Аякс (лек крайцер, 1934)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Аякс (крайцер))
Вижте пояснителната страница за други значения на Аякс.

„Аякс“
HMS Ajax (22)
Лекият крайцер „Аякс“
Флаг Великобритания
Клас и типЛеки крайцери от типа „Леандър“
ПроизводителVickers Armstrong в Бароу ин Фърнес, Великобритания.
Служба
Заложен7 февруари 1933 г.
Спуснат на вода1 март 1934 г.
Влиза в строй3 юни 1935 г.
Изведен от
експлоатация
Изваден от състава на флота през февруари 1948 г. и продаден за скрап през 1949 г.
Състояниеизвън експлоатация
Основни характеристики
ИМО номерНомер на вимпела: 22
Водоизместимост7270 t (стандартна)
9740 t (пълна)
Дължина169,0 m
Дължина между перпендикулярите
159,1 m
Ширина16,8 – 17 m
Газене5,8 – 6 m
Броняпояс: 76 mm;
траверси: 32 mm;
палуба: 32 mm;
погреби: до 89 mm;
кули: 25 mm;
барбети: 25 mm
Задвижване4 парни турбини Parsons;
6 водотръбни котли „Адмиралтейски“ тип
Мощност72 000 к.с. (53,7 МВт)
Движител4 гребни винта
Скорост32,5 възела
(60 km/h)
Далечина на
плаване
5730 морски мили при 13 възела ход;
Запас гориво: 1680 – 1785 t мазут
Екипаж550 души (в мирно време)
680 души (по време на война)
ДевизNec Quisquam Nisi Ajax (от на латински: Nec Quisquam Nisi Ajax: „Никой, освен Аякс, не може да победи Аякс“)[1]
Кръстен в чест наАякс
Въоръжение
Артилерия4x2 152 mm;
Зенитна артилерия4x2 102 mm
(4x1 при „Ахилес“);
3x4 12,7 mm картечници „Викерс“
Торпедно
въоръжение

2x4 533 mm ТА
Самолети1 хидроплан (първоначално Феъри Сийфокс, по-късно Supermarine Walrus),
1 катапулт[~ 1]
„Аякс“ в Общомедия

„Аякс“ (на английски: HMS Ajax (22)) е лек крайцер от типа „Леандър“, на Кралския флот от времето на Втората световна война. Корабът е известен със своето участие в битката за Ла Плата, битките за Крит и Малта и като поддържащ ескорт при обсадата на Тобрук.

Девизът на кораба е: NEC QUISQUAM NISI AJAX – Никой, освен Аякс, не може да победи Аякс.

Преди войната[редактиране | редактиране на кода]

Построен в корабостроителницата на „Викерс Армстронг“ в Бароу ин Фърнес, Англия, като килът е положен на 7 февруари 1933 г., крайцерът е спуснат на вода на 1 март 1934 г. и завършен на 12 април 1935 г. След завършването си, „Аякс“ служи в Западноиндийската станция, а през септември 1939 г., в началото на войната, е прехвърлен към Южноатлантическата станция. Потопява германският търговски кораб „Олинда“ и пресреща търговския „Карл Фрицен“ и пътническия „Усукума“. И двата кораба са потопени от екипажите си, за да избегнат плен.

Битката за Ла Плата[редактиране | редактиране на кода]

Крайцерът е флагман на Съединение „G“ на комодор Хенри Харууд, по време на преследването на германския джобен линкорАдмирал граф Шпее“. „Аякс“ е уцелен седем пъти от германците, но причинява сериозни щети на немския кораб по време на битката за Ла Плата на 13 декември 1939 г. Крайцерът след това е в Чили и помага при възстановителните работи след земетресението в Консепсион – години по-късно, живите членове от екипажа на „Аякс“ са наградени с медали от чилийското правителство за неоценимата си помощ.

Средиземно море, Крит и Северна Африка[редактиране | редактиране на кода]

„Аякс“ бомбардира град Бардия в Либия

След ремонт, продължил до юли 1940 г., по време на който „Аякс“ също така е оборудван с радар тип 279,[2] крайцерът е преместен в Средиземно море. На 11 октомври корабът влиза в сблъсък с италианските сили край нос Пасеро (виж битка при нос Пасеро), където потопява торпедните катери „Аироне“ и „Ариел“, и тежко поврежда разрушителя „Артилиере“, който по-късно е потопен от „Йорк“ (HMS York). По-късно, крайцерът взима участие в битката при Таранто. „Аякс“ е един от ескортните съдове при тази успешна операция, която е първата изцяло въздушна атака над морски сили в историята. Корабът участва и в битката при Матапан, където на 21 май е уцелен от бомби от Юнкерс 87. До 29 май, крайцерът евакуира голям брой войници след битката за Крит.[3] После участва в операциите в Сирия през юни, а през ноември 1941 г. се присъединява към Съединение „К“ в Малта, откъдето е изтеглен обратно през февруари 1942 г.

Десантът в Нормандия и история след войната[редактиране | редактиране на кода]

Крайцерът е ремонтиран в Англия от май до октомври 1942 г., а после се завръща в Средиземноморието, където отново е повреден от бомби. След ремонтни работи в Ню Йорк между март и октомври 1943 г., „Аякс“ се завръща в Средиземно море. Като част от Съединение „К“, корабът обстрелва плажа „Голд“, по време на десанта в Нормандия, а по-късно поддържа десанта в южна Франция. След това, крайцерът действа в Егейско море, по време на освобождаването на Атина и гражданската война в Гърция.

След войната, „Аякс“ участва в инцидента с кораба „Изход“ през 1947 г., където е част от оперативното съединение на Кралския флот, следящо кораба с имигранти.

Спомените за „Аякс“[редактиране | редактиране на кода]

Уинстън Чърчил на слизане от палубата на крайцера, на път за конференция в Атина, 28 декември 1944 г.[4]

Корабът е отписан от служба през февруари 1948 г. Първоначално плановете за крайцера са да бъде продаден на индийските ВМС, но сделката не се осъществява поради несъгласието на Уинстън Чърчил, който смята, че такъв важен кораб е по-добре да бъде унищожен, за да бъде запазена историята му. Съответно „Аякс“ пристига в Нюпорт на 18 ноември 1949 г., където да бъде нарязан за скрап.

Град Аякс в Онтарио, Канада, е наименуван в чест на крайцера, след битката за Ла Плата. В града има улици, наречени на членове на екипажа на кораба. Например, „Харууд авеню“ е главната улица от север на юг.

В допълнение на това, много от табелите на улиците носят очертанието на кораба, а корабната котва лежи пред местния клон на Кралския канадски легион.

Коментари[редактиране | редактиране на кода]

  1. Всички данни се привеждат към 1939 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mason, HMS Ajax
  2. Howse. Radar at sea: The royal Navy in World War 2. стр. 64.
  3. www.bbc.co.uk, архив на оригинала от 12 април 2009, https://web.archive.org/web/20090412183218/http://www.bbc.co.uk/ww2peopleswar/stories/61/a3015361.shtml, посетен на 2010-06-27 
  4. The Churchill Centre: Winston Churchill on Ships and the Navy

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Campbell, John. Naval Weapons of World War Two. Naval Institute Press. 1985 г. ISBN 0-87021-459-4 ((en))
  • Lenton, H.T. & Colledge, J.J. British and Dominion Warships of World War Two. Doubleday and Company. 1968 г. ((en))

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата HMS Ajax (22) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​