Кърмища

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кърмища
Μεσόβουνο
— село —
Страна Флаг на Гърция Гърция
Област Западна Македония
Дем Еордея
Географска област Каракамен
Надм. височина 989 m
Население (2001) 515 души

Кърмища или Кръмча (на гръцки: Μεσόβουνο, Месовуно, катаревуса: Μεσόβουνον, Месовунон, до 1928 Κρίμσια, Кримисия,[1] на турски: Kırımşa, Къръмша) е село в Егейска Македония, Гърция, дем Еордея, област Западна Македония с 515 жители.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено в северозападните склонове на планината Каракамен (Вермио) в долината на река Делова (Аспропотамос).

История[редактиране | редактиране на кода]

В Османската империя[редактиране | редактиране на кода]

В края на XIX век Кърмища е турско село. В 1848 година руският славист Виктор Григорович описва в „Очерк путешествия по Европейской ТурцииКрмско като българско село.[2] Към 1900 година според Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) в Кръмча живеят 1260 турци.[3] Според гръцка статистика от 1904 година в Кримца живеят 1700 турци.[4]

В Гърция[редактиране | редактиране на кода]

През Балканската война в селото влизат гръцки части, а след Междусъюзническата война Кърмища попада в Гърция. Турското население е изселено от Гърция след Лозанския мирен договор в 1923 година и на негово място за заселени гърци бежанци от Мала Азия. В 1928 година селото е чисто бежанско и има 220 бежански семейства с 805 души.[5]

В 1927 година селото е прекръстено на Месовунон.[6] Днес мнозинството от населението на Кърмища са понтийски гърци, които говорят понтийски език.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Кърмища

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония