Трапчинка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Трапчинка на бузата

Трапчѝнката е малка естествена вдлъбнатина в част от човешкото тяло, най-вече на бузата или на брадичката[1][2].

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Трапчинките на бузите, когато присъстват, се появяват, когато човек прави мимики, като се усмихва, докато трапчинката на брадичката е малка гънка, която е видима без да са нужни конкретни изражения на лицето. Трапчинките може да се появяват и изчезват в течение на дълъг период от време[3]; бебе, родено с трапчинки на бузите си, може да ги загуби, тъй като намаляват мазнините му докато расте[4].

20% от хората по света имат трапчинки.[5]

Символика[редактиране | редактиране на кода]

Трапчинките често се асоциират с младостта и красотата. Например китайската култура вярва, че трапчинките на бузите са на добър късмет[6] и се възприемат като привлекателно качество в лицето на човек, акцентиращо усмивката[6].

Анатомия[редактиране | редактиране на кода]

Zygomaticus major (в червено)
Отчетливи „трапчинки на Венера“ върху статуя на Афродита, Лувъра

Трапчинки на бузите[редактиране | редактиране на кода]

Трапчинките обикновено са разположени на подвижна тъкан[7], и са вероятно причинени от промени в структурата на zygomaticus major – мускул на изражението на лицето. Когато двойният или двуразделен zygomaticus major мускул не е достатъчно дълъг, при свиването си в усмивка, стягането на кожата образува вдлъбнатини, което обяснява формирането на трапчинките на бузите[8].

Трапчинка на брадичката[редактиране | редактиране на кода]

Трапчинки на Венера[редактиране | редактиране на кода]

Под „трапчинки на Венера“[9] (кръстени в чест на римската богиня на красотата) са известни вдлъбнатини, получен от сакроилиачните стави, чието латинско наименование е Fossae lumbales laterales („странични лумбални вдлъбнатини“). Също са следствие на късо сухожилие.[10] Трапчинките на таза са били особено популярни сред художниците по времето на Ренесанса.

Трапчинки и родителство[редактиране | редактиране на кода]

Трапчинките, въпреки че не представляват напълно надеждно доказателство, могат да са показатели за роднинство, тъй като са наследени чрез автозомно-доминантни гени. Така, по лесно наблюдаеми критерии, може ориентировъчно да се определи дали едни хора могат или не могат да бъдат родители на други.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Garg, Anu. A.Word.A.Day. // Wordsmith. Посетен на 2013-08-12.
  2. Singapore Science Centre: ScienceNet|Life Sciences|Genetics/ Reproduction
  3. Am J Med Genet. 1990 Jul;36(3):376. Cheek dimples.
  4. Are facial dimples determined by genetics?. // U. S. National Library of Medicine. Посетен на April 24, 2019.
  5. Статистика
  6. а б Almaary, Hayaat F. и др. New Landmarks for the Surgical Creation of Dimples Based on Facial Form. // {{{journal}}}. Посетен на April 24, 2019.
  7. Cummins H. Morris’ Human Anatomy. 12th ed. New York, NY: McGraw Hill Book Co; 1966. p. 112.
  8. Pessa, Joel E. и др. Double or bifid zygomaticus major muscle: anatomy, incidence, and clinical correlation. // Clinical Anatomy 11 (5). 1998. DOI:<310::AID-CA3>3.0.CO;2-T 10.1002/(SICI)1098-2353(1998)11:5<310::AID-CA3>3.0.CO;2-T. с. 310 – 3.
  9. Трапчинки на Венера
  10. Трапчинки на Венера
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Dimple“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.