Трета книга Макавейска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Трета книга Макавейска
ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ Γ
Птолемей IV е поразен от парализа при опита си да влезе в свещения еврейски храм
Птолемей IV е поразен от парализа при опита си да влезе в свещения еврейски храм
Създаденоколо 1 век пр.н.е.
Оригинален езикКойне
ПоредицаСтар завет
ПредходнаВтора книга Макавейска
СледващаТрета книга на Ездра

Трета книга Макавейска е неканонична книга от Стария завет на Библията. Книгата е написана на койне вероятно от евреин от Александрия през 1 век пр.н.е. Католиците я считат за псевдоепиграф и не я приемат за канонична.[1] Книгата е включена в православната Библия като неканонична и в Библията на Арменската апостолическа църква.

Въпреки името си, книгата няма нищо общо с първите две макавейски книги и въстанието срещу селевкидите. Вместо това разказва историята за преследването на евреите по времето на фараон Птолемей IV, няколко десетилетия преди въстанието.

Името на книгата веоятно идва от приликите с историята за мъченичеството на Елеазар и макавеите във Втора книга Макавейска, като пророкът Симон също е споменат.

Съдържанието на книгата е свързано със събитие, при което евреите в Египет са били заплашени от пълно изтребване. Повод за това става желанието на фараона да влезе като победител в свещения Йерусалимски храм. Това негово желание обаче среща съпротива от страна на еврейския народ и свещениците. Разгневен от случилото се, Птолемей IV нарежда евреите да бъдат белязани със знака на Дионис и след това да бъдат избити.

Предвиден е специален план за избиването им с помощта на бойни слонове, напоени с вино и тамян. Пореди необясними причини тяхното избиване се проваля няколко пъти, а когато гибелта им вече изглежда невъзможна, Бог спасява евреите от разярените слонове. Това събитие вразумява фараона и той напълно променя отношението си към евреите и ги благославя.

Множество детайли от книгата изглеждат спорни и специалистите оспорват тяхната действителност. За това събитие обаче говори и юдейският историк от I век - Йосиф Флавий.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

  1. Замисъл на царя да везе в Йерусалимския храм
  2. Съпротива на първосвещеника и народа
  3. Молитвата на Симон, която сътворява чудото и поразява Птолемей
  4. Засилване на гоненията на евреите
  5. Избавление с помощта на Бог

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Harris, Stephen L., Understanding the Bible. Palo Alto: Mayfield. [2011] 1985. Eighth Edition. p. 4.