Дионисополис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дионисополис
Останки от храма на Кибела, Балчик
Останки от храма на Кибела, Балчик
Местоположение
Bulgaria Dobrich Province relief location map.jpg
43.4156° с. ш. 28.1619° и. д.
Дионисополис
Местоположение в Област Добрич
Страна България
Област Добрич
гр. Балчик
Археология
Вид антично селище
Дионисополис в Общомедия

Дионисопол или Дионисополис (гръцки: Διονυσόπολις, Κρουνοί, Krounoi, латински: Dionisiopolis) e антично древногръцко селище, предшественик на днешния град Балчик. В него се е намирал и храм на Кибела, недалече от пристанището. [1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Основаване[редактиране | редактиране на кода]

Основан е от колонисти, които идват от Милет, Аполония или Истрия през ок. VI-V в.пр.н.е. под името Круной на мястото на халколитно и тракийско селище. В края на III в. пр.н.е морето изхвърля на брега дървена статия на бог Дионисий, а гражданите виждат в това знамение и затова преименуват селището на Дионисопол. По-късно през римския период на селището, който започва през 73 г.пр.н. е., се използват и двете имена.

Превзет е от гетите, по-късно отново от Римската империя към Долна Мизия.

През II в. Дионисопол се превръща в едно от най-големите западнопонтийски пристанища и става втора по важност крепост срещу варварски нашествия, след основаването на новата римска провинция Мала Скития от император Диоклециан формита.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

През VII век прабългарите го нарекли Карвуна (Karwuna). През XIV век градът е столица на болярина Балик, на чието име по-късно е прекръстен. Останки от неговата крепост се намират до градската болница в квартал Гемиджия. Старият град Карвуна не трябва да се бърка с днешното село Карвуна, което е в община Балчик.

На италиански Портолан-карти от XIV век Карвуна е дадена в италианската форма Carbona. През 1230 г. градът е споменат в документ от Дубровник. През средата на 14 век принадлежи към Добруджанското деспотство и болярът Балик му дава името Балчик.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]