Материали за рисуване

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Материалите за рисуване се използват от художници, композитори и дизайнери за създаване на произведение на изкуството. Това е списък на видовете изкуства и основните материали, които се използват при създаването им.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

В изкуството и науката на архитектурата, се проектират и строят сгради и интериори, инфраструктура и други физически обекти. Архитектурата включва в себе си различни видове дисциплини от зидария, дърводелство, инженерство до каменоделство и много други умения. Основно се използват:

Дърводелство[редактиране | редактиране на кода]

Допълнителна информация: Дървесен вид

Изкуството на дърводелството и дървообработването се практикува от квалифицирани и опитни дърводелци, които проектират и изграждат сгради, мебели и други предмети.

Керамика[редактиране | редактиране на кода]

Керамичният материал се обработва на ръка и с инструменти, обектите могат да са оцветени или глазирани, а след това се изпичат в пещ, като се втвърдяват от топлината, и се получават грънчарски изделия, високотемпературна керамика, скулптури и мозаечни изделия.

Рисуване[редактиране | редактиране на кода]

Най-често практикуваната форма на рисуване или скициране е с молив и хартия, но широкото и разнообразно използване на приложените материали включват графита, фузайна, пастела и мастилото. Основата за рисунката може да бъде хартия, мазилка, платно, дърво и всяко нещо върху, което може да се рисува с четка.

Бои за рисуване[редактиране | редактиране на кода]

Туземни материали за рисуване[редактиране | редактиране на кода]

20 век е векът, в който се появи Арт движението (Indigenouism).

Общи основи за рисуване[редактиране | редактиране на кода]

Електроника[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от традиционните средства за изкуство, електронните средства за изкуство са инструменти и материали, като компютри и електронни медии, които създават електронно изкуство както за електронен дисплей, така и за печатане.

Съществуват различни софтуерни приложения, като Photoshop, Illustrator, Painter и Maya. Това са някои от програмите, които художниците използват, за да променят снимки, да създават нови цифрови илюстрации и да моделират 3D обекти и да ги превръщат изцяло в анимация. Тези електронни програми осигуряват на творците допълнителен контрол, който е различен от обикновените и физически ръчно изработени материали. Това позволява незабавни промени за редакция, добавяне, отменяне и изтриване на всички действия, направени по всяко време при създаването на произведението.

Дигиталните художници постигат високо ниво на производството и качеството на продукцията в маркетинговите реклами, списанията и специалните ефекти в анимациите и екшън филмите. Съществуват и технически илюстрации и визуализационни графики, които се правят преконфигурируеми и мащабируеми с прецизна точност на детайлите. Електронните медии позволяват изкуството да бъде интерактивно и виртуализирано по начини невъзможни с традиционните медии.

Ето някои примери:

Стъкло[редактиране | редактиране на кода]

Прозрачното и декоративно изкуство на производството на стъкло на ръка било често срещан занаят в миналото, докато днес това е рядко практикувана професия. Превръщането на разтопеното течно стъкло в крехкото втвърдено стъклено покритие, прави работата със стъкло деликатна и прецизна. Методите за издухване на стъклото, неговото оцветяване и изписване се използват самостоятелно или смесено, за да се създадат произведения на изкуството от уникати и витражи до най-различни стъклени изделия.

Светлина[редактиране | редактиране на кода]

Осветяването със светлина разкрива това, което може да бъде засенчено и трябва да е в сумрак при различните видове интериор в дадена сграда. Светлината като форма на изкуството е функция на изкуството и развлечението, тя е източник на прожекция и източник на подсвет, цветове, фокални и фокусни точки. Светлината е елемент за подобряване и промяна на атмосферата или настроението в пространства или предмети.[1][2]

Филм[редактиране | редактиране на кода]

В кинематографията и филма, серия от неподвижни изображения се заснема с филмова или цифрова видеокамера. Серията от отделни изображения се наричат ​​рамка. Когато тези изображения се излъчат в бърза последователност, зрителят получава представената илюзия за случващо се движение.

компютърна анимация и компютърно генерирани изображения

Видео изкуството и неговите подгрупи едноканални видеа и видео инсталации

Храна[редактиране | редактиране на кода]

В готварската и пекарната индустрии кулинарното изкуство включват инструменти и оборудване на готвача като фурни, печки, грил и тигани. Специално оборудване може да се използва в кухните по света, което включва саламандри, френски топ, тигани уок, тандур и индукционни котлони. Приготвените ястия са визуално изкуство за потребителя, обонятелно изкуство с различни аромати, резониращи от храната, а и слухово изкуство (т.е. от варени и хрупкави храни). Структурата и вкусът, включително слоевете от допълващи вкусове, от горчиви до сладки и кисели в ястие, също влияят върху оценката на клиента за крайния продукт.

Графичен разказ[редактиране | редактиране на кода]

Графичният разказ е форма на изкуство, която използва изображения, разгърнати в последователност за графично разказване на истории или за предаване на информация.[3] Най-известният пример за графично-разказвателно изкуство са комиксите – по-специално комиксовите списания и комичен роман в рисунки, които са творби на изкуството, а речта на героите се пише в рисувани балони.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Изкуството на писмените думи и типографията се изписват с мастило и печатат на хартия с голямо количество талант в много видове носители.

Традиционни средства за писане[редактиране | редактиране на кода]

Традиционни основи за писане[редактиране | редактиране на кода]

Природа[редактиране | редактиране на кода]

В природата големите творчески произведения включват градинарство с цел отглеждане на растения, изкопи за озеленяване, напояване или събиране на дъждовна вода за водни обекти, намиращи се в домашни градини, паркове и ботанически градини.

Живопис[редактиране | редактиране на кода]

При създаването на живопис „средство“ е както вида на използваната боя, така и основата към която тя се прилага. Боята внася пигмента (цвета) и се нарича „основа“ или свързващо вещество. Художника може да смесва разтворители, пигменти и други вещества, за да направи боя и да контролира консистенцията ѝ.

Традиционни средства в живописта[редактиране | редактиране на кода]

Опори за живопис[редактиране | редактиране на кода]

Традиционни инструменти и методи[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. theatremagazine.wordpress.com
  2. www.kapana.bg
  3. Will Eisner, Graphic Storytelling and Visual Narrative, Poorhouse Press, 2001 (1st. ed.: 1996), p. 6
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата List of art media в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​