Николай Огарков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Николай Огарков
Маршал на Съветския съюз
Ogarkov-KAL007.gif
Информация
Служба 1938 – 1994
Служил на Flag of the Soviet Union.svg СССР
Командвания Началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР
Битки Втора световна война
Образование Военна академия на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация
Отличия Герой на СССР,
Орден „Ленин“ и др.

Живял 30 октомври 1917 - 23 януари 1994 г.
Роден
Починал
23 януари 1994 г. (76 г.)
Друга работа Съветник към Министерството на отбраната на Руската федерация
Николай Огарков в Общомедия

Никола̀й Васѝлиевич Ога̀рков (на руски: Никола̀й Васѝльевич Ога̀рков) е съветски военачалник, маршал на Съветския съюз (1977 г.). Началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР от 1977 до 1984 г.

Роден е на 30 октомври 1917 г. в с. Молохово, Тверска област. В Червената армия е от 1938 г. Завършва Военно-инженерната академия „В.В. Куйбишев“.

Началото на Втората световна война заварва Николай Василиевич на строителството на укрепения район на река Ломжа, на длъжността полкови инженер на 1-ви стрелкови полк от 17-та стрелкова дивизия на Западния фронт.

От септември 1941 до февруари 1942 г. служи като старши инженер по фортификация в инженерното управление на Карелския фронт, а после като полкови инженер в 289-та стрелкова дивизия (при повторното ѝ сформиране) и бригаден инженер на 61-ва морска стрелкова бригада. От декември 1942 г. Огарков е помощник-началник щаб на инженерните войски на 32-ра армия, от август 1943 г. е помощник-началник в оперативния отдел на щаба на инженерните войски на Карелския фронт. От май 1944 г. е дивизионен инженер на 122-ра стрелкова дивизия на Карелския, от ноември — на 2-ри Украински, а след това и на 3-ти Украински фронт.

След войната Огарков последователно е помощник и старши помощник-началник щаб на инженерните войски на армиите в Прикарпатския военен окръг (от октомври 1945 до януари 1946 г.) и заместник-началник на отдел „Инженерно управление“ на Приморския военен окръг (от февруари 1947 г.). От септември 1948 г. е назначен за старши офицер в отдела, а от януари 1949 г. Николай Огарков е началник-отдел „Щабно управление“ към главнокомандващия войските в Далечния изток. От май 1953 г. е назначен за началник на оперативния отдел, а от ноември 1955 г. - за началник на оперативното управление и заместник-началник щаб на Далекоизточния военен окръг.

През 1957 г. на Огарков е присвоено званието генерал-майор и е изпратен да учи във Военната академия на Генералния щаб. След завършването ѝ е назначен за командир на 20-та гвардейска мотострелкова дивизия в Групата съветски войски в Германия.

През декември 1961 г. е назначен за началник-щаб на Беларуския военен окръг. През годините 1965 - 1968 е командир на войските на Приволжкия военен окръг.

От март 1974 до януари 1977 г. е заместник-министър на отбраната на СССР и председател на Държавната техническа комисия на СССР. На 8 януари 1977 г. армейски генерал Огарков е назначен за началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР и първи заместник-министър на отбраната. На 14 януари му е присвоено и званието маршал на Съветския съюз.

Огарков става широко известен и на Запад, след като през 1983 г. се появява по телевизията с отчет за инцидента с южнокорейскияБоинг“ през септември.

През 1984 г. е уволнен от Константин Черненко заради поддръжката на тезата за отделяне на по-малко пари за потребителски стоки и повече за въоръжение и военни разработки. Огарков е назначен за главнокомандващ на войските на Западното направление. В периода 1988 - 1992 г. служи като генерален инспектор в групата генерални инспектори към Министерството на отбраната на СССР. През 1992 г. е назначен за съветник към Министерството на отбраната на Руската федерация.

Предимно на него се приписва признанието, че превъзходството на САЩ в информационните технологии през 70-те години е довело до военно-техническа революция. [1]

Николай Василиевич Огарков умира на 23 януари 1994 г. Погребан е в Новодевичето гробище в Москва.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Steven Metz, James Kievit. STRATEGY AND THE REVOLUTION IN MILITARY AFFAIRS: FROM THEORY TO POLICY 27 юни 1995 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Огарков, Николай Васильевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.