Фокача

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фокача с маслини и подправки.

Фокача (на италиански: Focaccia) е традиционен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, подправки и други хранителни съставки.

Фокача е сроден с традиционната неаполитанска пица.

Фокача от Алтамура: победата на традицията

Що е фокача? Фокача е тестено изделие, нещо между пица и питка, вид сплескано хлебче залято с чист зехтин, върху него домати и маслини или само маслини и лук. Може съвсем прясно сирене както е фокачата на Реко край Генуа или другият известен вариант: хлебче от твърда пшеница с лук, маслини и гъби pleurotus eryngii на италиански cardoncelle от Мурджа. Това е фокачата на Алтамура. Тя накара Мaкдоналдс да затвори заведението си в едноименния град. Единствен случай в света, който сега се превръща във филм със заглавие „Фокача блуз“.

Каква е историята?

Тя е свързана с град Алтамура намиращ се в Южната италианска област Пулия, главният център на благодатната зона Мурджа, където се произвежда твърда пшеница. След обстойно проучване на пазара Макдоналдс отваря заведение в 70 000 Алтамура, град с високи финансови възможности. В същото време, се развива вече дейността на асоциацията „Приятели на гъбата кардончело“ (от Мурджа). Желанието е да се запази типичното от местната гастрология и подчертаят ценностите различни от предлагането на еднородния вкус. До Макдоналдс в Алтамура отвaря своя хлебарница най-известната фамилия от местни хлебари Диджезу (Digesu).

Младият собственик Лука, запачва да продава типичните продукти хляб, фокача с гъбите кардончеле и сладкиши:” Направих едно предизвикателство с единственото желание да не бъда принуден да затворя” – казва той. Освен аромата на неговите тестени изделия, асоциацията „Приятели на гъбата кардончело“ продължава с ред инициативи, които привличат вниманието на настоящия външен министър на Италия Масимо Далема. Той е родом от Пулия (Галиполи), вкусовете са му от дете познати и става почетен президент на асоциацията, както Гаетано Джифуни генерален секретар на президентството на страната. Членове са още актьори, много известни журналисти начело с директора на „Кориере дела сера“ Паоло Миели. Така, покрай хлебарницата на Лука Диджезу се създава особен интерес, който полека, полека води до намаляване клиентелата на Макдоналдс, млади и стари все по-често подновяват навика си да купуват „родния“ си хляб и фокача. И Макдоналдс е принуден да си отиде от Алтамура заради качеството на конкурента и неговите подходящо изгодни цени.

Сега, този уникален случай –обикновен хлебар надвил Макдоналдс, се превръща във филм на режисьора Нико Чиразола с продуцент Алесандро Контеса озаглавен „Фокача блуз“. Актьорският състав е от най-известните в света актьори на областта Пулия Микеле Плачидо, Лино Банфи и Ренцо Арборе, всички ревностни представители на традициите на своя роден край: „Като посланик на ценностите на Пулия – казва Ренцо Арборе, съм щастлив, че се разбра, че в тази област храненето е изключително добро по вкус и традиция“. Но филмът не е само това. Той е добрата традиция на будните хора от Пулия въобще:от случая в Алтамура, режисьор, продуцент, актьорски състав, областния управител Ники Вендола, Онофрио Пепе, президент на асоциацията за „Защита на храните на Пулия“, осмелил се да предлага фокача в Макдоналдс в Ню Йорк. Във филма, Областният управител Ники Вендола е в ролята на собственик на малък киносалон, който не споделя философията на касовите прожекции, а е в защита на качеството на авторското филмово творчество. За реализиране авторската филмова идея по действителните факти са съдействали Областният съвет по туризъм на Пулия, кметството на Алтамура, асоциацията „Приятели на гъбата кардончело“ (от Мурджа) и Апулия филм. Така, типичната питка – фокача от Алтамура обедини традициите на едно население и на една Южна италианска земя наречена Пулия и ѝ осигури поучителна световна популярност.