Направо към съдържанието

Послание към колосяните

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Послание към колосяните
Ἐπιστολή πρὸς Κολοσσαεῖς
АвторПавел
Създаденоколо 63 година
ПоредицаНов Завет
ПредходнаПослание към филипяните
СледващаПърво послание към солуняните
Послание към колосяните в Общомедия

Послание на св. ап. Павла до Колосяни е библейска книга, деветнадесета в Новия завет. Авторството на книгата се приписва на апостол Павел и Тимотей Ефески като съавтор и представлява специално послание до християнската църква в Колоса – малък фригийски град близо до Лаодикея и на около 160 километра от Ефес.[1] Християнската общност там е основана по време на тригодишната проповедническа дейност на Павел в Ефес.

В Колоса е проповядвал неговият ученик Епафрас, който е споменат и в книгата. Някои учени оспорват авторството на Павел и Тимотей, докато други твърдят, че е това е факт. Съмненията за това се появяват през XIX век.

Посланието най-вероятно е писано в Рим по време на първото заточение в затвор на Павел около 63 година и изпратено по Тихик. Повод за написването са появата на лъжеучители в Колоса, като в самия град са живеели заедно гърци, евреи и фригийци.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Посланието до колосяните провъзгласява Христос за върховната власт над цялата вселена и призовава християните да водят благочестив живот. Текстът се състои от две части: първа доктринална част, след това втора относно поведението.

Основната тема е опровержението на лъжеучителите. В началото на посланието Павел припомня основите на Христовата вяра.[Кол. 1:12 – 20] Следват философски разсъждения, които са близки до тези в Посланието към ефесяните. На местните християни се припомня за християнските дарове, приети с кръщението.[Кол. 2:8 – 23] Следва нравоучителна част, насочена към личния и църковния живот.[Кол. 4:2 – 6]

Както и другите послания и това звършва с поздрави и лични наставления. [Кол. 4:7 – 18]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cross, F.L. (ed) (2005). Colossians, Epistle to the. The Oxford Dictionary of the Christian Church. New York: Oxford University Press .