Прав камин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Прав каминь)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Прав камин
Мегалитната арка при Прав камин
Мегалитната арка при Прав камин
Местоположение
Bulgaria Blagoevgrad Province relief location map.jpg
41.5994° с. ш. 23.9127° и. д.
Прав камин
Местоположение в България Област Благоевград
Страна Флаг на България България
Област Област Благоевград
Археология
Вид светилище
Период Халколит, IV в пр. Хр - IV век
Епоха Халколит - късна Желязна епоха

Прав камин (Прав каминь) е мегалитно светилище, разположено на около 500 m северно от Скално-култовия комплекс Градище, село Долно Дряново, община Гърмен, България.

Откритие[редактиране | редактиране на кода]

Светилището е открито през 2005 година от Тодор Узунов („САТО“ - Сдружение за опазване паметници на културата), който две години по-късно през 2007 г. прави рисунки и подава информация за обекта в Инспектората към МК. Местоположението на обекта не е разгласявано публично няколко поредни години. Сдружение „САТО“ взема такова решение поради невъзможността обектът да се охранява от иманярски набези. Независимо от тези усилия след публикации в пресата са регистрирани няколко подобни посегателства.[1]

Описание и особености[редактиране | редактиране на кода]

Светилището представлява мегалитно съоръжение от монолитни каменни блокове разположени в три обособени групи. Първата група представлява естествено ситуирани отляво и дясно каменни блокове, образуващи своеобразен подход - дромос, Той води към втората група, която се състои от П-образно разположени блокове, с отвор-проход от 0.60 м., който играе основна роля в провеждането на ритуала и ориентиран в посока - Изток.

След „преминаването“ се излиза на каменна площадка с естествен насип от 0.30 m хумус, образувал се вероятно след излизането на съоръженията от употреба. От лявата страна на площадката се намира импозантен мегалитен блок, също ориентиран на изток с обща височина около 3.80 m. По средата, откъм лицевата му част се наблюдават видими, високи следи от обгаряния, вероятно следствие от обредна дейност.

Според Узунов, този блок не е природен феномен за разлика от многото други примери в страната, а е умишлено, вторично оформен във форма на човешка глава. Видимо наподобени са очи и уста, а за нос е използвана естествена извивка в скалата. Други естествени извивки в горната част на мегалитния блок са оформени като своеобразна шапка, която според Узунов завършва с характерната „кирбазия“ - известна още като фригийска шапка, достатъчно популярна от формата на бронзовите шлемове от с. Плетена, Ковачевица и Сатовча.. В долната част на блока е оформен пиедестал. Вторичната намеса върху скалата се потвърждава от оскъдното количество скален лишей в местата където е обработвана тя - лишеят се възстановява изключително трудно след разрушаване на биологичната му среда.[2]

Според него обектът е неделима част от комплексът „Градище“ и е негова най-горна точка. Прокарването на модерен път помежду им ги отделя, но те всъщност имат за основа един и същи скален хребет. Той свързва мегалитът с извършване на ритуали по пречистване, като във връзка с откритата на терена керамика определя неговото начало във времето на енеолита и допълнително конструктивно допълване във времето на ранножелязната епоха.[1] Обредния характер е подкрепен от наличието на ями за приношение върху П-образната скална група, както и част от хромел за стриване на зърно, разкрит на повърхността след иманярските набези., което говори, че тези ритуали са били извършвани на място.

Указания за местоположението[редактиране | редактиране на кода]

Обектът Прав камин е изключително лесно достъпен. Той се намира на около 250 метра вляво от автомобилния път Гърмен - Сатовча, малко след село Долно Дряново, точно над Ландшафтно-историческия парк Градище. Прав камен (Прав каминь, м.н.) се намира непосредствено вляво на стария път между селата Долно Дряново и Долен. На главния път, вляво има билборд и няколко указателни табели за мястото поставени по дърветата край пътя.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония