Направо към съдържанието

Сан Франциско

(пренасочване от Даунтаун (Сан Франциско))
Сан Франциско
San Francisco
— град —
Знаме
      
САЩ
37.7775° с. ш. -122.4164° и. д.
Сан Франциско
Калифорния
37.7775° с. ш. -122.4164° и. д.
Сан Франциско
Страна САЩ
ЩатКалифорния
ОкръгСан Франциско
Площ600,592 km²
Надм. височина52 фут
Население873 965 души[1] (1 април 2020 г.)
1455 души/km²
Основаване29 юни 1776 г.[2]
Пощенски код94110, 94103, 94133, 94107, 94109, 94108, 94105
Телефонен код415, 628
Официален сайтsf.gov
Сан Франциско в Общомедия

Сан Франциско (на английски: San Francisco, в превод от испански „Свети Франциск“) е град и окръжен център на едноименния окръг в щата Калифорния, САЩ. Градът е разположен на Западното крайбрежие на САЩ с излаз на Тихия океан на запад и граничещ със Санфранциския залив на север и изток и с окръг Сан Матео на юг. Окръг и град Сан Франциско съвпадат. Сан Франциско е както единствен град в окръга така и негов окръжен център. Сан Франциско също е и подрайон в по-големия метрополис – Района на Санфранциския залив.

Сан Франциско е и един от първите 14 глобални града според Група и мрежа за изследване на глобализацията и глобалните градове.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Мисия Свети Франциск от Асизи“ („Мисия Долорес“)

Старото име на Сан Франциско е Йерба Буена, кръстен така от испанските заселници през 18 век поради изобилието на един храст, от който е идвало старото име. Името се е запазило и има остров с това име, остров Йерба Буена, недалеч от града. Островът е свръзка между Оукланд и Сан Франциско посредством моста „Бей Бридж“. „Бей Бридж“ е най-големият мост на територията на Калифорния, той е платен мост, като таксата за преминаване е 4$ само в посока Оукланд – Сан Франциско. Другият мост, които е по-известен, е „Голдън Гейт Бридж“, но той е значително по-малък от „Бей бридж“. Когато градът е превзет от американците през 1846 г., по време на Мексиканско-американската война, е преименуван на Сан Франциско.

Църквата „Мисия Свети Франциск от Асизи“, известна още като „Мисия Долорес“, е най-старата сграда в Сан Франциско, основана на 9 октомври 1776 г., на която е кръстен и градът. Църквата от своя страна е кръстена на Свети Франциск от Асизи, монахът, от който идва името на францисканският орден. Църквата се намира в квартал Мишън.

География и климат[редактиране | редактиране на кода]

Панорама
Панорама

Топография[редактиране | редактиране на кода]

В централната част на Сан Франциско улиците са доста стръмни.

Теренът на Сан Франциско е доста интересен и разнообразен. Преобладават хълмовете в централната част на града (в Сан Франциско има общо 42 хълма) като на места улиците се спускат стръмно надолу или съответно се изкачват стръмно нагоре. Хълм в Сан Франциско представлява възвишение над 30 m.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Средната температура през лятото е между 15 и 24 °С , докато през зимата е между 10 и 15 °C през деня. През студени зимни нощи може да падне и между 0 и 5 °C, макар и много рядко да достига 0 °C. През лятото дъжд вали много рядко, а през зимата сняг почти никога не е падал. Тихият океан, граничещ със западната част на града, е изключително студен през цялата година, с температура на водата около 10 °C.

През януари средната сутрешна най-ниска температура е 8 °C, а следобедната средна най-висока е 14 °C. През септември, най-топлият месец в Сан Франциско, средните най-ниски температури достигат 13 °C, а средните най-високи са 22 °C. Средното годишно количество на валежите е 507,2 mm, 85% от което пада между ноември и март. Между май и септември почти няма валежи.

  Климатична таблица за Сан Франциско 
Месеци яну. фев. март апр. май юни юли авг. сеп. окт. ное. дек. Годишно
Средни максимални температури (°C) 13,1 15,2 16,0 17,7 19,2 21,3 22,0 22,4 23,1 21,2 16,9 13,4 18,46
Средни температури (°C) 9,25 11,2 11,85 13,05 14,5 16,35 17,1 17,6 18 16,1 12,65 9,65 13,94
Средни минимални температури (°C) 5,4 7,2 7,7 8,4 9,8 11,4 12,2 12,8 12,9 11,0 8,4 5,9 9,43
Средни месечни валежи (mm) 110,5 80,5 77,7 34,8 4,8 2,8 0,8 1,3 5,1 31,0 72,6 78,5 500,4
Брой дъждовни дни 8.0 7.4 8.0 4.8 1.3 0.5 0.2 0.3 0.9 2.6 6.4 7.6 48
Източник: worldweather.org

Квартали[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също Списък на кварталите в Сан Франциско

Гледка от парка Аламо Скуеър към известните къщи „Дяволски пеперудки“ (Painted ladies) в квартал Уестерн Адишън. В заден план се вижда Пирамида Трансамерика и част от центъра на Сан Франциско.

Сан Франциско има разнообразни квартали, всеки със свой чар и характеристики. Има много етнически квартали, като италианския Норт Бийч, Китайския квартал, предимно японския Уестерн Адишън, латиноамериканския Мишън, предимно руския Ричмънд и предимно виетнамския Тендерлойн. Някои квартали са бизнес ориентирани като Финансовия район и Даунтаун. В други живеят предимно хора от определена сексуална ориентация, като гей квартала Кастро. Други се знаят като тузарски и богаташки като Телеграф Хил, Марина, Нои Вали, Президио, Пасифик Хайтс и други. Квартала Хейт-Ашбъри става известен като епицентър на хипи движението през 60-те години. Има и квартали-острови, като например остров Йерба Буена. Кварталите по-близо до Тихия океан са по-мъгливи, докато тези в източната част на града са по-слънчеви. Някъде от квартала Мишън, който е слънчев, на запад, времето в Сан Франциско е по-мъгливо отколкото източната част на града.

Паркове[редактиране | редактиране на кода]

Най-големият парк в Сан Франциско е Голдън Гейт Парк. Други паркове са Президио (един от големите паркове), Буена Виста парк (Buena Vista Park, в превод парк „Хубава гледка“, най-старият в града), Аламо Скуеър, Йерба Буена Гардънс (Yerba Buena Gardens, в превод Градините „Йерба Буена“), Юниън Скуеър, който е в най-туристическата централна част на Сан Франциско, Лафайет парк, Долорес парк (Dolores Park), Криси филд (също голям парк) (Crissy Field), Сидни Г. Уолтън Скуеър (разположен в центъра) и други.

Плажове[редактиране | редактиране на кода]

Някои от по-известните плажове в Сан Франциско са Бейкър Бийч и Оушън Бийч.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Сан Франциско през годините (в хил.).

Населението на Сан Франциско е 744 231 души (прогноза 2004 г.). Сан Франциско е 4-тият по големина град в щата Калифорния, 14-ия по население в САЩ и е най-гъсто населеният в САЩ след Ню Йорк. 146 души са отбелязали, че са от български произход на последното преброяване на населението (2000). В Сан Франциско 89% от жителите са хетеросексуални, въпреки по-големия брой ЛГБТ жители в сравнение с някои други градове. Сан Франциско е част от по-големия район, наречен Районът на Санфранциския залив, който е с население от 6,7 милиона души и е 5-ият по големина метрополис в САЩ.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Площад Юниън Скуеър

Туризъмът е най-добре развит в града. Има многобройни хотели, а казват, че на територията на Сан Франциско се помещават и 2000 ресторанта. Площад Юниън Скуеър в центъра е основен туристически район на града. Сан Франциско е една от десетте най-посещавани туристически дестинации в САЩ, и една от първите петдесет в света. Според списание The Economist, 15 милиона туристи са посетили Сан Франциско през 2004 г., което носи приходи на града в размер на 6,7 милиарда долара.

Други добре застъпени отрасли са модният дизайн (компании като GAP и Levi's са създадени и имат централни офиси тук), архитектурата, компютърната индустрия (недалеч е и Силициевата долина), и изкуствата (една на всеки единадесет работи е свързана с изкуствата по данни на Търговската камера на Сан Франциско).

Финансите и банковото дело също предлагат много възможности, Тихоокеанската стокова борса се намира в центъра на Сан Франциско. Вносът и износът са добре развити, като се използва близостта и взаимосвързаността с Азия и добрата пристанищната база на районът на залива на Сан Франциско (като например Пристанище Оукланд и Пристанище Сан Франциско).

Компании със седалище в Сан Франциско (Fortune Global 500 в скоби):

 • Visa Inc. – една от най-големите компании за кредитни карти в света; през 2012 г. се е преместила във Фостър Сити
 • Charles Schwab Corporation (402) – най-големият финансов брокер в света
 • Levi Strauss & Co. (Levi's) – компания, известна с марката дънки Levi's
 • Lucasfilm – филмова компания, основана от Джордж Лукас, известна с поредицата Междузвездни войни
 • Wells Fargo (49) – компания за финансови услуги
 • McKesson (16) – медицинско-фармацевтична компания
 • Gap Inc. (124) – най-големият специализиран търговец на дребно в САЩ
 • Крейгслист – популярна централизирана мрежа от онлайн градски общества създадена в Сан Франциско

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Санфранциски общински съвет

От 2018 г. кмет на Сан Франциско е Лондон Брид, първата афроамериканка на този пост. Законодателната власт в Сан Франциско се упражнява от Санфранциският общински съвет. В Сан Франциско са разположени над 30 чужди консулства. (1) както и седалището на Върховния съд на Калифорния.

През 1892 г. в града е създаден Сиера клуб (Sierra Club), голяма национална организация за опазване на околната среда, с над 750 000 члена. През 1945 г. в Сан Франциско се учредява ООН – Организацията на обединените нации.

Култура и изкуство[редактиране | редактиране на кода]

Къщи във викториански стил, характерен за Сан Франциско. На заден план – Кулата Койт

Градът предлага невероятни гледки във и около него. Самият град сам по себе си е много красив и интересен, смесица от американска, латиноамерикано-испанска, европейска и азиатски култури. Градът е светъл, бял, напомнящ много на някой средиземноморски или близкоизточен град. В и около града е обозначен маршрута на 49-милният живописен път, който минава покрай някои от забележителностите, обектите и интересните квартали и райони на Сан Франциско.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Основна категория Забележителности на Сан Франциско

Пирамида Трансамерика
 1. Алкатрас – означава „пеликан“ на испански, едноименният остров, бивш затвор, където Ал Капоне е лежал, сега музей.
 2. Двореца на легиона на честта – (Palace of the Legion of Honor) е музей за изящно изкуство в Сан Франциско, направен по подобие на този в Париж
 3. Кулата Койт – кула, посветена на Сан Франциско от Лили Хичкок Койт
 4. Мостът Голдън Гейт – червеният мост, свързващ Сан Франциско с окръг Марин и Северния залив, един от символите на Сан Франциско
 5. Норт Бийч – „Северният плаж“, който всъщност не е плаж, а италианската част на града с многобройни италиански заведения. За разлика от други места в Америка, тук наистина все още се говори италиански.
 6. Пирамидата Трансамерика – най-високата сграда в Сан Франциско, един от символите на града
 7. Улица Ломбард – една от най-завъртените улици в света, която също е и доста стръмна
 8. Фишерманс Уорф – Рибарският кей (Fisherman's Wharf), кей 39 от всички кейове е един от най-известните
 9. Хейт-Ашбъри – хипи квартала, епицентърът на събитията през Лятото на любовта, 1969
 10. Чайнатаун – Китайският квартал, третият по големина китайски квартал в Северна Америка и най-старият такъв, около 30% от населението на Сан Франциско се определя да е с китайски произход, не малка част от което живее и работи в Чайнатаун
 11. Зоопарк Сан Франциско – Зоопарка в Сан Франциско, много добре подреден, с над 250 животински вида, в югозападната част на града до Тихия океан
 12. Сивик сентър – или Градския център, квартал в Сан Франциско в който е и едноименния площад със сградата на община Сан Франциско
 13. Пагодата на мира – японска пагода в Японския квартал, който е част от квартала Уестерн Адишън.
 14. Голдън Гейт Парк – най-големият парк в Сан Франциско, който е по-голям от нюйоркския Сентръл Парк.
 15. Мост Сан Франциско - Оукланд – един от големите мостовете на Санфранциския залив.
 16. Метреонът – развлекателен и търговски център.
 17. Санфранциска ботаническа градина – ботаническа градина разположена в Голдън Гейт Парк.
 18. Юниън Скуеър – популярен площад в центъра на града
 19. Дворец на изящните изкуства (Palace of Fine Arts), група от архитектурни забележителности в които се правят изложения и други прояви
 20. Ембаркадеро – място от където много добре се вижда „Даунтаун“ и неговите небостъргачи.
 21. Кей 39 – док на които има огромно количество тюлени, които са една от най-инересните забележителности за любителите на този животински вид. Намира се в кв. „Фишерманс Уорф“.
 22. Улица „Маркет“ – най-голямата търговска улица на която можете да намерите абсолютно всичко от което се нуждаете.

Музика[редактиране | редактиране на кода]

Парада на любовта, 2005 г., автобус на любовта

От 2004 г. в Сан Франциско се провежда Парадът на любовта – едно от най-големите музикални събития за електронна музика в света, наследило закритото такова в Берлин, Германия.

Музикални групи, създадени в града: Джърни (1973 г.), Дед Кенедис (1978 г.), Exodus (1980 г.), Possessed (1982 г.), Faith No More (1982 г.)

Музикални групи, живеещи в града: Metallica (1983 г.)

Музеи и галерии[редактиране | редактиране на кода]

Медии и онлайн ресурси[редактиране | редактиране на кода]

Сан Франциско Кроникъл е всекидневен вестник с най-голям тираж в Сан Франциско. Други вестници са безплатините алтернативни вестници СФ Уикли и Сан Франциско Бей Гардиън.

„Крейгслист“ е най-популярната обществена страница в Районът на Сан Франциско, представлява онлайн градски общества с дискусионни форуми, обяви и много друга полезна информация.

Филми[редактиране | редактиране на кода]

Някои филми, заснети в Сан Франциско или показващи града:

Сериали[редактиране | редактиране на кода]

Някои теливизионни сериали, заснети в Сан Франциско или показващи града:

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Висши учебни заведения:

Колежи:

Библиотеки

Вижте също Район на Санфранциския залив за допълнителни образователни институции в непосредствена близост.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

В Сан Франциско ежегодно се провежда надбягването от Заливът до големите пенливи вълни. В Професионалната бейзболна лига се състезават Сан Франциско Джайънтс, в Националната лига по американски футбол участват Сан Франциско Фортинайнърс, а в Националната баскетболна асоциация играе отборът на Голдън Стейт Уориърс.

Транспорт и пътища[редактиране | редактиране на кода]

Кабелен трамвай в Сан Франциско

Основна категория Транспорт в Сан Франциско и Пътища в Сан Франциско

Общественият транспорт в Сан Франциско е много добре развит. Има представен всевъможен транспорт: BART (метрото), CalTrain (влак), Muni Metro (мрежа от трамваи, кабелни трамваи, тролеи, автобуси, всевъзможни фериботни линии до останалите градове на Санфранциския залив) и три летища в Района на Залива. Многобройни таксита кръстосват града също. В Сан Франциско е трудно да се намери място за паркиране. Специализирани служебни коли следят за спазването на закона за паркиране.

Улица „Маркет“ е основна пътна артерия в града. Някои пътища са популярни сред туристите като завъртяната ул. „Ломбарт“ и 49-милният път, който преминава покрай значими обекти в Сан Франциско. Основни пътища преминаващи до вода са „Ембаркадеро“ в източната част на града до залива и магистрала 1 до океана.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

 • Съседни окръзи

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. data.census.gov // Посетен на 1 януари 2022 г.
 2. www.sfmuseum.org // Архивиран от оригинала на 27 юли 2010 г. Посетен на 1 юни 2021 г. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]