Порто

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Порту)
Вижте пояснителната страница за други значения на Порто.

Порто
Porto
— град —
Знаме
      
Герб
41.1495° с. ш. -8.6108° и. д.
Порто
Страна Португалия
РегионСевер (регион)
ОкръгПорто
ОбщинаПорто
Площ41,66 km²
Надм. височина104 m
Население1 736 228 души (2021)
Официален сайтwww.cm-porto.pt
Порто в Общомедия

Порто (на португалски: Porto, изговаря се по-близко до Порту) е град в Северозападна Португалия.

Известен е с едноименното вино „Порто“ (портвайн). Заедно с град Ротердам е избран за европейска столица на културата за 2001 година.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е на северния бряг на река Дуеро, близо до вливането ѝ в Атлантическия океан. Градът е втори по големина в страната с население около 263 000 души, в агломерацията около 1 552 000 души.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името на Порто се споменава още през 5 век и по римско време. Преди създаването на португалската държава днешният град Порто носи името Портус Кале (лат. Portus Cale, „топло пристанище“). Така районът, в който се намирал Портус Кале, бил наречен Кондадо Портукаленсе. По-късно този район прераства в независимото кралство Португалия.

Тук се състои сватбата на крал Жоао I и Филипа Ланкастър, която е символ на дългогодишния военен съюз между Португалия и Англия.

Прозвището на града е Invicta (лат.), Непобеждаван (заради това, че е устоял на римляни, маври, Наполеонови войски).

През 1754 г. италианският архитект Насони проектира камбанария, издигната в един от централните райони на града и станала негов символ: Торе душ Клеригуш (кула на клириците).

През 18-19 век градът става важно индустриално средище и населението му се увеличава. Изградени са железният мост „Луиш I“ и железопътният „Мария Пия“ от Гюстав Айфел, както и централната гара „Сао Бенто“. Основани са университетът „Аула де Наутика“ (1762) и фондовата борса „Болса ду Порто“ (1834).

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Центърът на Порто (Рибейра, крайбрежната му част), с характерните старинни къщи, чиито фасади са покрити с пъстри керамични плочки („азулежуш“), е паметник на световната култура на ЮНЕСКО от 1996 година („забележителен градски пейзаж с хилядолетна история“).

На отсрещния бряг на реката, в Гая (която административно се смята за отделен град) се намират избите с портвайн, любима туристическа атракция.

През февруари в Порто ежегодно се провежда най-големият кинофестивал в страната: Фанташпорту, на фантастичното кино.

Домът на музиката (Casa da Musica) е сравнително новата, много популярна концертна зала на Порто – забележително здание по проект на холандския архитект Рем Колхас, което се слави с една от най-добрите акустики в света.

Друго културно средище е Музеят за съвременно изкуство с прилежащия парк Сералвеш.

На 12 декември 1908 г. в Порто е роден и най-старият все още снимащ режисьор в света, Маноел де Оливейра (най-новият му филм, „Христофор Колумб, енигмата“, е в постпродукционен процес през 2007-а).

Панорамен изглед от Порто
Панорамен изглед от Порто

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Футболните отбори Порто и Боавища играят домакинските си срещи в този град.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Порту
Починали в Порту

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]