Рудина планина (Краище)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Рудини)
Направо към навигацията Направо към търсенето

За другата бългаска планина със същото име вижте Рудина планина (Знеполе)

Рудина планина
Relief Map of Bulgaria.jpg
42.586° с. ш. 22.778° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България
Област Перник
Част от Руйско-Верилската планинска редица
Най-висок връх Сирищнишка Рудина
Надм. височина 1172,1 m
Подробна карта
Bulgaria-Kraishte-topographic-map-bg.svg

Рудина планина (или Рудини) е планина в Западна България, във физикогеографската област Краище, област Перник, част от Руйско-Верилската планинска редица.

На запад долините на реките Селска, Пенкьовска и Треклянска я отделят съответно от Ерулска, Пенкьовска и Земенска планина, а на север Муренската седловина (838 м) я свързва с Ерулска планина. На изток долината на река Светля я отделя от планината Черна гора, а на юг долината на Струма – от Конявска планина. В тези си граници от север на юг планината е дълга 16 км, а ширината – 9 км. Ридовете ѝ имат посока север-юг и се делят на три части: на север рида Голоух (връх Голоух 991,6 м), в североизточната част ридът Сирищнишка Рудина с най-висок връх Сирищнишка Рудина (1172,1 м, най-високата точка на планината), а южно от долините на реките Матковица и Сирищнишка е Пещерски рид с най-висок връх Бандерата (1155 м).

Ридовете са къси, нископланински, изградени от триаски варовици, мергели и пясъчници, юрски седименти и др. Почвите са канелени горски и рендзини. Обрасла е с рядка широколистна гора и пасища.

Главно в подножията на планината са разположени 14 села: Враня стена, Горна Врабча, Долна Врабча, Еловдол, Жабляно, Калотинци, Ковачевци, Лобош, Мурено, Пещера, Ракиловци, Светля, Сирищник и Смиров дол.

По всичките подножия на планината преминават участъци от 3 пътя от Държавната пътна мрежа:

В средата на планината, югозападно от връх Сирищнишка Рудина е разположена хижа „Джамен“, а в двата края на планината манастирите Чепински (на север) и Пещерски (на юг).

През 2015 беше изградена екопътеката „Поглед към девет планини“. Има две начални точки:

  • първата е от края на село Сирищник – ако идвате от Ковачевци, на центъра при паметника завивате наляво и карате само направо, докато видите едно по-широко асфалтирано място, разчертано като паркинг за 4 – 5 коли. От там тръгвате по пътеката, има табели, маркировка (бяло и червено). За 20 – 25 минути пристигате до параклиса на св. Николай Чудотворец – Летни. Там има и вода. След това продължавате към теренната музайка „Окото“ докъдето стигате за 5 – 7 минути. 100 м над нея е асфалтовия път.
  • втората начална точка е на 100 м над теренната музайка „Окото“. Идвайки от центъра на селото, малко преди да достигнете %паркинга", посочен по-горе, завивате надясно по асфалтиран път и продължавате до другия „паркинг“, където оставяте колата. Оттук продължвате по маркировката към подобект 4 от екопътеката – заслон „Погледец“. Пътят ще ви отнеме около час. Има поставени боядисано в червено и бяло дървени колове, които между „Окото“ и „Погледец“ са ~35 бр. Върхът се намира на 100 – 200 м от заслона по пътеката.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]