Орфано: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Mario1952 (беседа | приноси)
Ред 53: Ред 53:


[[mk:Орфан]]
[[mk:Орфан]]
[[en:Orfani]]

Версия от 13:52, 29 ноември 2010

Шаблон:Селище в РГ инфо

Орфано или Орфан или Орфани (Шаблон:Lang-el, Орфани, катаревуса Ορφάνιον, Орфанион) е село в Егейска Македония, Гърция, част от дем Кушница, област Източна Македония и Тракия със 708 жители.

География

Селото е разположено в южните склонове на планината Кушница (Пангео) недалеч от брега на Орфанския залив, който носи името на селото.

История

В Османската империя

В края на 19 век Орфано е малко турско село в Правищка каза на Османската империя. А. Синве („Les Grecs de l’Empire Ottoman. Etude Statistique et Ethnographique“), който се основава на гръцки данни, в 1878 година пише, че в Орфано (Orphano) живеят 300 гърци.[1] Към 1900 година според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) в Орфан живеят 20 турци, като пише за селото:

Орфан е почти запустяло турско село. Доскоро в него са били останали само 4 турски къщи. Вероятно сега и те са се дигнали.[2]

В Гърция

В 1913 година селото попада в Гърция след Междусъюзническата война в 1913 година. През 20-те години турското му население се изселва по споразумението за обмен на население между Гърция и Турция след Лозанския мир и на негово място са заселени понтийски гърци бежанци от Турция.[3] В 1928 година селото е местно-бежанско с 32 семейства със 119 души.[4] В 1962 година е построена нова църква.

Името Орфано носи улица в българската столица София.

Бележки