XIV Обикновено народно събрание

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Снимка от откриване на заседание на 14 Обикновено Народното събрание. Тронно слово на цар Фердинанд I Български, в ляво от него са министър-председателят и министър на обществените сгради, пътищата и съобщенията Александър Малинов, председателят на Народното събрание Христо Славейков, екзарх Йосиф I Български, министърът на вътрешните работи Михаил Такев, министърът на народното просвещение Никола Мушанов, министърът на финансите Иван Салабашев, министърът на правосъдието Тодор Кръстев, министърът на войната генерал Данаил Николаев и министърът на търговията и земеделието Андрей Ляпчев. От дясно на царя е капитан Никола Куртоклиев, 1908 г.

XIV Обикновено народно събрание е български парламент, заседавал от 1908 до 1911 година.

Избори[редактиране | редактиране на кода]

Редовните избори за XIV ОНС се провеждат на 25 май 1908 г., първите допълнителни – на 12 април 1909 г., а вторите допълнителни – на 11 юли 1910 г.

Редовните и първите допълнителни избори се произвеждат по избирателния закон, приет от XIII ОНС и утвъден с княжески указ № 464 от 13 декември 1906 г. Вторите допълнителни избори се произвеждат по избирателния закон, приет от XIV ОНС и утвърден с княжески указ № 190 от 31 март 1910 г.

Според таблицата за числото на представителите, които предстои да се изберат, утвърдена с княжески указ № 146 от 10 март 1908 г. броят на депутатите в XIV ОНС е определен на 203.

  • Първите допълнителни избори на 12 април 1909 г. се произвеждат, за да се попълнят 32 мандата, от които 31 останали свободни вследствие отказване, поради избиране на едно и също лице в повече от една избирателна околия, и 1 мандат останал свободен поради смърт [Мехмед Ефенди Кесим Зааде умира преди откриването на 1-ва редовна сесия].
  • Вторите допълнителни избори на 11 юли 1910 г. се произвеждат, за да се попълнят 6 свободни мандата, от които 4 касирани [3 на БЗНС и 1 на Демократическата партия], 1 останал свободен поради подаване на оставка (Христо Танчев) и 1 останал свободен поради смърт (Минчо Т. Кънчев умира по време 2-ра редовна сесия).

Избирателни околии[редактиране | редактиране на кода]

Разпределението на административните околии на избирателни околии и избирателни секции за изборите за XIV ОНС става със закон, приет от XIII ОНС в неговата 4-та редовна сесия и утвърден с княжески указ № 80 от 4 март 1907 г. Според него от съществуващите 71 административни околии се образуват 89 избирателни, които на свой ред се разделят на 399 избирателни секции.

Бюро[редактиране | редактиране на кода]

Председатели:

Подпредседатели:

Решения[редактиране | редактиране на кода]