Нацовци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Нацовци
Общи данни
Население 51 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище[1] km²
Надм. височина 220 m
Пощ. код 5055
Тел. код 06116
МПС код ВТ
ЕКАТТЕ 51175
Администрация
Държава България
Област Велико Търново
Община
   - кмет
Велико Търново
Даниел Панов
(ГЕРБ)

Нацовци е село в Северна България. То се намира в община Велико Търново, област Велико Търново.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира на около 14 километра южно от Велико Търново на брега на река Белица. Край него минава проходът Хаинбоаз (Проход на републиката). Населението, заедно с жителите на близките селца Големани, Малчовци и Върлинка, възлиза на около 50 души. В последните години се обособява като вилна зона. Заобиколено от полите на Балкана, то е привлекателно място за отдих и туризъм.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селището възниква около 1830 г. Устни предания говорят за романтичната любов на ратайчето от Килифарево Наца и манастирския слуга Петър. Благосклонният игумен на манастира им дава парче земя, където свиват семейното си гнездо. Там възниква село Нацовци. По-късно, по повод преустройството на Килифаревския манастир "Рождество Богородично", от тревненското село Бърдени там се преселват 5 семейства на майстори – строители. След години се преселват и някои балканджии.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Църквата на Килифаревския манастир

На два километра източно от селото се намира "Калето" – останки от стария Килифаревски манастир. По времето на Второто българско царство там е била книжовната школа на Теодосий Търновски. Има много легенди за злато, хвърлено в кладенеца (дълбок около 200 м.) пред манастира от бягащите от турците монаси. През 19 век е възстановен на ново място - на около километър на юг от Нацовци, близо до реката. Пътят за него минава през самото село. Преди манастира има стара воденица, построена на брега на река Белица, действаща и комбинирана с перило. Наблизо има две уютни селски заведения и един хотел-ресторант с басейн. Районът предлага добра възможност за отдих, риболов и туризъм. Подслон на туристи и еколюбители се предлага и в селото, и в манастира.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

За любителите на природата и туризма мястото предлага възможности за разходки до съседните балкански села. Ходене на "Синия вир" – страхотно място с естествено джакузи в чистата река. Има много риба.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Нацовци е разположено в землището на село Големаните

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]