефална
ПредстоятелВартоломей I
Рангпатриарх
Обредвизантийски
Календарновоюлиански, юлиански
Богослужебен езикгръцки
СедалищеИстанбул, Турция
ДиоцезГърция, Турция и други
Численост
Епископии130
Епархии63
Манастири60
Паство3 500 000
Сайтwww.ec-patr.org
Вселенска патриаршия в Общомедия

Вселенската, наричана още Цариградската или Константинополската патриаршия (на гръцки: Oικουμενικό Πατριαρχείο Kωνσταντινουπόλεως, катаревуса: Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον Κωνσταντινουπόλεως, на турски: İstanbul Ekümenik Patrikhanesi) е автокефална поместна православна църква със седалище в Истанбул, Турция. Катедрална църква на патриаршията е „Свети Георги“.

Създадена след разцеплението на Римската империя (395 г.). Отначало е възглавявана от епископ, а от 451 г. епископът носи титлата патриарх.

Под юрисдикцията на Вселенската патриаршия минават:

След падането на Цариград под османска власт (1453 г.) на цариградския патриарх е признато правото да бъде духовен глава на всички източни (православни) християни в пределите на империята.

В първите векове на османското владичество Цариградската патриаршия подпомага църковното и училищното дело в Османската империя и противодейства на опитите за потурчване на отделни селища и райони на Балканския полуостров, в това число и в българските земи.

От 18 век и началото на 19 век патриаршията до голяма степен приема „мегали идея“ и се стреми да гърцизира негръцкото християнско население в империята. Тя противодейства с всички сили и средства на църковно-националната борба на българския народ и след учредяването на Българската екзархия (1870 г.) не признава нейната автокефалност (самостоятелност) до 1945 г. Цариградската патриаршия възпрепятства българската църковна и училищна дейност в Македония и Одринско, които по силата на Берлинския договор 1878 г. отново остават в пределите на Османската империя. Подкрепя не само гръцката, но и сръбската националистическа пропаганда в тези две области и пр.

След края на Втората световна война 1939 – 1945 г. Вселенската патриаршия признава не само автокефалността на Българската православна църква, но и въздигането и в патриаршеско достойнство (през май 1953 г.).

Глава на Вселенската патриаршия и на Светия Синод е архиепископът на Константинопол, Новия Рим и вселенски патриарх, пръв сред равни и съвместен държавен глава на Света гора Вартоломей I (1991-). Поместните православни църкви на Вселенската патриаршия се състоят от 6 архиепископии, 8 църкви и 18 митрополии, осем от които директно управлявани от вселенския патриарх. Три от шестте архиепископии имат свои митрополии – общо 17, които са част от техните диоцези. Две от църквите на патриаршията са автономни – Финландската православна църква и Естонската апостолическа православна църква.

Додеканезки митрополии

[редактиране | редактиране на кода]

Европа:

Америка:

 • Митрополия на Буенос Айрес и екзархия на цяла Южна Америка
 • Митрополия на Мексико и екзархия на цяла Централна Америка и Карибите

Азия и Океания:

 • Украинска православна църква на Западна Европа
  • Лондонска епископия
  • Западноевропейска епископия (Гент)

Митрополии на Новите области (в Гърция)

[редактиране | редактиране на кода]

Новите области са епархиите на Цариградската патриаршия, които попадат в Гърция след Междусъюзническата война в 1913 година и след края на Първата световна война в 1920 година. Те са под юрисдикцията на Вселенската патриаршия, но са, без тези на Додеканезите, de facto администрирани от Църквата на Гърция според споразумение между двете църкви.

Православните митрополии в Мала Азия в 1880
Митрополии (в Турция)
[редактиране | редактиране на кода]
 • Стара митрополия на Ефес
 • Стара митрополия на Ираклия и екзархия на Тракия
 • Стара митрополия на Кесария
 • Стара митрополия на Кизик
 • Стара митрополия на Никомидия
 • Стара митрополия на Никея и екзархия на Витиния