Направо към съдържанието

Спортно училище „Ген. Владимир Стойчев“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Спортно училище „Ген. Владимир Стойчев“
Информация
СедалищеСофияБългария
Основаване1 септември 1974 г.
Видспортно училище
ДиректорБорис Борисов
ПатронВладимир Стойчев
Навигация
Карта Местоположение в София
АдресСофия, бул. „Асен Йорданов“ № 2
Телефон+359 2 870 60 95
+359 2 870 34 81
E-mailsu_gvs_sofia@abv.bg
Сайтsugvs-sofia.com

Националното спортно училище „Генерал Владимир Стойчев е средно общообразователно училище с обучение от шести до дванадесети клас. Випускниците, положили успешно матура, получават Диплома за средно образование, с която могат да кандидатстват във висши учебни заведения в България и в чужбина. Освен общообразователната програма се преподават дисциплини, свързани със спорта, като например „Теория и методика на спортната тренировка“, „Спортно право“, „Спортен мениджмънт“, чуждоезична подготовка, свързана със спорта и др.

Това е първото спортно училище в София. Открито е на 1 септември 1974 г. под методическото ръководство на ВИФ, днес НСА. От 1 октомври 1975 г. до 1997 г. е ведомствено училище „Чавдар“ към МО и развива 30 вида спорт. От 1998 г. е държавно към МОН, а от 2003 г. – към ММС, сега Министерство на физическото възпитание и спорта. От 1987 г. училището неизменно е сред водещите в страната по постигнатите резултати в спортната и общообразователната подготовка. За ученици от провинцията е осигурено общежитие.

В 45-годишната история на СУ „Генерал Владимир Стойчев“ възпитаниците на училището са спечелили 15 олимпийски медала и още 480 отличия от световни и европейски първенства и световни купи за мъже, жени, юноши и девойки.

Олимпийски медалисти, които са възпитаници на СУ „Генерал Владимир Стойчев“ и шампиони на ЦСКА, са шампионката от Пекин`2008 в гребането Румяна Нейкова, двукратната олимпийска шампионка в спортната стрелба Мария Гроздева, първата олимпийска шампионка на училището Таня Богомилова, сребърните медалисти Весела Лечева (спортна стрелба) и Адриана Дунавска (художествена гимнастика) и носителите на бронзови отличия от олимпиади Мартин Маринов (кану-каяк), Диана Дудева (спортна гимнастика), Адриан Душев (кану-каяк), Евгени Щерев (карате) 1992 г. и Кирил Терзиев (борба свободен стил).