Направо към съдържанието

Книга на пророк Иоиля

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Книга на пророк Иоиля
יוֹאֵל
Иоил от Джеймс Тисо (1896–1902)
Иоил от Джеймс Тисо (1896–1902)
Създаден5 – 2 век пр.н.е.
ПоредицаСтар завет
ПредходнаКнига на пророк Осия
СледващаКнига на пророк Амоса
Книга на пророк Иоиля в Общомедия

Книга на пророк Иоиля е книга от Стария завет на Библията, една от 12-те книги на малките пророци в Библията. В синодалния превод и Септуагинта се състои от три глави, a в eврейската Библия - от четири, тъй като втората и третата глава в eврейската Библия съставляват втората глава в Синодалния превод и Септуагинта.[1]

Според самата книга автор е самият пророк Иоил от Юдея. Кога е живял и написал книгата си не е ясно. Някои ексерти го считат за един от най-старите пророци, живял през 9 век пр.н.е. Други пък за един от най-новите - от 5 век пр.н.е. Така че датите се различават значително от която и да е друга фигура в Библията.

Книгата представлява описание на пророчеството на Иоил и може да се раздели на няколко части:

 • Оплакване от сполетялата напаст от скакалци и суша (1:1–2:17)
  • ефектите от тези събития върху земеделието, земеделците и снабдяването с тези блага на Йерусалимския храм, както и призив за национален траур (1:1–20)
  • още по-апокалиптичен пасаж сравняващ скакалците с армия и описващ ги като Божия армия
  • Призив за общонародно покаяние пред Бог (2:12–17)[2]
 • Обещание за бъдещи благословии (2:18–32 или 2:18–3:5)
  • Прогонване на скакалците и възстановяване на селскостопанската производителност като божествен отговор на националното покаяние (2:18–27)
  • Бъдещи пророчески дарове за целия Божи народ и безопасността на Божия народ пред настъпващия катаклизъм (2:28–32 или 3:1–5)
 • Наближаващ съд за враговете на Юдеяфилистимците, Идумея и Египет (3:1–21 или 4:1–21)

Книгата на Иоил може да се разглежда като обобщение на основните теми, засегнати от библейските пророци: мрачното предсказание за бедствия, предстоящия ден на големия съд, призив за запазване на вярата и към покаяние, за излизане от състоянието на морален сън, радостно очакване на Господното спасение на своя народ. Тя е пропита с очакването за идването на Бог и неговия съд. Иоил е пророк на покаянието, който призовава за пост и молитва. Християните почитат Иоил, включително като пророк на Петдесетница.

 1. Catholic Encyclopedia: Joel(англ.)
 2. Pradas, Joseph. Convertimini ad me // Seu Valentina. Посетен на 26 Jan 2019.