Пелопс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пелопс
Характеристики
Описаниецар на Елида и Фригия в древногръцката митология
РодителиТантал
ДецаАтрей[1]
Тиест[1]
Никипа
Астидамея
Евридика
Епидавър (митология)
Скирон
Пелопс в Общомедия

Пелопс (на гръцки: Πέλοψ) в древногръцката митология е син на Тантал и Диона; брат на Ниоба и Бротей.

Поради полубожествения си произход Тантал бил винаги добре дошъл на трапезата на боговете от Олимп. Той обаче откраднал нектар и амброзия, дал ги на хората и им разказал за тайните на боговете. Веднъж, за да изпита всезнанието на боговете, той убил, нарязал и сварил сина си Пелопс и им го поднесъл на трапезата. Боговете разбрали ужасната истина и не докоснали храната. Само Деметра, тъжна и унесена заради отвлечената си дъщеря Персефона, не разбрала каква е храната и изяла част от рамото на момчето. По заповед на Зевс частите от тялото на младежа били събрани и сварени в свещен котел, заедно с направено от Хефест рамо от слонова кост. Така Пелопс бил съживен. Оттогава при всички потомци на Пелопс се появявало блястящо бяло петно на едното рамо. След време Пелопс бил похитен от Посейдон и взет на Олимп, за да стане негов любовник. По-късно Посейдон го изгонил от Олимп, ядосан на баща му.

Пелопс искал да се ожени за Хиподамия. Нейният баща цар Еномей убил тринайсет кандидати за ръката и, след като ги победил в надбягване с колесници. Той правел това, защото според едно пророчество щял да бъде убит от зет си. Притеснен от състезанието, Пелопс извикал на помощ Посейдон, който му дал два крилати коня, за да теглят колесницата. За всеки случай Пелопс (според друг вариант — Хиподамия) убедил Миртил, син на Хермес и водач на колесницата на Еномей, да им помогне срещу обещание за половината царство и първа брачна нощ с Хиподамия. Вечерта преди надбягването Миртил разместил оста на колелата на колесницата. Когато състезанието започнало и Еномей почти бил стигнал колесницата на Пелопс и се канел да го убие, колесницата му се счупила. Миртил оцелял, но Еномей бил влачен от конете до смърт. Пелопс убил Миртил, защото той се опитал да изнасили Хиподамия. Когато Миртил умирал, проклел Пелопс за предателството. Това проклятие било причината за нещастието, преследвало семейството на Пелопс.

Пелопс и Хиподамия имали шестима синове: Атрей, Тиест, Питфей, Алкаф, Плейсфен, Хризип. Последният бил любимец на баща си. От завист към него, подучени от Хиподамия, братята Атрей и Тиест го убили и хвърлили тялото му в кладенец. Пелопс разкрил престъплението и изгонил виновните от царството. Проклятието на Миртил обаче преследвало и внуците на Пелопс: Агамемнон, Егист, Менелай и Орест. Властта на Пелопс се разпростряла по-късно над Олимпия (Гърция), Аркадия и Аргос, затова целият полуостров получил неговото име (вж. Пелопонески полуостров). Митът за Пелопс и нещастието на рода му е любима тема на гръцките трагици.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]