Перла (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Перла.

Перла
Gümüş
Жанр Драма, Романтичен
Режисура Тарик Алпагут
Кемал Узун
Актьори Къванч Татлъту
Сонгюл Йоден
Екрем Бора
Гюнгьор Байрак
Тарък Юоглу
Лачин Джейлан
Джунейт Чалъшкур
Страна Флаг на Турция Турция
Език Турски
Сезони 3
Епизоди 100 (Турция)
166 (България) (списък с епизоди)
Продукция
Продуцент(и) Ирфан Сахин
Времетраене 90 минути (в Турция)
45 минути (в България)
Разпространение
ТВ Канал Kanal D
Излъчване 20 януари 2005 г. – 16 юни 2007 г.
Външни препратки
Страница в IMDb

„Перла“ (на турски: Gümüş, букв. превод: Сребро) е турски телевизионен сериал, продуциран от Kanal D в периода 2005-2007 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Сюжетът в „Перла“ се развива около Инджи (Оригиналното име е Гюмюш, както е и името на сериала) — бедно момиче от малък град, чиито родители са загинали при пожар. Тя е отгледана от баба си Сафие, към която се привързва.

Животът на Инджи се променя драстично от телефонно обаждане, от което научава, че е одобрена за снаха от богатото и известно семейство Шадоолу, притежаващо голяма дизайнерска фирма. Инджи от малка харесва Мехмет Шадоолу и става щастлива, че той я е забелязал и че я е избрал за съпруга.

Инджи по-късно разбира, че е сгрешила. Оказва се, че Мехмет е бил влюбен в Нихан, която чака дете от него. Съдбата обаче ги разделя — Нихан загива в автомобилна злополука, което сломява духа на Мехмет. Той се отдава на пиянство и не може да се възстанови. След месеци Мехмет все още не се чувства добре. За да го свести, главата на семейството, дядо му — Мехмет Фикри го жени за Инджи.

Мехмет не проявява интерес към Инджи, а най-добрият му приятел Онур също не я одобрява. Близките приятели на семейството — Осман и дъщеря му Кадер — приятелка на Инджи от детството, са стъписани. Кадер също е била влюбена в Мехмет. Майката на Мехмет — Шереф, не е доволна от присъствието на Инджи и често крои интриги срещу нея. Бахар, братовчедката на Мехмет, амбициозна млада дама, която е готова на всичко за работата си, също не обича много Инджи. Но сестрата на Мехмет — Пънар, много харесва Инджи. Тя се връща вкъщи след дълго отсъствие в Америка, заедно с нова приятелка — Дарин.

По-нататък става ясно, че Пънар има дете — Дефне, за което никой не подозира и всъщност е от приятеля на Мехмет — Онур. На сватбата Мехмет избягва, което докарва инфаркт на баща му Ахмед и той е принуден да се пенсионира. В крайна сметка Инджи и Мехмет се венчават. След скандал в къщата Инджи бяга и само Мехмет я открива и разказва истината за Нихан. Така двамата постепенно се опознават и заобичват, Онур и Бахар, която намира своя съпруг — Гьокхан, също започват да харесват Инджи.

Друг човек в семейството е Тарък, който не обича Инджи. Той е женен за Гюлсюн — лелята на Мехмет. Той е предател в семейството и докарва много неприятности като ги натопява и затова част от семейството попада в затвора. В крайна сметка той е арестуван. Тарък е човекът, който разкрива на Бахар и брат и Берк, че майка им и баща им не са катастрофирали, а са се самоубили. Тарък има и извънбрачно дете — Доуш, което всъщност Гюлсюн приема по-късно като свое, тъй като тя не може да има деца. Всъщност обаче Нихан се оказа жива. Тя е оцеляла, но тъй като е в инвалидна количка, не е искала да се появи наново и избягва в Германия. Тя има и детето на Мехмет. Това ще окаже доста проблеми във връзката на Мехмет и Инджи.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

 • Къванч Татлъту - Мехмет Шадоолу
 • Сонгюл Йоден - Инджи Шадоолу
 • Екрем Бора - Мехмет Фикри
 • Гюнгьор Байрак - Шереф Шадоолу
 • Джунейт Чалъшкур - Ахмед Шадоолу
 • Лачин Джейлан - Гюлсюн Шадоолу
 • Айча Варлъер - Пънар Шадоолу
 • Сердар Орчин - Онур
 • Кайра Симурс - Дефне Шадоолу
 • Севиндж Гюршен - Бахар Шадоолу
 • Сойдан Сойдаш - Берк Шадоолу
 • Фюжън Ербулак - Дилруба Шадоолу
 • Тарък Юоглу - Тарък Атасой
 • Емре Карайел - Енгин
 • Джамил Гюлер - Гьохкан
 • Алиф Акшар - Кадер
 • Айла Аслънджан - баба Сафие

Герои[редактиране | редактиране на кода]

 • Инджи (Сонгюл Йоден) е главната героиня, съпруга на Мехмет. В началото на сериала тя се омъжва за него, след като дядото на Мехмет — Мехмет Фикри — уговаря този брак. Освен че е много влюбена, Инджи е и много талантлив дизайнер на бутикови дрехи. Инджи е много привързана към баба си Сафие (Айла Аслънджан), която я е отгледала от малка и от която постоянно търси съвети и подкрепа. Съдбата на Инджи е да се бори постоянно за съвместното си щастие с Мехмет, като първоначално неин основен враг е свекърва ѝ Шереф, а впоследствие и другите жени, които искат Мехмет за себе си. Най-голямата съперница на Инджи е бившата любима на Мехмет — Нихан, която има син от него.
 • Мехмет (Къванч Татлъту) e главният герой, принуден от дядо си да се ожени за красивата Инджи. В началото той е абсолютно безразличен към Инджи като жена и не се интересува и от кариерата ѝ, тъй като вярва, че е загубил любимата си, при това бременна, в автомобилна катастрофа. Постепенно той се влюбва в Инджи и не може да живее без нея. Мехмет е и управител на семейния бизнес — Шадоолу Холдинг и е много близък с приятеля си Онур, който също има важна мениджърска позиция във фирмата. Онур е и нещо повече за Мехмет — съпруг на сестра му Пънар, с която има бурна и драматична връзка.
 • Шереф (Гюнгьор Байрак) е майката на Мехмет. Омъжена е за Ахмет, син на Мехмет Фикри, който обаче я изоставя заради друга жена. Шереф е настроена срещу Инджи в началото, но впоследствие я обиква много. Образът на Шереф претърпява немалка промяна в хода на сериала. Докато в началото тя се занимава само със семейни клюки и интриги, впоследствие, окрилена и от любовта, насочва енергията си предимно към положителните неща от живота.
 • Пънар (Айча Варлъер) е сестрата на Мехмет. Тя е художничка, която се връща в Истанбул след няколко години живот в САЩ, където междувременно е родила и дъщеря си Дефне. Пънар се омъжва за любовта на живота си — Онур — който впоследствие се оказва и баща на Дефне, но връзката им е много бурна и често е на ръба да се разпадне — най-вече заради болезнената ревност на Пънар.
 • Онур (Сердар Орчин) е най-близкият приятел на Мехмет, съпруг на Пънар и изпълнителен директор в Шадоолу Холдинг. Проблемът на Онур е, че има скрита страст към хазарта.
 • Бахар (Севинч Гюршен) е братовчедка на Мехмет. Тя е властна и амбициозна жена, която заема мениджърски пост в семейната компания и е първата, която открива таланта на Инджи. Омъжена е за Гьокхан, разследващ журналист и е сестра на най-големия нехранимайко в семейството — Берк.
 • Берк (Сойдан Сойдаш) е брат на Бахар и за разлика от сестра си предпочита предимно да се забавлява, вместо да работи. За него са типични спонтанните и необмислени решения, които вбесяват почти всички в семейство Шадоолу.
 • Гюлсюн (Лачин Джейлан) е дъщеря на Мехмет Фикри. В началото тя е омъжена за Тарък, който се оказва най-големият враг на семейството, саботирайки бизнеса му и водейки паралелен живот с друга жена, от която има дете. Впоследствие Гюлсюн се омъжва повторно за съученика си Левент, с когото е много щастлива.
 • Дефне - Детето на Пънар и Онур, която е влюбена в новия си съученик Денис.
 • Мехмет Фикри (Екрем Бора) е баща на Ахмет и Гюлсюн и дядо на Мехмет, Пънар, Бахар и Берк. Прадядо на Мелек, Дорук, Дефне, бебето на Бахар и на Мехмет Джан.
 • Дилруба (Фюжън Eрбулак) е втората съпруга на Мехмет Фикри. Тя е двулична и зла жена, намъква се в семейството с цел да спечели пари като наследство. Когато разбира за нейните намерения, Мехмет Фикри напуска семейната къща и заминава.
 • Баба Сафие (Айла Аслънджан) е бабата на Инджи. След като родителите на Инджи загиват при пожар, баба Сафие я е отгледала и цял живот е била за нея и майка, и баща. Двете са много привързани една към друга.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва на 15 юни 2009 г. по bTV всеки делничен ден от 20:00 часа и завършва на 14 януари 2010 г. Ролите се озвучават от Десислава Знаменова, Анна Петрова, Виктор Танев, Кирил Ивайлов и Здравко Методиев.

На 14 януари 2012 г. започва повторно излъчване по Диема Фемили, всеки уикенд от 16:00 и завършва на 6 май. През 2014 г. бива повторен и по Нова телевизия всеки делник от 14:30. Дублажът е на Арс Диджитал Студио. Ролите се озвучават от Гергана Стоянова, Татяна Захова, Виктор Танев, Любомир Младенов и Здравко Методиев.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]