Дъдли Дърсли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дъдли Дърсли
герой на Дж. К. Роулинг
от Хари Потър
Характеристики
Пол мъжки
Коса черна (във филмите)
руса (в романите)
Вид / Раса човек
Първа поява Хари Потър и Философският камък
Филмови адаптации
Актьор/Актриса Хари Мелинг

Дъдли Дърсли (на английски: Dudley Dursley) е единственото дете на Върнън Дърсли и Петуния Дърсли, племенник на Мадж Дърсли (сестра на баща му), както и на Джеймс и Лили Потър (Лили е сестра на майка му). Той е единствения братовчед на Хари Потър. Описван е като огромно, русо (въпреки че във филмите е с черна коса) момче, което още от раждането си е разглезен - получава планини от подаръци на рождения си ден и Коледа, но винаги избухва гневно, защото иска да получи повече. Дъдли обикновено следва този модел на поведение във всяка ситуация и показва симптоми на разглезено дете.

Огромно, невъзпитано, воюващо и егоистично момче, Дъдли е крайно недолюбван характер, въпреки че знае как да се държи учтиво, когато иска да направи впечатление. Това е показано във филма „Хари Потър и Стаята на тайните“, когато бизнес съдружника на баща му идва на вечеря в къщата на семейството му. Дъдли и Хари ходят на училище заедно в Съри, където Дъдли и неговите приятели тероризират цялото училище. Останалите ученици в училището знаят, че Дъдли мрази Хари и не искат да застанат на страната на разглезеното дете. На възраст от петнайдесет години, Дъдли е станал физически силен и проявява интерес към боксирането, което изглежда усвоява добре. Изключителен грубиянин, той става лидер на своя банда, с която редовно бие по-малките деца. Дъдли също започва да пуши на уличните ъгли и да хвърля камъни по минаващите коли и деца заедно със своята банда, като в същото време продължава да бъде разглезван от родителите си. В последната част от романа („Хари Потър и Даровете на смъртта“) той застава на страната на Хари, защото в петата част („Хари Потър и Орденът на феникса“ момчето-магьосник го спасява от диментор.

Във филмите от поредицата „Хари Потър“ ролята на Дъдли Дърси се изпълнява от Хари Мелинг.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Dursley_family#Dudley_Dursley“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.