Йоахим Гаук

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йоахим Гаук
Joachim Gauck
германски политик

Роден
24 януари 1940 г. (79 г.)
Професия публицистполитик
Политика
Образование Университет Рощок
Партия независим (1990 – ...)
Бундеспрезидент на Германия
18 март 2012 – 18 март 2017
Семейство
Съпруга Герхилд Гаук (1959 – 1991)
Даниела Шат (2000 – ...)
Деца 4

Подпис Joachim Gaucks signature.svg
Уебсайт
Йоахим Гаук в Общомедия

Йоахим Гаук (на немски: Joachim Gauck) е немски евангелистки пастор в ГДР, активен участник в процеса на обединението на Германия, независим политик и публицист, бундеспрезидент (11-ти) на Германия от 18 март 2012 до 18 март 2017 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Между 1982 и 1990 г. ръководи регионалната църковна дейност в Росток. По време на мирната революция в ГДР е водещ участник в гражданското сдружение „Нов форум“ (Neues Forum) в Рощок. Избран е за депутат при последните избори в ГДР на 2 октомври 1990 г. (на следващия ден е Обединението на Германия) и за ръководител на Специалната комисия за контролиране на прекратяването на работата на Министерството за държавна сигурност (известно като ЩАЗИ).

От 3 октомври 1990 г. Гаук ръководи Комисията за досиетата на ЩАЗИ (наречена по-късно и „Комисията Гаук“), която управлява документите на Щази и осигурява достъп до тях. След два мандата е наследен от Мариане Биртлер през октомври 2000 г. Оттогава Гаук се ангажира социалнополитически с речи и медийни изяви и като ръководител на сдружението „Срещу забравата – за демокрация“ (Gegen Vergessen – Für Demokratie). Той е сред инициаторите на Пражката декларация и на Декларацията относно престъпленията на комунистическия режим. Гаук е оценяван и награждаван многократно за заслугите и публикациите си.

Номинацията и кандидатурата му за президентския пост през 2010 г. среща широка подкрепа в медиите и населението (42%). След три гласувания губи от номинирания от управляващите партии (ХДС, ХСС и СДП) Кристиан Вулф

На 19 февруари 2012 г. Гаук е предложен за кандидат за наследник на подалия оставка два дни по-рано Кристиан Вулф от партиите ХДС, ХСС, СДП, ГСДП и Съюз 90/Зелените.

На 18 март 2012 година с огромно мнозинство в Германското Федерално събрание е избран за президент на Германия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]