Пъпеш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пъпеш
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Фабиди (fabids)
разред:Тиквоцветни (Cucurbitales)
семейство:Тиквови (Cucurbitaceae)
триб:Benincaseae
род:Cucumis
вид:Пъпеш (C. melo)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Пъпеш в Общомедия
[ редактиране ]
Пъпешът в различните български говори (използват се думи като каун, диня и други)

Пъпешът (Cucumis melo) е едногодишно влечащо се и пълзящо растение от семейство Тиквови. В Европа са познати над 500 сорта. Произхожда от Предна Азия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Пъпешът е стара земеделска култура, известна още от времето на вавилонците. В Европа и България е пренесена в началото на новата ера от древните гърци и римляни.

Физиология[редактиране | редактиране на кода]

Топлолюбиво и светлолюбиво растение с едри и вкусни плодове от типа „лъжлива ягода“. Теглото на плодовете достига от 0,5 до 12 kg. Те имат овална, елипсовидна, топчеста или цилиндрична форма с гладка или грапава кожица. Цветовата гама на плодовете варира от зеленикаво до жълто-зелено. Срещат се плодове в кремаво и златисто. Месестата част, която се консумира свежа, е със сипкава, твърда, зърнеста или сочнотопяща се консистенция, оцветена в кремаво, бялозеленикаво през златно до оранжево.

Хранителни качества[редактиране | редактиране на кода]

Пъпеш
Melons, cantaloupe, raw
(Хранителна стойност за 100 g продукт)
  Основни
Енергия141 kJ (30 kcal)
Въглехидрати8.16 g
      Нишесте0.03 g
      Захари7.86 g
      Сукроза4.35 g
      Глюкоза1.54 g
      Фруктоза1.87 g
      Лактоза0 g
      Малтоза0.04 g
      Галактоза0.06 g
   Влакна0.9 g
Мазнини0.19 g
   Наситени0.051 g
   Трансмазнини0 g
   Мононенаситени0.003 g
   Полиненаситени0.081 g
   Холестерол0 mg
Белтъчини0.84 g
Вода90.15 g
Пепел0.65 g
Калций, Ca9 mg
Желязо, Fe0.21 mg
Магнезий, Mg12 mg
Фосфор, P15 mg
Калий, K267 mg
Натрий, Na16 mg
Цинк, Zn0.18 mg
Мед, Cu0.041 mg
Манган, Mn0.041 mg
Селен, Se0.4 μg
  Други
Пъпеш в Общомедия

На вкус варират от много силно сладки до почти беззахарни; от такива с много силен аромат до други с пълна липса на аромат. Плодовете съдържат средно 4,6 – 15,8% захари, 0,8 – 4,5% пектинови вещества, 2,6 – 6,7% целулоза и хемицелулоза, над 10 mg % витамин С, над 12 mg % каротин и минерални соли. Кулинарната им употреба е в прясно състояние, на компоти, замразени, в плодови салати, в десерти.

Полезните хранителни вещества в пъпеша[редактиране | редактиране на кода]

Зрелият пъпеш съдържа бързи въглехидрати – глюкоза, фруктоза и захароза. Месестата част е богата на витамини от групата В, витамин С, калий, магнезий, желязо, калций, селен и други вещества, които действат благоприятно на хемопоетичните органи, сърдечно-съдовата система, жлезите с вътрешна секреция. Пъпешът храни тимуса и щитовидната жлеза, а тяхното добро функциониране поддържа имунната система в изправност.

Нишестето и пектинът на пъпеша не се усвояват в храносмилателната система. Те имат свойството да поемат вредните вещества в червата и ги извеждат от организма. Пъпешът подобрява перисталтиката на червата и отделителните свойства на органите на храносмилателната система. Пъпешът е особено полезен с високото си съдържание на фолиева киселина. Фолиевата киселина стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък и подпомага секрецията на солна киселина в стомаха. Сто и петдесет грама пъпеш задоволяват нуждите на организма от фолиева киселина за деня, което го прави абсолютно подходящ плод за жени, планиращи бременност, бременни, деца и лица с хронични заболявания.

Същият грамаж насища организма с калий, магнезий и един изключително рядък минерал германий, които са необходими на сърцето, бъбреците. Съдържанието на калий и магнезий в пъпеша е много повече отколкото в краставицата, крушата или зелето. Тези микроелементи имат понижаващ кръвното налягане и нивото на холестерола ефект. А германият е микроелемент, отговорен за поддържането на младостта на клетките.

Количеството фруктоза в зрелия пъпеш преобладава в сравнение с другите захари. Фруктозата е по-сладка от обикновената захар. В човешкия организъм се разгражда само в черния дроб.

В пъпеша има достатъчно количество глюкоза, което да поддържа нивото на глюкоза в кръвта в норма и образуването на необходимите запаси на гликоген в черния дроб, отговорен за храненето на мускулните тъкани, така необходим и за сърдечните мускулни тъкани.

Пъпеш „Медена роса“
Пъпеш „Канталуп“

В България с общото наименование пъпеш се наричат различни видове с общи вкусови качества, като канталуп (на английски: cantaloupe) или медена роса (на английски: honeydew).

Български сортове[редактиране | редактиране на кода]

  • Видински коравици 21
  • Медена роса
  • Персийски №5
  • Хибрид 1

Вариетет[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]