Хари Потър (персонаж)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Хари Потър (герой))
Хари Потър
герой на Дж. К. Роулинг
от Хари Потър
Восъчна статуя на Хари Потър
Характеристики
КосаЧерна
ОчиЗелени
ПроизходНечистокръвен, но мъгълокръвната му майка е имала магически дарби още от малка
Вид / РасаЧовек
ОбитаваПривит Драйв № 4
ДомГрифиндор
УчилищеХогуортс
УменияОбщува със змии
РодителиДжеймс Потър
Лили Потър
Филмови адаптации
Актьор/АктрисаДаниел Радклиф
Хари Потър в Общомедия

Хари Джеймс Потър (на английски: Harry James Potter) е литературен герой и главният герой в едноименната фентъзи поредица на Дж. К. Роулинг.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Поредицата проследява седем години от живота на самотното момче, което на единадесетия си рожден ден научава, че е магьосник. Когато Хари е бил на една година, най-злият магьосник на нашето време (Лорд Волдемор) убива родителите му, но когато се насочва към Хари силата и обичта на майка му и баща му (Джеймс и Лили Потър) го спасяват и Хари се превръща в единствения оцелял от смъртоносното проклятие „Авада Кедавра“. Той става известен в магьосническия свят като „Момчето, което оживя“, но докато не става на 11 години и не получава покана да учи в училището за магия и вълшебства „Хогуортс“, той дори не подозира че е магьосник и че е известен, тъй като дотогава е живял при леля си и чичо си, които са единственото му „семейство“, но и са мъгъли (т.е не могат да правят магия). Заради цялата си завист те никога не са казвали на Хари цялата истина за него самия и са го лъгали, че родителите му са загинали в автомобилна катастрофа. След като за своя радост Хари разбира, че е магьосник, отива в „Хогуортс“, където среща най-добрите си приятели и връстници Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър, и заедно с тях, и под закрилата на директора на училището за магия и вълшебства, Албус Дъбмбълдор, Хари прекарва 7 години в това невероятно училище, учейки се да стане добър магьосник и с основната си цел, а именно да победи най-големия си собствен и на целия магьоснически свят враг Лорд Волдемор.

Той е наследил черната рошава коса на баща си и зелените очи на майка си. На челото си има белег с формата на мълния – единственото, което му остава от онази трагична нощ за родителите му. Един от малкото хора е, които могат да говорят със змии. Носи очила с кръгли рамки. Роулинг разказва, че когато за първи път ѝ хрумва идеята за Хари Потър, си представя героя като „слабичко, чернокосо момче с очила, което не знае, че е магьосник".

В края на седмата книга се споменава за заминаването на Албус Сивиръс Потър(втория син на Хари), който е на път към Хогуъртс. От тази глава, наречена „19 години по-късно“, разбираме, че Хари и Джини са женени и имат 3 деца - Джеймс Сириус Потър, Албус Сивиръс Потър и Лили Луна Потър.

Във филмовите адаптации на поредицата, ролята на Хари се изпълнява от британския актьор Даниел Радклиф.

За филмите и поредицата[редактиране | редактиране на кода]

Излезли са и седемте книги от поредицата за Хари Потър и осемте филма по тях. Поредицата от филми и книги държи над 10 рекорда, сред които „Най-печеливш филм“, „Най-проспериращи актьори“, „Най-малко антифенове“, „Най-много интерес още на предпримиерите“, „Най-малко спад в интереса“ и т.н.

Давид Анави е най-големият фен на Хари Потър с награда от самата Дж. К. Роулинг.

Фензини[редактиране | редактиране на кода]

Писателят и компютърен аниматор Джордж Норман Липърт написва и анимира поредица фензини за сина на Хари Потър – Джеймс Потър, персонаж, който има мимолетна поява в края на седмата част.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]