Послание към колосяните

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Послание към колосяните
Ἐπιστολή πρὸς Κολοσσαεῖς
АвторПавел
Създаденоколо 63 година
ПоредицаНов Завет
ПредходнаПослание към филипяните
СледващаПърво послание към солуняните
Послание към колосяните в Общомедия

Послание на св. ап. Павла до Колосяни е библейска книга, деветнадесета в Новия завет. Авторството на книгата се приписва на апостол Павел и Тимотей Ефески като съавтор и представлява специално послание до християнската църква в Колоса – малък фригийски град близо до Лаодикея и на около 160 километра от Ефес.[1] Християнската общност там е основана по време на тригодишната проповедническа дейност на Павел в Ефес.

В Колоса е проповядвал неговият ученик Епафрас, който е споменат и в книгата. Някои учени оспорват авторството на Павел и Тимотей, докато други твърдят, че е това е факт. Съмненията за това се появяват през XIX век.

Посланието най-вероятно е писано в Рим по време на първото заточение в затвор на Павел около 63 година и изпратено по Тихик. Повод за написването са появата на лъжеучители в Колоса, като в самия град са живеели заедно гърци, евреи и фригийци.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Посланието до колосяните провъзгласява Христос за върховната власт над цялата вселена и призовава християните да водят благочестив живот. Текстът се състои от две части: първа доктринална част, след това втора относно поведението.

Основната тема е опровержението на лъжеучителите. В началото на посланието Павел припомня основите на Христовата вяра.[Кол. 1:12 – 20] Следват философски разсъждения, които са близки до тези в Посланието към ефесяните. На местните християни се припомня за християнските дарове, приети с кръщението.[Кол. 2:8 – 23] Следва нравоучителна част, насочена към личния и църковния живот.[Кол. 4:2 – 6]

Както и другите послания и това звършва с поздрави и лични наставления. [Кол. 4:7 – 18]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cross, F.L. (ed) (2005). Colossians, Epistle to the. The Oxford Dictionary of the Christian Church. New York: Oxford University Press .