Сергей Соколов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сергей Соколов
Маршал на Съветския съюз
Sergei Leonidovich Sokolov
Информация
Служба 1932 – 1987
Служил на Flag of the Soviet Union.svg СССР
Род войски бронетанкови войски
Командвания Ленинградски военен окръг,
Министър на отбраната на Съветския съюз
Битки Боеве на езерото Хасан,
Велика отечествена война,
Афганистанска война
Отличия Герой на СССР,
Орден „Ленин“ и др.

Живял 1 юли 1911 г.(1911-07-01) - 31 август 2012 г.
Роден
Починал
31 август 2012 г. (101 г.)
Друга работа Ръководител на организации и движения на ветераните от войните и воинска служба
Сергей Соколов в Общомедия

Сергѐй Леонѝдович Соколо̀в (на руски: Сергѐй Леонѝдович Соколо̀в) е съветски военачалник, министър на отбраната на СССР (от декември 1984 до май 1987 г.) и маршал на Съветския съюз.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 1 юли (18 юни по стар стил) 1911 г. в Евпатория, Таврийска губерния (сега Автономна република Крим в Украйна) в семейство на военнослужещ. След Октомврийската революция, през 1918 г. семейството се премества в градчето Котелнич (Вятска губерния), където преминават ранните години на бъдещия маршал. Започва работа през 1927 г. като опаковчик на посуда, а после влиза в числото на назначените на комсомолска работа. В годините 1930 - 1932 е секретар на комсомолската организация на промишления комбинат и по-късно е избран за член на бюрото на районния комитет на комсомола.

Сергей Леонидович влиза в редовете на РККА през 1932 г. По линия на комсомола получава правото да постъпи в Харковското гвардейско бронетанково училище за командири. Успешно преминава изпитите и е зачислен в курсантско училище (от май 1932 до ноември 1934 г.). Член на ВКП(б) от 1937 г. С отличие преминава курс за армейска подготовка и е отправен на служба в танковите войски в Далечния изток, където командва последователно взвод, рота и отделен батальон. Участник в боевете на езерото Хасан през 1938 г.

В началото на Великата Отечествена война Соколов е началник-щаб на танков полк (юни - септември 1941). От октомври е старши помощник-командир, от април 1942 г. - командир на отдел в Автобронетанковото управление, а от юни е началник щаб на същото управление. От януари 1943 до март 1944 г. е назначен за началник-щаб на управлението, отговарящо за бронетанковите и механизираните войски на Карелския фронт. В периода март - септември 1944 г., Сергей Соколов е командващ на бронетанковите и механизираните войски на 32-ра армия на същия фронт. Участва в отбраната и освобождението на съветското Заполярие, проявявайки лично мъжество и високи организаторски способности.

През 1947 г. завършва Военната академия за бронетанкови и механизирани войски. От ноември същата година е командир на танков полк, а в периода 1948 - 1949 г. е началник-щаб на танкова дивизия. През 1951 г. завършва Генералщабната академия. От януари 1952 г. Сергей Леонидович е командир на механизирана дивизия, после заема различни щабни и командни длъжности. От 1960 до 1964 г. е началник-щаб и първи заместник-командир на войските на Московския военен окръг, от юли 1964 е първи заместник, а от октомври 1965 г. - командващ на войските на Ленинградския военен окръг.

От април 1967 г. Соколов е назначен за първи заместник-министър на отбраната на СССР. С Указ на Президиума на Върховния съвет на страната от 28 април 1980 г. за лично мъжество и умело управление на войските, проявени при оказването на интернационална помощ на Демократична република Афганистан, маршалът на СССР Сергей Соколов е удостоен със званието Герой на Съветския съюз (медал № 11438 и връчване на втори орден „Ленин“).

От 22 декември 1984 до 30 май 1987 г. е министър на отбраната на СССР - пост, който губи след полета на Матиас Руст. Депутат от Върховния съвет на Съветския съюз от VII-ми до XI-ти конгрес. От юни 1987 до юли 1989 г. е генерален инспектор в групата генерални инспектори към Министерството на отбраната, а впоследствие - неин ръководител (остава на тази длъжност до закриването ѝ през януари 1992 г.). За кратко е съветник на главнокомандващия на Обединените въоръжени сили на ОНД. От септември 1992 г. е съветник към Министерството на отбраната на Руската федерация.

В началото на 90-те години Соколов координира дейността на обществените организации по въпросите на ветераните, участва в работата на комисията по подготовката и провеждането на мероприятия във връзка с паметни събития от военната история на Русия: през 1994 г. оглавява фонд „50-годишнина от Победата“. На 5 август 2000 г., с Указ № 1441 на президента на Руската федерация, Сергей Леонидович е утвърден в състава на организационния комитет „Победа“ и избран за заместник-председател на организацията. От 2002 г. оглавява клуба на ветераните-военачалници към Дома на ветераните от войните и въоръжените сили в Москва.

Автор е на съчинението „Ленинский стиль в работе военных кадров“ – Москва. Воениздат. 1983 г.

Умира на 101 години на 31 август 2012 г.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

През юли 2001 г., в деня на своята 90-годишнина, е удостоен със званието „Почетен кримчанин“ и почетен гражданин на Евпатория.

Военни звания[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Соколов, Сергей Леонидович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.