Стоките

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стоките
Общи данни
Население 252 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 132,951 km²
Надм. височина 546 m
Пощ. код 5462
Тел. код 067305
МПС код ЕВ
ЕКАТТЕ 69417
Администрация
Държава България
Област Габрово
Община
   кмет
Севлиево
Иван Иванов
(ГЕРБ)
Вижте също статията за село Стойките.

Стоките е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, област Габрово.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Стоките се намира в планински район. То отстои на 24 км от град Севлиево, на 35 км от Габрово и на 15 км от Априлци. През селото минават реките Росица и Негойчевица, които правят пейзажа привлекателен особено през летните месеци, когато хората дошли на почивка тук търсят прохлада в планината и спокойно се къпят във вировете на Росица – Дяволският вир и други или ловят риба. Въздухът е чист, а разходките в планината могат да ви отведат в границите на Национален парк Централен Балкан, хижа Мазалат или на някой от хълмовете и възвишенията, от които виждате почти цялото планинско селце и да се удивите на красотата на природата в Балкана.

История[редактиране | редактиране на кода]

Смята се, че селото е възникнало по времето когато българите са бягали от турците. На това място са се били скрили. По-късно мястото е станало едно от най-хубавите села в дефилето на Стара Планина. За това откъде идва името на селото има две версии: една е, че преди там са събирали хора и са продавали стоката си, а другата, че там се намира стокът на река Негойчевица и р. Росица. По-достоверно е второто предположение.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

В селото има църква „Св. Димитър“, строена преди много години, която се пълни на всеки по-голям празник.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

  • читалище „Свети свети Кирил и Методий“, основано през 1929 г. Построено е Основно училище „Христо Ботев“, което поради намалелия брой на учениците е закрито през 2000 г. В селото има Дом за стари хора с отделение за лежащо болни, здравна служба, която вече ще се намира на 1 етаж на жилещен блок. Детската градина в селото все още работи, където са се записали деца и от съседните села.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Само 3 километра делят село Стоките от Батошевски манастир. Високо в планината се намира един прекрасен манастир, а село Стоките е най-близо до него. В селото има два дантелени моста – изключително красиви.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на Димитровден в селото се организира събор за здраве и веселие на балканджиите. Организират се мероприятия и на други празници. Също така на Богородица в манастира се приготвят традиционни ястия, най-вече супа за манастира и селата.


Други[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]