Списък на келтските племена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Диахронично разпространение
на келтските племена:
  Район на Халщатската култура към 6 в. пр.н.е.   Максимална келтска експанзия към 3 в. пр.н.е.   Област в Лузитания, където келтското присъствие остава неизяснено   „Шестте келтски народа“, които в началото на Новата история са запазили значителен брой келтскоговорещи   Райони, където келтските езици са широко разпространени и днес

Това е списък на келтските племена и сродните им народи, с географското им местонахождение в Европа и Мала Азия.

Галия[редактиране | редактиране на кода]

Цизалпийска Галия[редактиране | редактиране на кода]

Цизалпийска Галия, означаващо буквално „Галия от тази страна на Алпите“, е римското име на района, приблизително отговарящ на днешна Северна Италия, обитаван в древността от следните келтски племена:

Трансалпийска Галия[редактиране | редактиране на кода]

Карта на Галия, показваща относителното местоположение на келтските племена
през 1 в. пр.н.е.
Карта на Галия (58 г. пр.н.е.) с по-важните племена, градове и реки

Галия е името на територията, приблизително обхващаща днешна Франция и части от Белгия и Швейцария. Понякога към нея са прибавяни и части от Северна Италия и Северна Централна Испания. Списъкът включва както келтскоговорещи, така и други племена, със съвременните имена на техните главни селища:

Централна Европа[редактиране | редактиране на кода]

Иберийски полуостров[редактиране | редактиране на кода]

Основните езикови области в Иберия –
около 300 г. пр.н.е.

Великобритания[редактиране | редактиране на кода]

Карта на Римска Британия (около 410 г.), показващо племената на бритите

Ирландия[редактиране | редактиране на кода]

Карта на келтските племена в Ирландия

Според Клавдий Птолемей:

Анатолия[редактиране | редактиране на кода]

През 3 век пр.н.е., келтите емигрират от Тракия в планините на централна Мала Азия (дн. Турция). Тези племена са наричани с общото име галати. По-късно се сливат с местното население, като запазват голяма част от традициите си.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „List of Celtic tribes“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.