Направо към съдържанието

Годишнини от сватбата

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Годишнина от сватбата е сватбена дата, на която са изминали точен брой години от голямото събитие и се празнува ежегодно, най-често със собствено име, ритуали и традиции. Всяка година годишнината от сватбата е време за запомняне между съпрузите, като традиционно е връчването на подарък или реализирането на възпоменателна дейност (като вечеря извън дома). В страните от Източна Европа са разпространени следните годишнини:

Отбелязаните с удебелен шрифт имат същите имена и в Скандинавските страни, Германия, Франция, Нидерландия, Англия и САЩ.

Годишнината от сватбата се празнува под формата на съкратена церемония на истинска сватба: среща с гости, връчване на подаръци, сватбен празник, поздравления, състезания и церемонии. Обикновено обстановката в тържеството е тясно свързана със символа на годишнината. Петата годишнина от сватбата – Дървена сватба – се празнува сред природата или в ресторант с национална кухня. Перлена сватба (30-та годишнина) – до язовир или езеро. Златната сватба трябва да се проведе точно по същия сценарий, както преди половин век.[1]

На съпрузите се подаряват продукти, изработени от материала, който символизира годишнината от сватбата. Това могат да бъдат бижута, предмети от бита, интериорни предмети и така нататък. В някои случаи подаръците се избират въз основа на асоциативния ред със символа на годишнината от сватбата. На Чугунената сватба, символизираща не само самия метал, но и домашния комфорт, може да се дарят домакински уреди за почистване; подаръците за Ахатовата сватба може да имат религиозен акцент.

Годишнините обикновено се празнуват насаме, с изключение на годишнини 25, 50 и 75, когато има парти с гости. В източните страни (Китай, Япония) сватбените годишнини се честват според учението на нумерологията за успешни и неуспешни годишнини. Така че, според това учение, датите, кратни на четири, трябва да се празнуват шумно, с гости. А годишнините от сватбата, посветени на 11, 22 и 33 години от брака, трябва да се празнуват насаме.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Поздравления с годовщиной свадьбы (по годам)
  2. „Астронумерология от А до Я“ С. Анненская (Лабиринт. 2006 г.).

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]