Малорусия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Малка Русия

Ukraine-Little Rus 1347.png

  Малка Русия. 1347 г.

Ukraine-Little Rus 1600.png

  Малка Русия. 17 век.

Ukraine-Little Rus 1654.png

  Малка Русия. 16491667 г.

Ukraine-Little Rus 1667.png

  Малка Русия след 1667 г.

Ukraine-Little Rus 1799.png

  Малорусия през 19 век.

Малорусия или Малка Русия (калка от средногръцкото Μικρὰ Ῥωσσία)[1] е историческото име на Галичко-Волинската земя през XIV - XV век, територията по Днепър през XV - XVI век и на т.нар. лявобережна Украйна след присъединяването на земите на Запорожката Сеч към Руското царство през XVII век по силата на решението на Переславската рада под председателството на Богдан Хмелницки.

В Руската империя от XVIII век до началото на ХХ век историческото название на областта е променено на Малоруско генерал-губернаторство.

Според Макс Фасмер, името Малорусия възниква като обозначение на онези земи населени от руси, по-точно рутени, спрямо "Велика Русия" с център на североизток - Москва, по аналогия от византийското Гърция - Магна Греция.[източник? (Поискан преди 15 дни)]

Земите на малорусите след края на Галичко-Волинското княжество са последователно под властта на Златната орда, Кралство Полша, Жеч Посполита, организираните в хетманщина казаци, които най-накрая са присъединени към Русия. Днес малоруските земи са част от Украйна.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Малороссия — Этимологический словарь русского языка Макса Фасмера

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Музика[редактиране | редактиране на кода]