Дионисополис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дионисополис
Останки от храма на Кибела, Балчик
Останки от храма на Кибела, Балчик
Местоположение
Bulgaria Dobrich Province relief location map.jpg
43.4156° с. ш. 28.1619° и. д.
Дионисополис
Местоположение в Област Добрич
Страна България
Област Добрич
гр. Балчик
Археология
Вид антично селище
Дионисополис в Общомедия

Дионисопол или Дионисополис (гръцки: Διονυσόπολις, Κρουνοί, Krounoi, латински: Dionisiopolis) e антично древногръцко селище, предшественик на днешния град Балчик. В него се е намирал и храм на Кибела, недалече от пристанището. [1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Основаване[редактиране | редактиране на кода]

Основан е от колонисти, които идват от Милет, Аполония или Истрия през ок. VI-V век пр.н.е. под името Круной на мястото на халколитно и тракийско селище. В края на III век пр.н.е морето изхвърля на брега дървена статия на бог Дионисий, а гражданите виждат в това знамение и затова преименуват селището на Дионисопол. По-късно през римския период на селището, който започва през 73 г. пр.н.е., се използват и двете имена.

Превзет е от гетите, по-късно отново от Римската империя към Долна Мизия.

През II век Дионисопол се превръща в едно от най-големите западнопонтийски пристанища и става втора по важност крепост срещу варварски нашествия, след основаването на новата римска провинция Мала Скития от император Диоклециан формита.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

През VII век прабългарите го нарекли Карвуна (Karwuna). През XIV век градът е столица на болярина Балик, на чието име по-късно е прекръстен. Останки от неговата крепост се намират до градската болница в квартал Гемиджия. Старият град Карвуна не трябва да се бърка с днешното село Карвуна, което е в община Балчик.

На италиански Портолан-карти от XIV век Карвуна е дадена в италианската форма Carbona. През 1230 г. градът е споменат в документ от Дубровник. През средата на 14 век принадлежи към Добруджанското деспотство и болярът Балик му дава името Балчик.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]