Ернст Рьом

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ернст Рьом
лидер на СА (щурмоваци)
Ернст Рьом 
Роден: 28 ноември 1887
Мюнхен, Германска империя
Починал: 2 юли 1934
Мюнхен, Нацистка Германия

Ернст Юлиус Рьом (на немски: Ernst Julius Röhm) е един от лидерите на национал-социалистите и ръководител на щурмоваците СА.

През 1908 година става офицер. По време на Първата световна война служи на Западния фронт, където е ранен и награден с Железен кръст.

Запознава се с Адолф Хитлер в началото на 1919 година, и става един от първите членове на НСДАП. Организатор на първите щурмови отряди, на 1 април 1931 година е назначен за началник-щаб на СА.

С разрастването си до 3 милиона членове през 1934 година, СА става огромна сила, част от чиито членове започват да негодуват през пролетта на 1934 година от решенията на новата германска управа,оглавявана от Хитлер. Най-отявлен в тези изказвания е Рьом, който заявява открито, че армията (райхсвер) трябва да бъде закрита и превърната в школа за обучение, а нейното място да бъде заето от „революционна милиция“, ръководена от СА. С тази позиция Рьом влиза в конфликт с Хитлер. Фюрерът използва конфликта за разправа с противниците си в Нощта на дългите ножове в края на юни, и в началото на юли 1934 година.

Хитлер обвинява Рьом и други от лидерите на СА в опит за преврат и лично го арестува. На следващия ден (2 юли), Рьом е разстрелян от щурмбанфюрера от СС Михел Липерт, след като отказва да се самоубие.