Петър Манджуков (бизнесмен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Петър Атанасов Манджуков)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за бизнесмена. За революционера вижте Петър Манджуков (революционер).

Петър Манджуков
български бизнесмен
Роден

Образование Университет за национално и световно стопанство
Предприемаческа дейност
Образование ВИИ „Карл Маркс“
Работил в „ПМ Груп“ АД
„Манджуков“ АД

Петър Атанасов Манджуков е български бизнесмен.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 2 юни 1942 г. в гр. Пловдив. Той е дипломиран инженер по „Технология на машиностроенето“ от Машинно-електротехническия университет в София. През 1979 г. завършва „Външна търговия“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ в София. [1]

Владее френски, английски и руски език. Женен, има трима синове и един внук.

Бизнес[редактиране | редактиране на кода]

През 1999 г. основава дружество „ПМ Груп“ АД като правоприемник на фирми, създадени от него през 1993 г. През октомври 2007 „ПМ Груп“ АД се преименува на „Манджуков“ АД. Новото име на дружеството цели да подчертае ясно фамилния принцип на организация. През месец август правната форма на компанията е променена на „Манджуков“ ЕАД. Понастоящем Петър Манджуков е Изпълнителен директор и Председател на Съвета на директорите. Дружеството развива активна дейност в областта на медиите, машиностроенето, търговията, строителството, винарството.

Дарителство[редактиране | редактиране на кода]

Петър Манджуков и представляваните от него фирми развиват широка дарителска дейност. Част от нея е реставрацията на храм-паметника „Александър Невски“ в София, Ротондата „Свети Георги“ в София, храма „Успение Богородично“ в Пампорово, издаването на книгите „Българите – първите европейци“ и „Руско-турската война от 1878 г.“. Петър Манджуков е един от големите дарители за изграждането на православен храм „Рождество Христово“ в квартал „Младост“ в София и основен спонсор в изграждането на Източно-православен храм „Свето Преображение Господне“ в жк. Тракия, Пловдив. В родния си град Пловдив дарява средства за изграждане на система за видеонаблюдение в Стария град и за поставяне на светлинна сигнализация на пешеходни пътеки; строи, съвместно с Община Пловдив, детски площадки. Петър Манджуков прави дарение в размер на 400 хиляди лева на Българската академия на науките за подкрепа на научни дейности в областта на тракологията.

Обществена работа[редактиране | редактиране на кода]

Петър Манджуков е учредител и почетен председател на „Сдружение на фамилния бизнес – България“, член е на Управителния съвет на „Съюза на Българските читалища“ и на „Българското дипломатическо дружество“, президент на Голф клуб – „Bulgarian Seniors Golf Association“, член на Управителния съвет на Италианска Търговска Камара в България и Председател на консултативния съвет към Българо-китайската търговска камара.

Признание и награди[редактиране | редактиране на кода]

За своите заслуги за подпомагането на българската култура Петър Манджуков е удостоен с най-високия орден на Република България „Стара планина“ I-ва степен. Петър Манджуков е награден и със званието Архонт на Пловдивска Света Митрополия, за ктиторство и съдействие в делото на Светата Пловдивска Епархийска църква и е обявен за почетен гражданин на Пловдив, за изключителните му дарителски заслуги с непреходна стойност и значение за развитието на града и общината.

Сътрудничество на Държавна сигурност[редактиране | редактиране на кода]

Комисията за разкриване на досиетата с Решение № 111 от 17.02.2010 г. обявява за първи път името му сред сътрудниците на Държавна сигурност, регистриран като ОРОН с псевдоним „Пампоров“ на 05.05.1982 г.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]