Сеймените

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сеймените
Общи данни
Население (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище[1]
Надм. височина 589 m
Пощ. код 5041
Тел. код ?
МПС код ВТ
ЕКАТТЕ 66010
Администрация
Държава България
Област Велико Търново
Община
   - кмет
Велико Търново
Даниел Панов
(ГЕРБ)

Сеймените е село в Северна България. То се намира в община Велико Търново, област Велико Търново.

Село Сеймените се намира в планински район на южен склон с изглед към връх Грамадлива, Клъшки чукар и Студен кладенец. На запад от селото се издига връх Белновръх, висок 854 m, осеян с множество извори. По билото му минава границата между Търновска и Габровска област.

История[редактиране | редактиране на кода]

Има легенда за създаването на това балканско селце. По време на османската власт през XVI век трима братя бягат от турските мъчения и издевателства от Русенско. Заселват се в балкана и основават трите балкански махали Сеймени, Самсии и Цеперани. Първият брат бил сеймен тоест стражар и за това мястото където се заселил нарекли Сеймените. Вторият брат бил лечител и цепел рани и от там мястото където се заселил било наречено Цеперани. Третия брат дълго време бил сам и мястото където се заселил нарекли Самсии. Село Сеймените нараства най-много от трите села — през 1936 година има 136 жители и собствено училище. То просъществува до 60-те години на XX век, когато по-голямата част от населението се преселва основно в Стара Загора. Родовете там си имат и специфични фамилии: Башакели, Батарей, Донките, Сплитките и Редките. Преди и по време на Първата световна война кмет на Райковци, което обхваща общо 20 балкански села, е Димо Драгошинов от Батарейте. През 1931 година по време на предизборната кампания за парламентарните избори на гости на най-богатия и заможен търговец от този род Кою Колев отива Стойчо Мушанов, министър на вътрешните работи в Царство България, брат на министър-председателя Никола Мушанов.

Сейменчани са от векове майстори в правенето на сливова ракия. Тя е доста по-силна от ракията в търговската мрежа и е традиционна местна напитка.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Село Сеймените се намира в живописния район на Централна Стара планина. В подножието на Белновръх, в местността Чукара се намира едно от най-старите букови дървета в България с обиколка 5,25 метра и диаметър 1,67 метра на възраст над 400 години. Този вековен бук в миналото е имал сакрално значение за сейменчани, които на празника на Кирил и Методий правят край него курбан за здраве и берекет. Самото място около бука се нарича „Черквата“. На път за там се намира Чичура, най-голямата чешма в Сеймените. Построена е на 20 август 1927 година от Кою Димов Колев от Батарейте, Пеню Колев от Донките и Никола Станчев от Башакелите. Самата чешма е с 5 корита, като първото е издълбано от камък.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Сейменчани участват всяка година в събора на село Райковци, който се провежда на Богородица, 28 август по стар стил.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сеймените е разположено в землището на село Райковци