Монашеска република Света гора

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Монашеска република Света гора
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Поглед към полуостров Атон от върха на планината.
Поглед към полуостров Атон от върха на планината.
В регистъра Mont Athos
Регион Европа и Северна Америка
Местоположение  Гърция
Тип смесен
Критерии (i) (ii) (iv) (v) (vi) (vii)
Вписване 1988  (12-а сесия)
Монашеска република Света гора в Общомедия

Монашеската република Света гора (на гръцки: Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία Αγίου Όρους, Autónomi Monastikí Politeía Agíou Órous; на сръбски: Монашка република Света Гора или Monaška republika Sveta Gora; на румънски: Republica mănăstirească a sfântului Munte Athos) е международноправния статут който има Света гора по силата на международни актове и конституцията на Гърция. Лозанският договор задължава Гърция да предостави автономен статут на Атон.

В монашеската република пребивават постоянно около 2000 православни монаси, основно гръцки, български, румънски, руски, сръбски и други, които водят уединен живот на самовглъбение и молитва край скалистия бряг на Бяло море и покрай планината наричана понякога Християнския Тибет.

Двадесетте манастира на Атон са под патримониума и юрисдикцията на архиепископа на Константинопол и Вселенски патриарх. Според чл. 105 от конституцията на Гърция монашеската република е самоуправляваща се и суверенна. Всички монаси на Света гора получават автоматично гръцко гражданство без други формалности и изисквания, само поради това си качество. Конституцията на Гърция обаче забранява в монашеската република да се установяват за постоянно местоживеене друговерци и схизматици, т.е. католици. Гръцката държава администрира и осигурява обществения ред и сигурност на територията на монашеската република. Съдебният, митнически и данъчен режим на монашеската република е определен с нарочен гръцки закон.

Административен център на монашеската република е Карея, а самоуправлението се осъществява посредством Света община.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония