Изумруд (бронепалубен крайцер, 1903)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Изумруд“
Izumrud1901-1905.jpg
Руският крайцер „Изумруд“
Флаг Военноморски флот на Русия Русия
Клас и тип Бронепалубен крайцер от типа „Жемчуг“
Производител Невский завод в Санкт Петербург, Руска империя
Живот
Заложен 1 юни 1902 г.
Спуснат на вода 9 октомври 1903 г.
Влиза в строй септември 1904 г.
Изведен от
експлоатация
потопен от екипажа на 19 май 1904 г.
Състояние извън експлоатация
Характеристика
Дължина 105,99 m
Ширина 12,80 m
Газене 5,33 m
Задвижване 3 вертикални парни машини с тройно разширение;
16 парни котела „Яроу“;
3 гребни винта;
17 000 к.с.
Скорост 24 възела
(44,4 km/h)
Водоизместимост 3250 t (нормална)
3380 t (пълна)
Броня на палубата: 30 mm (по скосовете: 50);
на бойната рубка: 30 mm
Екипаж 354 души
Далечина на
плаване
710 мили при 20 възела ход
2090 мили при 12 възела ход
Въоръжение
Артилерия 8×1 120 mm;
4×1 47 mm;
6×1 7,62 mm картечници
Торпеда 3×457 mm ТА
„Изумруд“ в Общомедия

Изумруд (на руски: Изумруд) е бронепалубен крайцер от 2-ри ранг на руския императорски флот построен в началото на 20 век. Втория кораб на серията „Жемчуг“. Крайцери построени в Русия по преработеният проект за „малък“ крайцер-разузнавач „Новик“, построен в Германия. Корабите са строени по корабостроителната програма „За нуждите на Далечния Изток“. Крайцерът е заложен едновременно със систершипа си „Жемчуг“ на 1 юни 1902 г., денят в който е пуснат на вода миноносеца „Безупречний“. Кораба участва в Руско-японската война, по конкретно в Цушимското сражение и загива няколко дни след него.

Участие в Цушимското сражение[редактиране | редактиране на кода]

Участието в Цушимското сражение на Руско-японската война е в състава на Втора Тихоокеанска ескадра (командир на крайцера е капитан 2-ри ранг Василий Николаевич Ферзен). По време на боя води успешен огън по неприятеля, удачно маневрира от японските снаряди, при това получава три попадения без загуби сред екипажа. Единственият крайцер, не изоставил ескадрата след боя, а през нощта я охранява от атаките на миноносците. На втория ден след сражението японците, имащи многочислено превъзходство, над отряда броненосци обкръжават крайцера. Нямайки достатъчно количество боеприпаси и въглища, и силни повреди, оцелелите кораби на ескадрата вземат решение да се предадат. При издигане от флагмана на броненосците на сигнал за предаване на японците крайцера не му се подчинява и на пълен ход излиза от строя и от обкръжението. Поема сам към Владивосток.

Гибелта на крайцера[редактиране | редактиране на кода]

Командира на кораба капитан 2-ри ранг Ферзен, който се проявява блестящо по време на боя и измъкването от обкръжението, вече на път за Владивосток се поддава на паниката и започва да се държи неадекватно при подхода към бреговете на Русия. Отначало сменя курса, поради което кораба се „разминава“ с Владивосток на разстояние от 180 мили, после неправилно избира курса на крайцера при заход в залива Владимир, което го качва върху скалите[1]. След това, опасявайки се от идване на кораби на противника и не дочакал прилива за да свали съда от камъните, взема решението да унищожи съвършено изправния кораб и с екипажа да върви пеша към Владивосток. Възможно е, за вземането на тези решения, значение да има нервното пренапрежение и липсата на почивка на практически целия екипаж.

Впоследствие тези действия на командира на кораба се оправдават с вероятността от минирани подходи към Владивосток и нежеланието му да предаде кораба на противника, който, възможно е, да преследва крайцера, по пътя му към Владивосток.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мястото на гибелта на крайцера „Изумруд“ се намира недалеч от брега при село Нордост, Олгински район на Приморския край.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Алексей Новиков-Прибой, роман „Цусима“.
  • Крейсеры „Жемчуг“ и „Изумруд“; Аллилуев, А. А.; Богданов, М. А.  – Изд-во: СПб: ЛеКо, 2004 г.; ISBN 5-902236-17-7

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Изумруд (бронепалубный крейсер)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.