Панайот Цанев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Панайот Цанев
български актьор
Роден
28 май 1963 г. (60 г.)

Националност България

Панайот Цанев е основател и управител на Театър „ПАН“.

Биография и дейност[редактиране | редактиране на кода]

Завършва ВИТИЗ Кръстьо Сарафов, специалност – актьорско майсторство за куклен театър в класа на Димитър Стоянов с асистент проф. Боньо Лунгов. Сезон 1989/1990 година е актьор във Вариететен театър гр. Габрово. Главни роли в пиесите „Подземният“ от Христо Бойчев и „Най-чудното чудо“.

През октомври 1990 г. основава Театър „ПАН“.

През 1991 година заедно с Къци Вапцаров стартират детското забавно шоу „Кой е по-по-най“, като сценичен вариант.

През лятото на 1991 година реализира първите големи шоу програми с фонд „Детство“ за Зоопарк гр. София на различни открити сцени. „Зоошоу“ събира на 27.07.1991 година над 7000 души по продадени билети, а на 14.09.1991 година над 10 000 души.

От есента на 1992 година започва работа за Пампорово, където организира „Джазфест“ с участието на Йълдъз Ибрахимова, Янка Рупкина, Теодоси Спасов, Огнян Видев и Акустична версия. Паралелно с него стартират и „Фолклорни празници“ с участието на над 15 фолклорни ансамбли и състави от цяла България, вариететни програми и детски спектакли на чужди езици.

През лятото на 1993 година организира единствената съпътстваща програма към фестивала Варненско лято, „Слънчеви импулси“ – джаз, фолклор и театър в базата на комплекс Слънчев ден. През годините в нея участват Надка Караджова, Янка Рупкина, популярни фолклорни ансамбли, Акустична версия и Теодоси Спасов, Театър 13, Театър Панданс.

Организира и реализира различни шоу програми за общини и фирми като ЦУМ, Автомотор корпорация, Moto-Phone-България, Егмонт България, Sony – България и много други.

През 1996 година се включва и участва в концерта, влезнал в Гинес – Еверест 96, реализиран на базовия лагер на Еверест с участието на Теодоси Спасов, Коцето – Калки, Дони, група Ом и други известни музикални групи и изпълнители.

През следващите години организира промоции на бензиностанции SHELL /1998 – 2001 г./ Поставя началото на промоционалната дейност за разделно събиране на отпадъци за ЕКОПАК България/ 2005 – 2009 г./, реализира предизборни концерти на водещи партии, работи по проекти за различни фирми.

През лятото на 1993 година организира празник на куклените театри, спектакли „Слънчо“ в ДКС – Варна, който се провежда ежегодно до 1997 г.

По негова покана за първи път пристигат в България театри от Република Македония и Албания на организирания от ТЕАТЪР ПАН „Балкански фестивал на куклените театри“, който се провежда

  • 1993 г. – София, България
  • 1994 г. – София, България
  • 1995 г. – Тирана, Албания
  • 1996 г. – Скопие, Република Македония
  • 1997 г. – Ниш, Сърбия

Във фестивала участват куклени театри от България, Албания, Гърция, Румъния, Сърбия, Черна гора, Косово, Хърватия и Турция.

Автор на множество образователни и развлекателни книжки за деца, предлагащи се на Българския пазар вече повече от 15 години.

Автор и продуцент на детски образователни спектакли, с над 60 постановки в куклени и драматични театри в цяла България.

Спектаклите „Великденски звън“, „Баба Марта бързала“, „Весели небивалици“, „Аз съм Българче“, „Годишните времена“, „Училище любимо“, както и останалите се играят в репертоара на Театър „Пан“.

  • 1976/1980 г. – Драматичен състав на Пионерския дворец гр. София с главни роли в три спектакли
  • 1980/1989 г. – каскадьор в групата за сценични боеве на Павел Дойчев към Народния театър. Снимал като каскадьор в различни български и чуждестранни продукции.
  • 1984/1986 г. – каскадьор в конната група на Киноцентъра.

Радиоводещ на детското предаване „Калпазански рай“ на радио Тангра – 1998/99 г.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Снимал е второстепенни, епизодични роли и в други чуждестранни и български филми.

Източници[редактиране | редактиране на кода]