Листопад (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Листопад.

Листопад
Yaprak Dökümü
ЖанрДрама
Създател(и)Решат Нури Гюнтекин
СценарийЕдже Йоренч
Мелек Генчоглу
РежисураМесуде Ерарслан
АктьориХалил Ергюн
Гювен Хокна
Дениз Чакър
Бену Йълдъръмлар
Гьокче Бахадър
Фахрие Евджен Йозчивит
Неслихан Атагюл Доулу
Страна Турция
ЕзикТурски
Сезони5
Епизоди174 (Турция)
329 (България) (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцентAy Yapım
Времетраене90 минути (в Турция)
45 минути (в България)
Разпространение
ТВ каналKanal D
Картина4:3 (SD)
16:9 (HD)
ЗвукСтерео
Излъчване13 септември 2006 г. – 29 декември 2010 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb

„Листопад“ (на турски: Yaprak Dökümü) е турски драматичен телевизионен сериал. Сценарият е по мотиви от едноименния роман от 1930 г. на турския белетрист и драматург Решат Нури (1889 – 1956), известен на българските читатели с романа си „Чучулигата“.

Листопад е най-награждаваният сериал в Турция. [1]

Излъчване[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Епизоди

в Турция

Епизоди

в България

Начало на сезона Край на сезона Всички епизоди

в Турция

Всички епизоди

в България

ТВ сезон ТВ канал
1 38 68 13 септември 2006 20 юни 2007 1 – 38 1 – 68 2006 – 2007 Kanal D
2 42 75 5 септември 2007 25 юни 2008 39 – 80 69 – 143 2007 – 2008 Kanal D
3 38 74 3 септември 2008 17 юни 2009 81 – 118 143 – 216 2008 – 2009 Kanal D
4 41 84 2 септември 2009 16 юни 2010 119 – 159 216 – 299 2009 – 2010 Kanal D
5 15 30 15 септември 2010 29 декември 2010 160 – 174 300 - 329 2010 Kanal D

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Сезон 1[редактиране | редактиране на кода]

„Семейството е едно дърво, готови ли сте за есента?“ и „Един баща ще остави най-ценното нещо на семейството си – неопетнено име“.

Неджля е приета в университет в Истанбул и трябва да учи там, семейство Текин се местят в стария си дом там. Неджля се запознава с Оуз. Шевкет, единственият син в семейството, се жени за Ферхунде и я приема в семейството си. Лейля забременява от Оуз и се омъжва за него по дълг, но губи бебето. Същевременно и Джейда забременява от Оуз и се разделя със съпруга си, Яман. Неджля се сгодява за Джем, но се опитва да избяга с Оуз. Шевкет ги спира на летището. Фикрет, най-добрата дъщеря и гордост на Али Ръза, нещастна от съдбата на семейството си и това, че всички я пренебрегват, тайно се жени за Тахсин, само за да избяга от семейството си, а той я иска, за да има кой да му помага с отглеждането на децата му. Сезонът свършва със заминаването на Фикрет за Адапазаръ при Тахсин и разкаянието на баща ѝ, задето не я е послушал.

Сезон 2[редактиране | редактиране на кода]

„Тази есен ще бъде много тежка“.

Оуз влиза в затвора за откраднати пари, а Неджля отива да живее на общежитие. Лейля изпада в криза, при което семейство Текин я пращат да се лекува. Джейда ражда сина на Оуз и ходи да го вижда в затвора. В общежитията на Неджля се оказва, че има проститутки и хващат Неджля заедно с тях, без тя да е виновна. Неджля се връща в бащиния си дом, а Лейля вече се подобрява, но отношенията между двете сестри са много остри. Шевкет започва да играе хазарт и да краде пари от банката, в която работи, за да направи жена си щастлива и впоследствие го хващат и пращат в затвора. Същевременно Ферхунде разбира, че е бременна от него, но прави аборт и започва да му изневерява. Бракът на Фикрет и Тахсин става щастлив. Неджля претърпява инцидент, докато е в банята и Лейля, виждайки колко е безпомощна сестра ѝ, ѝ спасява живота и ѝ прощава.

И така двете сестри си прощават взаимно.

Сезон 3[редактиране | редактиране на кода]

„Тази есен ще бъде последната“.

Ферхунде си тръгва от семейство Текин. Тя отказва да даде развод на Шевкет, който все още е в затвора. Неджля и Джем се женят. По-късно си купуват собствена къща. Ферхунде се сгодява за Левент Тунджел, но бившата му приятелка решава да си отмъсти и поръчва да сплашат Ферхунде. Ферхунде е напдната и обвиняват Шевкет за това, а по-късно оттегля обвинението и освобождават Шевкет. Лейля се сближава с Назми, приятел на Джем. Те планират да се оженят. Но Ферхунде разказва на Назми за миналото на Лейля и семейството ѝ и те се разделят. Оуз говори със свой познат да назначи Лейля на работа и той я назначава. А когато Оуз разбира, че семейство Текин продават къщата си предлага на Митхат да я купи. Митхат купува къщата. Семейство Текин временно остават да живеят там. Лейля и Оуз започват да се виждат отново. Нехир се омъжва за Ахмед. А Ферхунде се омъжва за Митхат. Прибирайки се от тържеството на Айше, семейство Текин заварват Ферхунде в къщата.

Сезон 4[редактиране | редактиране на кода]

„Сезонът на листопада е тук“ и „Когато всичко изглежда, сякаш вече е свършило, се ражда надеждата“.

Ферхунде гони семейство Текин от къщата. Първоначално те отиват в къщата на Неджля и Джем, но Али Ръза намира малък апартамент и го наема. Шевкет и Седеф се сближават. Лейля напуска Оуз. Али Ръза я приема в дома си отново. Неджля се дипломира. Шевкет купува пръстен за Седеф, но я вижда с друг и си тръгва. Джем умира. Лейля отново започва да се вижда с Оуз. Фикрет ражда момче. Седеф заминава за Италия. А Лейля разбира, че е бременна и се връща при Оуз. Шефкет подмамва Ферхунде – казва и, че е обичал само една жена в живота си. Шевкет и Ферхунде се виждат, като Шевкет има за цел да отвори очите на Митхат относно Ферхунде. Митхат ги хваща и се разделя с нея. Ферхунде подпалва строежа на Шевкет, за да му отмъсти. Тя не знае, че Али Ръза е вътре и той пострадва в пожара. Ферхунде влиза за кратко в затвора. Неджля се омъжва за Али Серпер и отваря книжарница за Али Ръза. Седеф и Емир се сгодяват и се връщат в Истанбул. Тахсин изневерява на Фикрет и ѝ признава. Фикрет се опитва да му прости, но не успява и се премества в Истанбул. Оуз убива Сейфи по погрешка при спречкване. Когато полицията идва, Шевкет се предава вместо Оуз. Али Ръза решава да опита да събере децата си и отива в къщата на Лейля. Там го вижда Ферхунде и започва да му обяснява, че Шефкет не е убил Сейфи, без да знае, че Али Ръза не знае нищо. Али Ръза пада на земята, вероятно мъртъв...

Сезон 5[редактиране | редактиране на кода]

„Краят на пътя дойде“

Али Ръза оцелява след сърдечен удар, но не може да говори,нито да ходи и остава парализиран на инвалидна количка. Семейство Текин живеят в старата си къща. Осъждат Шефкет на 24 години затвор. След процеса Лейля и Оуз се скарват и Али Ръза разбира, че не Шевкет, а Оуз е убил Сейфи. Али Ръза се опитва да каже на семейството си – първо на Айше, а след това и на Фикрет. Фикрет среща друг мъж, а Хайрие започва да се дразни от Али Ръза. Ферхунде му предлага помощта си, за да помогне на Шевкет и Али Ръза приема. По-късно, Али Ръза се връща обратно вкъщи, а същевременно Лейля решава да предаде Оуз на полицията, с неговото съгласие и признание. Лейля ражда дъщеря си Аху. Шевкет излиза от затвора, а Оуз същевременно решава да напусне Лейля, заради опасността. Не се предава на полицията, оставя на Лейля пари и точно преди да избяга, полицията го намира и го залавя. Седеф се връща обратно в Турция с годеника си и Шевкет приема факта, че тя вече е омъжена. Във финалните сцени на сериала семейство Текин оставят Али Ръза на болногледачката за малко и излизат. Той отива при розите в градината си, взема една и в съзнанието му изплува мечта или сън – цялото му семейство се събира около едно дърво (използвано в интрото на сериала) и всички се сбогуват с него. Когато останалите от семейство Текин се връщат, намират Али Ръза мъртъв с роза в ръката. Последните сцени представляват бърз епилог – Ферхунде е в празната къща на семейство Текин. Тя намира стара снимка на цялото семейство и избухва в плач. След това зрителят вижда Фикрет и Седеф със съпрузите си, Неджля, Лейля, Айше, Шевкет, Хайрие, Тахсин с децата и Джеврие на гарата, чакащи за влак. Те се сбогуват и се разбира, че Хайрие заминава с Айше, Шевкет и Лейля обратно в стария си дом в Трабзон. Фикрет и Неджля остават в Истанбул. Във влака Хайрие си спомня пътуването си към Истанбул (от 1 епизод) и когато тя се разстройва, Али Ръза я успокоява, че всичко ще е наред, „пък и той още не е умрял“. Тя се разплаква, а зад влака, насред голямо поле, виждаме дървото от интрото на сериала – като знак, че листопадът за семейство Текин е дошъл. Първият път, с пристигането си в Истанбул, дървото е било зелено и тепърва разцъфтяващо, а сега, в последните кадри, то е самотно и без нито едно листо на изсъхналата поляна.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Листопад е продукция на Ay Yapım. Сериалът започва излъчване на 13 септември 2006 г., жънейки огромен успех с най-високите рейтинги в Турция от години насам, като има по-висок рейтинг от някои футболни мачове и новинарски емисии.[2] По време на третия сезон е обявено, че той е последен, но поради успеха на сериала е продуциран и още един сезон, след който интересът все още е висок.[3] Продуцентите обсъждат идеята да направят кратък сезон за развръзка на историята.[4]

По време на третия сезон актьорът Джанер Куртаран е заменен от Хасан Кючукчетин в ролята на Шевкет. Според непотвърдени слухове причината е употреба на наркотици от Куртаран.[5]

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България започва излъчване на 23 ноември 2009 г. по bTV и завършва на 9 януари 2012 г. Ролите се озвучават от Антония Драгова, Ирина Маринова, Йорданка Илова, Христо Узунов и Станислав Димитров.

На 14 май 2012 започва повторно излъчване по Диема Фемили. Дублажът е записан наново. Озвучаващите артисти са същите като само Драгова и Маринова са заменени с Даниела Йорданова и Яница Митева.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Година Награда за
2007 Най-добър сериал [необходимо е уточнение]
Най-добър семеен сериал [необходимо е уточнение]
Сериал на годината [необходимо е уточнение]
Най-добър режисьор – Месуде Ерарслан [необходимо е уточнение]
2008 Най-добра женска роля – Бенну Йълдъръмлар (Фикрет) [необходимо е уточнение]
Най-добра мъжка роля – Халил Ергюн (Али Ръза) [необходимо е уточнение]
Най-добър сериал [необходимо е уточнение]
Най-добра главна мъжка роля – Халил Ергюн (Али Ръза) [необходимо е уточнение]
„Листопад“ неясно? ]
Сериал на годината [необходимо е уточнение]
Най-добър сериал [необходимо е уточнение]
Най-добра водеща мъжка роля – Халил Ергюн (Али Ръза) [необходимо е уточнение]
Най-добра музика – Тойгар Ъшъклъ [необходимо е уточнение]
Най-добра женска роля на годината – Бенну Йълдъръмлар (Фикрет) [необходимо е уточнение]
Най-добра роля в сериал – Бенну Йълдъръмлар (Фикрет) [необходимо е уточнение]
Най-добра женска главна роля – Бенну Йълдъръмлар (Фикрет) [необходимо е уточнение]
Сериал на годината [необходимо е уточнение]
Най-добър сериал на годината [необходимо е уточнение]
2009 Най-добра мъжка роля – Халил Ергюн (Али Ръза) [необходимо е уточнение]
Най-добър сериал на годината [необходимо е уточнение]
2010 Най-добра актриса в драма – Дениз Чакър (Ферхунде) [необходимо е уточнение]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.btv.bg
  2. showbusiness.actualno.com, архив на оригинала от 1 декември 2009, https://web.archive.org/web/20091201023323/http://showbusiness.actualno.com/news_273081.html, посетен на 2010-08-23 
  3. www.slusham.com[неработеща препратка]
  4. ((tr)) haber50.com
  5. Шевкет от „Листопад“ е дрогант! // Клюки.БГ, 24 януари 2010. Архивиран от оригинала на 2010-06-23. Посетен на 23 август 2010.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]