Уикипедия:Разговори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Съкращение: У:Р, WP:VP, Архив: 2004-2024

Здравейте и добре дошли! Това е страницата за обсъждания на общността на Уикипедия на български език. Ако в момента пристигате на този сайт, някои негови аспекти могат да се окажат объркващи и нови за вас – затова с удоволствие ще ви помогнем.

Страниците Първи стъпки, Наръчник на уикипедианеца, Портал на общността и Често задавани въпроси ще ви помогнат с някои стандартни насоки, от които има нужда всеки нов редактор на Уикипедия. Ако в помощните страници има неясни места, непременно ни кажете, за да ги подобрим при първа възможност. Разгледайте ги, но и не се колебайте направо да зададете тук своите въпроси.

Отново ви приветстваме за добре дошли!


Пренасочващи страници: кога са ненужни

Съдържанието на този раздел е преместено на Уикипедия беседа:Пренасочване. – Уанфала (беседа) 20:11, 24 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Предложение за промяна на У:ПТВ II

В продължение на темата от Special:Permalink/11138761#Предложение за промяна на У:ПТВ, хрумна ми следното алтернативно предложение:

Редакторите не трябва да влизат в редакторски войни, а да търсят консенсус чрез дискусии със своите колеги.

(1) Когато администраторите забележат или им бъде съобщено за редакторска война, те заключват незабавно засегнатите статии за 24 часа, без значение коя е текущата версия в тях, и напомнят на участниците в редакторската война какви са принципите на Уикипедия, като ги приканват да намерят решение на споровете си чрез дискусия.

(2) Ако по същата редакторска война бъдат направени нови връщания на редакции след изтичане на защитата, администраторите предупреждават лично всеки от направилите тези връщания, че това поведение е неконструктивно и вредно за Уикипедия и поради това подлежи на ограничаване чрез блокиране, ако бъде продължено.

(3) Редактори, които са били предупредени по този начин, но са продължили с връщанията, следва да бъдат блокирани за 24 часа. Когато неконструктивните връщания са в не повече от 5 статии, блокирането следва да бъде наложено само за тези статии. Ако връщанията са в повече от 5 статии, блокирането е за цялата Уикипедия.

(4) Ако връщанията продължат и след изтичане на блокирането, те следва да бъдат ограничени с нови блокирания, при необходимост с все по-дълъг период, докато неконструктивното поведение бъде преустановено. Обхватът на блокиранията се определя според броя на статиите, както е указано в (3).

Пояснения:

  • Под „връщане“ се разбира както използване на техническите средства за връщане и отмяна на редакции, така и всяка друга редакция, която на практика представлява замяна на версията на опоненти в спор със собствена. В това число влизат и „частични“ връщания от няколко редактори, когато е очевидно, че те действат съвместно.
  • „По същата редакторска война“ означава еднакви или сходни по същността си връщания с тези на редакторска война, от последното връщане по която са изминали не повече от шест календарни месеца. Когато е изминал по-дълъг период от време от последното връщане по нея, правилото следва да се приложи като за нова редакторска война, започвайки от напомняне (1).
  • Когато редактор с наложено частично блокиране по (3) или (4) продължи да прави връщания в други статии, за които не е блокиран, блокирането се променя на пълно за цялата Уикипедия.
  • Правилото не се прилага в случаите на:
    • явен вандализъм, включително когато се въвежда безспорно противоречаща на принципите на Уикипедия информация;
    • антиконсенсусни редакции, при които един редактор или много малка група редактори връща редакции на значителен брой други опитни редактори (ориентировъчно съотношение >1:5); в този случай ограничени следва да бъдат единствено антиконсенсусните редакции, като се спазват същите принципи за напомняне (1), предупреждаване (2) и блокиране (3)(4).

Какъв са предимствата на това правило, според мен?

  1. Градацията и добронамереността: Първо се напомня добронамерено, че Уикипедия работи на принципа на консенсус. Ако няма ефект, следва предупреждение, че по-нататъшно неконструктивно поведение ще бъде ограничено с блокиране. Ако и това не помогне, едва тогава вече се използва блокирането като средство за ограничаване на вредите за Уикипедия.
  2. Равнопоставеността между редакторите: Вместо да бъде „наказан“ само най-глупавият, престъпил първи правилото, който явно не знае как добре да хитрува с него, на всички редактори се напомня, че редакторските войни са вредни. И вече тези от тях, които дори и след предупреждение продължат да упорстват, биват блокирани – всички, които биха го правили напук на принципите на Уикипедия.
  3. Елиминират се възможностите за хитруване: В #Какво казва теорията на игрите вече описах какви са те. Оставянето на тези възможности според мен опорочава правилото и в крайна сметка обезсмисля принципите на енциклопедията, защото „наказвани“ биват просто тези, които не са достатъчно хитри, а не тези, които нарушават принципите.
  4. Ограничават се троленето и бруталността: Има редактори, които открито заявяват, че по дадена редакторска война „ще правят всеки ден по точно три връщания“, така че правилото да не ги „хване“, докато тезата им не бъде приета без дискусия. Обикновено на другата страна рано или късно не ѝ издържат нервите (това пак е хитруване, но малко по-различно).
  5. Улеснява се прилагането на правилото: Няма нужда да се броят точни редакции и да се смятат часове и минути. Щом има достатъчно индикации за редакторска война, налага се незабавно защита и се напомня на редакторите да не продължават войната. Щом някой я продължи след изтичане на защитата, предупреждава се. Щом продължи и след предупреждението, блокира се.

В допълнение, понеже за мен това правило изглежда много по-справедливо и като цяло разумно (е, дано не съм пропуснал нещо важно, което е напълно възможно), смятам, че е вероятно администраторите да имат по-голямо желание да го прилагат – а следователно и по-ефективно да бъдат ограничавани редакторските войни. Като администратор, както вече нееднократно писах, имам сериозни резерви към сегашното У:ПТВ и не помня дали въобще съм блокирал по него.

Да, сегашното правило (впрочем, то не е гласувано, така че е само препоръка) може би върши някаква работа, но за мен е от тоя тип закони, които „само глупаците спазват“ – защото всеки с малко повече ум може да го заобиколи. А дори и използва, за да вкара по-глупав опонент „в капана“. В най-добрия случай, бих казал, правилото е просто наказание за хора, които не умеят да се контролират. И би ги научило, повтарям, не да станат по-конструктивни – а по-хитри.
— Luchesar • Б/П 12:26, 3 октомври 2021 (UTC)[отговор]

  • Считам, че ще е добре това предложение да бъде обсъдено (вместо да се архивира само защото за две седмици никой не е коментирал). – Уанфала (беседа) 13:55, 19 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Моите две стотинки и два лева по темата:
  • 2 стотинки: Струва ми се, че хората се преуморени от многото дискусии напоследък. Аз не си оставям магаретата в калта (поне ако ми пука за тях), и рано или късно бих се върнал към предложение, което смятам за важно. Но личното ми мнение е също, че не е особено продуктивно да се натяква за нещо, което в момента на хората не им е на сърце. Който върви с малки стъпки, стига далеч. Повтарям обаче, просто това е личното ми виждане.
  • 2 лева: Когато се връщат редакции на Керб за архивиране, трябва да му се върне и редакцията в архива. Щото сега тая тема я имаме и тук, и в Уикипедия:Разговори/Архив/2021/октомври. Това вече не е лично мнение.
    — Luchesar • Б/П 16:23, 19 октомври 2021 (UTC)[отговор]
А всъщност не само тая тема, ами няколко теми ги има и на двете места. И утре Керб като мине отново да архивира, и ще станат дублирани теми в архива.
Не бива да се прави така половинчато. Или изцяло му се връщат редакциите, или въобще не се връщат.
— Luchesar • Б/П 16:29, 19 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Официални заглавия на филми

Привет! Имам въпрос към пишещите на филмова тематика – доколко може да се има доверие на IMDb, че посоченото там българско заглавие на чуждестранен филм е заглавието, с което филмът е официално разпространен у нас? Съответно, ако не може да се има доверие на IMDb (предвид, че и в нея всеки може да допринася, т.е. не се знае дали източникът е достоверен), къде другаде може да се намери официална информация за официалните заглавия на български на чуждестранните филми? Предварително благодаря на отзовалите се!Elizaiv22 (беседа) 16:29, 25 септември 2021 (UTC)[отговор]

Ами по информация в програмите на кината, както и по плакати на български език на филмите е най-достоверно.--Ilikeliljon (беседа) 08:36, 26 септември 2021 (UTC)[отговор]
Elizaiv22, на IMDb не може да се има доверие защото там няма изискване за цитиране на източници а не защото всеки може да допринася. В случая не съм съгласен с т.е. в горното. -- Сале (беседа) 02:42, 27 септември 2021 (UTC)[отговор]
Сале за това, което съм писал ли говориш или нещо друго?--Ilikeliljon (беседа) 10:59, 28 септември 2021 (UTC)[отговор]
Мисля, че Сале е имал предвид, че не е съгласен с „т.е.“ в думите на Elizaiv22 „не може да се има доверие на IMDb (предвид, че и в нея всеки може да допринася, т.е. не се знае дали източникът е достоверен)“. Иначе казано, не е съгласен със съждението, че понеже всеки може да допринася в IMDb, то затова не може да му се има доверие. И е обяснил, че причината да не може да се има доверие на IMDb е, че там няма изискване да се посочват източници. Защото то и в Уикипедия „всеки може да допринася“, но на нея (повече) може да се има доверие, защото изисква източници. Предполагам това с Уикипедия е бил мотивът му да направи тая забележка. :-)
— Luchesar • Б/П 11:58, 28 септември 2021 (UTC)[отговор]
Ако българското заглавие е добавено от мен, може да се има доверие. :-) Иначе малко по-сериозно може да проверяваш заглавия в този сайт, а най-новите и предпремиерни филми тук и тук.--Rebelheartous (беседа) 09:01, 11 октомври 2021 (UTC)[отговор]
@Rebelheartous, сега виждам отговора ви - мерси за мнението; въпросът ми касаеше по-скоро стари филми; тези, които са по кината, са в общи линии ясни. -- Elizaiv22 (беседа) 01:15, 21 октомври 2021 (UTC)[отговор]

С филмите излъчвани по кината е лесно. Дори само една прожекция по време на фестивал. Името е това, с което е излъчван. С останалите понякога не е толкова просто. В Imdb са официалните имена.--Ģiverņ (беседа) 09:05, 11 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Нещо като малък конфликт на интереси

Тези дни получих мейл с молба да бъде възстановена статията от инкубатора Иван Шопов (химик). Писмото беше от самия професор Иван Шопов, с обяснение, че е пратено до мен, тъй като като администратор съм се представил с име, снимка и описание кой и какъв съм. Сетих се, че съм мяркал статията, но не бях ѝ обръщал по-голямо внимание. Сега обаче също се сетих, че името ми е познато. Макар да бях леко объркал с академик Димитър Шопов, който беше някогашен ръководител на баща ми, оказа се, че и с професор Иван Шопов се познават, макар да са работили в различни институти. Може би дори съм го виждал като дете, защото, както често се случва, по онова време често ходех в работата на баща ми. Ако това се води някакъв конфликт на интереси, моля да се има предвид. Професорът се изненада (приятно) като му споменах за баща ми, но потвърди, че ми е писал просто заради обявената от мен информация, без въобще да подозира останалото.

Иначе статията ми се видя задоволително добре написана, макар със сигурност да има и какво да се подобри. Значимостта също ми се струва безспорна, дори според нашите настоящи доста високи критерии за учени.

Естествено, ако сте на друго мнение, нека бъде обсъдено, като напълно бих разбрал и ако подобно обсъждане изцяло ме изключи мен.
— Luchesar • Б/П 15:10, 14 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Аз не виждам конфликт на интереси. И винаги съм "за" да има статии за български учени. Зайо (беседа) 15:52, 14 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Със сигурност покрива критериите за значимост. Винаги е добре да се споменават подобни връзки, понеже някои „биволици“ живеят от подобни „сензационни разкрития“. --Стан (беседа) 16:46, 14 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Възможността „конфликт на интереси“ не е основание дадена статия да бъде изтрита, а основание е нейната същност, нейната значимост. Всяка биография на ЖИВ човек би могла да се третира като „реклама“ само защото на някой дадената личност не му харесва, защото завижда, или защото по принцип е против дадена гилдия.
Всъщност проблемът е безхаберието, с което се трият статии от Инкубатора, а и в злоупотребата му там да бъдат прехвърляни статии, с цел да бъдат изтрити по неговите правила (а не дори със „съмнителното“ гласуване). И „вина“ за това имат редакторите с дадени административни права, особено тези, които сами не създават статии. --Rumensz (беседа) 06:53, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
 И „вина“ за това имат редакторите с дадени административни права, особено тези, които сами не създават статии. 
Колега Rumensz, за да имаме продуктивна, творческа работна среда, важно е проблемите, които смятаме, че виждаме, да бъдат решавани. Това няма как да стане с размахвания на пръсти и декларации „тука има едни определени хора, които няма да назова по име, дето правят едни определени злоупотреби, които също няма да посоча конкретно, но те са причина за проблемите ни!!“
Моля Ви за следното, в духа на У:ПОВЕДЕНИЕ:
  1. да посочите конкретни примери за злоупотреби с Инкубатора, които сте забелязали, за да може всички колеги заедно да решат дали действително е имало злоупотреби;
  2. да дадете конкретно предложение как ситуацията да бъде подобрена – дори това да е просто принципна идея, която впоследствие да бъде детайлизирана.
— Luchesar • Б/П 08:19, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Разбира се, но няма да се връщам назад във времето, когато и Вие сте ме обвинявали, че „вадя“ някоя статия от Инкубатора. ЩЕ започна от днес да следя за това и да си записвам на страницата.
А най-простото предложение е Вие да понаглеждате Инкубатора и да вадите от там поне една статия месечно. Все пак „административните права“ не са дадени да бъде рестриктиран някой редактор, а да се създават статии. --Rumensz (беседа) 08:33, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
 ЩЕ започна от днес да следя за това и да си записвам на страницата.  от Rumensz
Чудесно, но не просто да си водите някакъв Ваш си „черен списък“, а да оповестявате тук евентуалните проблемни – според Вас – премествания, за да може да бъдат обсъдени. Всъщност, ще помисля отново какво бих могъл да направя по предложението на Уикипедия беседа:Инкубатор за автоматизирано уведомяване при премествания. За жалост, напоследък наистина трудно ми стига времето дори за съществуващите проблеми – като онзи лудия със Сталин.
 Все пак „административните права“ не са дадени да бъде рестриктиран някой редактор, а да се създават статии. 
Надявам се не сте забравили, че в Уикипедия всички сме доброволци. Ако на Вас някой Ви плаща за времето, което прекарвате в Уикипедия, хубаво. Но аз си изкарвам прехраната с други неща, макар понякога да злоупотребявам и с работното си време заради енциклопедията – и някой ден може и да остана без въпросната прехрана заради това (щастлив съм, всъщност, че имам невероятни колеги).
Та, ако сте забравили, че сме доброволци, припомнете си го. Аз не Ви държа сметка колко и каква работа вършите в Уикипедия. Не ми дръжте, ако обичате, и Вие.
— Luchesar • Б/П 09:06, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
 Ако на Вас някой Ви плаща за времето, което прекарвате в Уикипедия  от Iliev
Не само, че никой не ми плаща, а ходя и на работа, и отделям време за семейството. И това не ми пречи да пиша статии, да помагам на редакторите, да патрулирам. „Лозето не ще молитва, а мотика“. Но не да размахваме мотиката. --Rumensz (беседа) 09:14, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Rumensz, радвам се, че успявате да намерите време за всичко, но отново Ви препоръчвам настоятелно да не гледате нито паничките, нито „мотиките“ на останалите редактори. И определено не си позволявайте да давате оценки дали този или онзи редактор „копаел“ с мотиката достатъчно усърдно и на „правилното“, според Вас, място. Последното не е нито молба, нито препоръка. Моля Ви да го запомните.
— Luchesar • Б/П 09:39, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Уточнете се за последното (нито молба, нито препоръка), ако обичате, моля. Това заплаха ли е? --Rumensz (беседа) 09:44, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Момчета, спрете се, правите от нищо - нещо. Не е лесно да се следи Инкубатора. Влизат много разнообразни теми и дори да иска човек, може да свърши съвсем малко работа там. Не мисля, че някой злонамерено изпраща статии в Инкубатора. Виждам обаче, че от време на време, някои колеги работят по тях. Кой колкото може. Ако доброволците станат повече, по-лесно ще се справим. --Молли (беседа) 09:53, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Rumensz, според мен излишно драматизирате. На пътя има правила. Тези правила трябва да се спазват. Който не ги спазва и създава опасност за околните, понася последствия.
Затова всички трябва да се стремим да спазваме правилата и да не създава излишни проблеми за околните. Това е.
Конкретно по въпроса Ви: това означава, че подобно поведение – да търсите на един или друг редактор сметка колко и какво върши в Уикипедия – противоречи на духа и целите на Уикипедия като проект, създаван от доброволци. Ако го правите системно, Вие бихте вредили на Уикипедия. А поведение, което вреди на Уикипедия, бива ограничавано, ако се окаже невъзможно да бъде възпряно с други средства.
Ако ми позволите един добронамерен съвет: започнете да търсите мнението и на други редактори, когато имате съмнения, че едно или друго нещо в Уикипедия е нередно. Ако сте прав, със сигурност ще намерите достатъчно съмишленици. Ако пък не намерите, може би би било добре да се замислите, че поне понякога е възможно и да бъркате в преценките си. Всички бъркаме.
Молли вече също Ви е писала, така че аз нямам какво повече да добавя по тази тема.
LuchesarБ/П 10:02, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Съжалявам, Молли! Но „да търсите на един или друг редактор сметка колко и какво върши в Уикипедия“ изисква реплика-отговор. Визирането на „някой редактор“ е нещо съвсем общо, да не говорим, че Тук/БгУ постоянно се коментират разни редактори, какво и как пишели, и пр. И не е нужно да има нови „черни списъци“ за тези коментари. Но, когато става дума за редактори с административни права, е нещо съвсем друго - Те са получили тези „права“, защото са вършели всичко споменато - статии, помощ и пр. Ако не го правят ... ? --Rumensz (беседа) 10:45, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Спрете се поне за малко, моля Ви. Наистина най-човешки Ви се моля
— Luchesar • Б/П 10:55, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Тъжна вест

Драги колеги, трудно ми е да намеря думи. Нашият прекрасен Спасимир ни е напуснал.

Един от най-невероятните хора, които съм познавал – не само като колега в Уикипедия, но въобще като Човек!

Срещнахме се за последно случайно пред магазина преди няколко месеца – той живееше наблизо – и сега осъзнавам какво огромно щастие е било да си поговорим още веднъж. Един от хората, които без колебание бих сложил сред заслужилите уважението и почитта на самата Уикипедия. Човек, комуто сам съм се възхищавал, и макар да бе много по-млад – невероятно е да говоря за него в минало време – чийто пример сам съм следвал. Трезвомислещ, прилежен в работата, с невероятен ентусиазъм и постоянство. Страхотен колега, с когото винаги е било истинско удоволствие да се работи. Изключително, изключително много ще ми липсва -- и със сигурност не само на мен...

Скърбя искрено за близките му, за които това е огромна и толкова ненавременна загуба -- съдбата е толкова жестока понякога! -- но се надявам да им бъде поне малка утеха това, че са възпитали и имали до себе си такъв невероятен човек. В своя дребничък ръст Спасимир имаше едно огромно сърце и още по-голям дух! На добър ти час, приятелю, и дано душата ти пътешества на воля по още по-широкия свят! И ти благодаря за всичко!

— Luchesar • Б/П 10:21, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Може би бихме искали да направим отделна страничка, на която всеки, който би искал, да може да остави своите думи? Толкова съм потресен, че в момента дори не се сещам как е най-правилно да я именуваме. Но предполагам, че можете да пишете и тук и после да преместим.
— Luchesar • Б/П 10:32, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Дано не е истина!--Luxferuer (беседа) 10:36, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Боя се, че е. Ужасно, противно несправедливо
— Luchesar • Б/П 10:48, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Трудно е да се повярва! Дано е някаква грешка. Много тъжно.--Mmm-jun (беседа) 11:03, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Много, много съм натъжен. Спасимир ми беше един от най-близките уикипедианци, винаги сме се разбирали и правили много неща, определено в много отношения бяхме на еднакви позиции и по-важното е, че за същностните неща бяхме на една позиция. На срещите на Уикипедия винаги сме си говорили, а и на работните срещи сме обсъждали много неща. Говори ли сме много за архивите, което е един от най-големите му приноси за Уикипедия. Благодарение главно на неговата отдаденост имаме толкова много снимки. Там също си сътудничихме за известен период. Той ме беше поканил на инициативата - Ботевград да стане първия уикиград. Двамата заедно бяхме от името на нашата група в Македония и прекарахме много време заедно. Също и в Белград. Много е тежко, когато някой си отиде рано, неочаквано... Ще ми липсваш, ще ни липсваш, ще липсваш на Уикипедия! Почивай в мир, Спасимире!--Ilikeliljon (беседа) 11:42, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Condolences from Azerbaijani Wikipedia. RIP — Toghrul R (беседа) 12:16, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Толкова невероятно всеотдаен, толкова... Буквално тези дни беше писал отново в блога -- както винаги чудесно, вижте го!останалите негови публикации)
— Luchesar • Б/П 12:24, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Бог да го прости! --Петър Петров 12:48, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Не искам да повярвам... Не искам да чета това! Прекрасен млад човек, когото много уважавам... Много смърт... Почивай в мир, Спасимире! --Молли (беседа) 12:53, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Един от най-съзидателните, смислени и благи хора, които са били сред нас в Уикипедия. Един от най-добрите ми приятели и в живота. До последно не губеше надежда, че ще се оправи и че пак ще пътешества. Много е тъжно и несправедливо... Спири ··· - - - ··· 13:22, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Много, много ужасна тъжна новина. Бог да го прости, да почива в мир! Аз не съм имала с него контакт. Съболезнования на фамилията му! --Sim (беседа) 15:12, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Боже, истина ли е това? Да почива в мир! Наистина един от най-всеотдайните редактори. А и фактът, че беше географ и фотограф, мен лично ме караше още повече да го харесвам. Не мога да повярвам... Svawt95 (беседа) 15:56, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
My heartfelt condolences to the relatives and friends of Spasimir by the Armenian Wikipedians.--Beko (беседа) 16:24, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
В негова памет: Това е неговата страница: Потребител:Спасимир С тъга:--Sim (беседа) 16:43, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Много, много тъжно! Съболезнования на близките на Спасимир! Зайо (беседа) 17:48, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Разбира се, запознахме се покрай Уикипедия. Но то израстна в голямо приятелство и съм благодарна, че Спасимир бе сред най-близкия ми кръг приятели. Във всеки момент, когато съм го питала нещо за Уикипедия, хрумвали са ми идеи - винаги е откликвал на мига, помагал, правехме много Уики неща заедно. А той отделно - тонове. Чисто, с любов, постоянство, трудолюбие и отдаденост - Уикипедия бе за него най-смисленото дело. Можем само да се учим и вдъхновяваме от Спасимир. И да сме благодарни, че беше сред нас. Мир на душата ти, Спасе. Justine.toms (беседа) 20:30, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Благодарност и поклон! Спасимир ме напътстваше винаги добронамерено и с търпение. Той е причина да познавам лично някои от активните уикипедианци. Не е справедливо да го няма. Мир на душата му. Съболезнования към близките му. --Zelenkroki (беседа) 08:32, 23 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Лек път и мир на душата ти, Спасе! Ти направи много за Свободното знание и остави след себе си знания, и изображения, които ще се използват от десетки поколения след теб, през вековете. Сигурен съм, че вече си в един по-добър свят, откъдето ще можеш да прочетеш това. Поклон! Иван (беседа) 17:21, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]

П.П. Предлагам да съберем по десетина лева и да занесем на погребението един венец, с логото на Уикипедия. Мисля, че Спас го заслужава. Ако не считате за уместно, да обсъждаме това в публичен чат, моля пишете ми на мейла, къде го обсъждаме. Иван (беседа) 17:21, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Погребението е било днес. Жюстин е писала във Фейсбук, че на 30-и, събота, ще се съберат желаещи да отидат до Септември, за да почетат Спасимир на място. Аз самият също бих се включил. Разбира се, има и известни притеснения какво ще се случи с епидемичната обстановка, но ще видим. Както се получи. Най-добре, вероятно, желаещите да пишат на Жюстин за синхронизация: най-добре във Фейсбук (https://www.facebook.com/justine.toms).
— Luchesar • Б/П 17:47, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Ще отидем без значение от обстановката. На 30-ти по обяд. Който желае - добре дошли сте. Ще носим цветя, разбира се. Justine.toms (беседа) 20:25, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Много е тежко да се приеме такава новина. Приносите му към Уикипедия са неоценими. Не само огромен като обем труд, но и винаги с безкомпромисно високо качество. При това голяма част от този труд остава малко встрани и непозната за много от нас. Имам предвид огромният труд а и време които той посвети на съвместния проект с Държавния Архив. В много отношения той би трябвало да е модел за поведение. Не само заради редакциите му по статиите, но и с начина по който твърдо отстояваше позицията при това без да обиди когото и да е. Този същият крехък на вид, тих, скромен и винаги сдържан Спасимир. Ще го запомня с една лека усмивка която като че ли не слизаше от лицето му. -- Сале (беседа) 17:55, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Току що научих тъжната новина от мой близък, който живее в Септември и ми каза, че Спасимир вчера е починал. Причина е коварният коронавирус. Бог да го прости. Jingiby (беседа) 18:06, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Jingiby (беседа - приноси), това категорично не отговаря на истината. Причината беше много рядко и агресивно онкологично заболяване. Спасимир се ваксинира още през май при първата възможност, която му се отвори, и имаше пет отрицателни теста по време на последния си болничен престой преди няколко седмици. Беше в ковид отделение заради апаратурата за механична вентилация, но беше изолиран от ковид-пациентите и болен от ковид не е бил. Пневмонията му беше резултат от усложнения на тежкото заболяване и компрометирания от него имунитет. Но до последно призоваваше хората да се ваксинират и да се грижат за себе си и за близките си. Моля, нека не се спекулира с темата. Спири ··· - - - ··· 19:52, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Не познавам никого от Уикипедия лично, но чувствам всеки близък, а и в този виртуален свят няма как да е иначе. Това е ужасно тъжна вест. Бог да го прости. БГ Уикипедия загуби много.--Ģiverņ (беседа) 19:08, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Много тъжно ми е да науча, че Спасимир не е между нас. Жалко е млади хора да си отиват. Имахме много виртуални разговори с него относно картите, които правех. Следата му ще остане завинаги в Уикипедия. Мир на душата му --ikonact (беседа) 19:45, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Спири сигурно си права. Но каквото и да е причина за смъртта на Спасимир, лошото е че безвъзвратно загубихме изключително ценен уикипедианец. Такъв трудно ще се намери скоро. Jingiby (беседа) 21:26, 20 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Така е, просто не е редно да се разпростравят неистини, той не би го искал. И, да, загубата му е огромна и немислима, думите не стигат за да я изкажат. Остава просто да се опитваме да бъдем толкова добри в приносите си тук и отношенията си с другите хора, колкото беше той. Спири ··· - - - ··· 08:53, 21 октомври 2021 (UTC)[отговор]
 Остава просто да се опитваме да бъдем толкова добри в приносите си тук и отношенията си с другите хора, колкото беше той. 
... — Luchesar • Б/П 09:10, 21 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Очень печально это слышать. Мои соболезнования. --A.Savin (беседа) 07:45, 21 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Многу жална вест, бог да го прости. Вистински Википедијанец, ќе недостига на конференции и на самата Википедија :( Сочувство до сите вас и особено неговото семејство. --Ehrlich91 (беседа) 07:55, 21 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Едва ли най-важното е от какво си е отишъл, по важното е, че вече го няма. Аз също не познавам никого лично тук, но това не ми пречи да чувствам много от вас близки, без значение, че понякога съм влизал в спорове за такива глупости. Мир на душата ти, Спасимир! --Станислав Николаев 08:04, 21 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Моите съболезнования! Мир на душата му! Винаги ще го помня с добро. --PowerBUL (беседа) 09:10, 21 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Той създаде за себе си паметник неръкотворен. И други неговото дело ще да продължат. Да поменем и Дарси, и Дарл-дарл, и други .. --Rumensz (беседа) 09:45, 21 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Искрени съболезнования на семейството и близките му. Виждах винаги конструктивни редакции от него. Помагал ми е, когато започнах да пиша тук, а преди няколко години ме вдъхнови да превеждам за Месец на Азия. Почивай в мир! --Arise13 (беседа) 14:30, 21 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Ако някой би искал да постави на подходящо място некролог на Спасимир, може да използва този. Също и в .odt, ако бихте искали да редактирате. Аз ще сложа на мястото, на което живееше в София наблизо.
— Luchesar • Б/П 15:02, 21 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Моля да ме извините. Вчера погрешка съм качил файловете в Letter вместо A4. Поправени са вече на същите връзки. — Luchesar • Б/П 10:03, 22 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Толкова е тъжно... Голяма загуба. Аз бих искала само да ви предам една думичка, създадена от Спасимир, да я имате. Преди броени дни започнахме чат една вечер и аз го питам: „Да не те разсънвам?“ А той: „Не, още се засънвам <усмивка> каква хубава дума“. Наистина е чудесна, нали? Хайде да я запазим. Светъл път, Спасимире! --Randona.bg (беседа) 17:38, 21 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Макар че не го познавах лично за мен ще си остане образ свързан с красотата на Теснолинейката. Поклон!--Izvora (беседа) 18:07, 21 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Не мога да повярвам.. Не беше лош човек, а и млад.. Поклон пред светлата му памет! --Родолюбец (беседа) 18:56, 21 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Moje kondolencje. --Чигот (беседа) 18:27, 22 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Благодарим ти, Спасе. Няма да те забравим. Litev (беседа) 10:25, 24 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Бог да го прости! Беше велик в работата си. --Ivo3004 (беседа) 18:25, 24 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Съболезнования към близките му, много млад ни напусна. --Stanqo (беседа) 19:09, 24 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Съобщение в уикипедианския блог. Други колеги отделно също ще напишат свои спомени за Спасимир. Ако нямате регистрация в блога, но искате и вие да напишете нещо, пингнете ме, моля ви.
— Luchesar • Б/П 13:03, 24 октомври 2021 (UTC)
[отговор]

Винаги е странно, тъжно и нелепо усещането, че нещо добро и смислено е приключило. Обаче ни напомня, че животът е крехък и нетраен и ако сега не го направим богат и интересен, то кога? Спасимир съумя прекрасно. Радвам се, че го познавам, макар и не толкова отблизо, колкото искам. Светъл път!--ДиХри (беседа) 21:26, 25 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Бог да го прости, нека да почива в мир! --SLTemelkov | *б*п* | 13:39, 27 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Един начин да почетем паметта на Спасимир е като се хванем да довършим започнатото от него. Има ли проекти, с които знаем, че е искал да се захване? Над какво той би желал ние да работим? Кои статии би искал да види развити, кои промени въведени, кои начинания започнати? – Уанфала (беседа) 14:25, 27 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Да. Аз си мислех за Уикипедиански проект с неговото име - така истински, тоест по уикипедиански, можем покажем че сме го ценили. -- Мико (беседа) 14:34, 27 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Това също е много добра идея! Беше ми дошло наум да учредим награда на негово име в някоя подходяща област, но проект може би е дори още по-добре (или дори и проект, и награда в този проект).
— Luchesar • Б/П 14:37, 27 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Това е чудесна идея и въобще може би най-добрият начин да отдадем почит към неговите заслуги. Определено загубата му е особено тежък удар върху сътрудничеството с Държавния архив. Мисля, че в последните години той беше единственият, който продължаваше да сканира снимки и документи. Друго нещо, в което той вършеше много работа, бяха социалните мрежи: правеше интересни публикации в блога, поддържаше страницата във Фейсбук (сега виждам, че там за последно е публикувал на 16-и – както винаги до последно добросъвестен). Spiritia може би знае за други начинания, които може да бъдат продължени. Сещам се за УикиБотевград, но там не знам много подробности.
— Luchesar • Б/П 14:36, 27 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Прави ми впечатление също във Фейсбук колко много хора пишат, че Спасимир ги е запалил по Уикипедия. Също един човек беше писал на беседата му тези дни за „впечатляваща работа“, която Спасимир е направил за метеорологичните станции. Географията определено му беше в сърцето, не само като професия, но и като призвание.
— Luchesar • Б/П 14:48, 27 октомври 2021 (UTC)[отговор]
С голямо огорчение прочетох тъжната вест. Не се познавахме лично, но чувствах неговото ярко присъствие в БГ:уики, напр. с архивирането или като организатор на Месеца на Азия. Почивай в мир, Спасимире! Glagoli (беседа) 16:59, 27 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Моите съболезнования на роднините и близките на Спас. Почивай в мир Спасе! Направо съм като застрелян. Един добър човек си отиде. Alexander.D.Hristov (беседа) 07:56, 29 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Точно видях каква е началната страница и не можах да повярвам... Безспорно човек с безбройни приноси и загубата е голяма не само за тези, които го познавахме, ами и за всички хора, които ползват уикипедия. Може би само веднъж сме се засичали на живо с него, но никога няма да забравя как го срещнах заедно с Ilikeliljon след концерта на Ханс Цимер преди пет години в София. Лек полет, Спасимире! --Batman tas (беседа) 21:48, 31 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Полезен източник за българска литература

Привет, споделям един източник, който БАН обявиха/направиха достъпен преди дни и който вероятно ще е полезен за пишещите статии в областта на българската литература: http://www.dictionarylit-bg.eu/ — Предният неподписан коментар е направен от Elizaiv22 (приноси • беседа) 18:33, 22 октомври 2021 (UTC) (проверка)[отговор]

Извадих списъка на авторите в Уикипедия:Българска литература#Автори в Речник на българската литература след Освобождението. Имаме няколко напълно липсващи, но сигурно и за останалите може да се извади по нещо. --Спас Колев (беседа) 06:56, 24 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Хеви метъл или Хевиметъл / Хард рок или Хардрок

Здравейте, имам проблем с правилното изписва на кирлица на Хевиметъл и Хардрок. Преди време, на беседата на статията за хевиметъл бе обсъдено и прието, че и двете ги изписваме слято поради упоменатите там причини. Същото важеше и за хардрок, но поради някаква причина и двете статии са преместени с разделено име. Аз лично оправих доста статии тогава, че и досега, където двете думи бяха изписвани разделено и така се премахнаха доста пренасочвания, които сега отново лъсват. Можем ли да вземем някакво единодушно решени по този въпрос, така че темата да бъде приключена? --Станислав Николаев 07:13, 25 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Това, което е на беседата е достатъчно, за да се преместят страниците. Ако нямате нужните права, пуснете заявка до администраторите, като и в двата случая сложете връзка до беседата. Когато ми остане малко време ще се погрижа за корекцията по статиите или ще помоля някой друг да го направи. --Стан (беседа) 08:46, 25 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Не мога да преместя страницата за хевимтъл,ще пусна заявка. Станислав Николаев 09:35, 25 октомври 2021 (UTC)[отговор]
✔Готово Готово --Спас Колев (беседа) 13:56, 25 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Пооправих категориите и текстовете, но със сигурност съм пропуснал нещо. --Стан (беседа) 07:19, 26 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Това сигурно касае и глем метъл, груув метъл, блус рок и прочие... -- Мико (беседа) 07:49, 26 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Вероятно, но за хардрок и хевиметъл имаме ясно указано в речници (освен в правилата на езика) как се изписва. За другите може би ще трябва да се обсъди по-подробно. --Стан (беседа) 08:28, 26 октомври 2021 (UTC)[отговор]
By extension както викат англичаните. Те речниците не могат да нормират всичко. Но да - може би да не се разбърква, че ще е дълбоко. -- Мико (беседа) 08:35, 26 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Май официалното правило е, че и двете форми са валидни [1]. --Спас Колев (беседа) 11:43, 27 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Понеже моята работа тук осново е по тема музика, редовно преглеждам и оправям, каквото намеря по статиите, включително жанрове и стилове и затова повдигнах темата. От друга страна, според мен, нямаме ясни стандарти за много неща по тема музика. Например как да изписваме музикалните албуми и песни. Преди време видях, че Вася ги коригира в една създадена от мен статия по този начин Музикален албум и „Песен“, и тъй като „кариерата ми“ в Уикипедия тъкмо бе започнала, последвах примера ѝ и всичко, което създавам и включва изписването на Музикален албум или Песен, го изпивам така, както тя го направи. Разбира се това не променя кой знае какво, защото кашата с тези неща е голяма а и няма особен интерес по темата. --Станислав Николаев 09:38, 26 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Създаване на конкретен шаблон за география

Здравейте колеги! От доста време съм в Уикипедия, но така и не се научих да съставям шаблони. В момента работя по създаването, редактирането и увеличаването обема на статиите за географията на отделните страни. За тази цел ми трябва един конкретен шаблон, който да включва следните параметри за всяка страна: карта, континент, регион, площ в km², брегова линия в km, граници в km, най-висока планина и връх в m, най-големи реки, най-големи езера, климат. Надявам се някой от Вас, да изработи такъв шаблон, за което ще му бъда много благодарен. С уважение към труда на всички в Уикипедия.--Анатолий Недев (беседа) 07:40, 25 октомври 2021 (UTC)[отговор]

С удоволствие ще ти помогна, макар самият на ги разбирам много-много. Аз лично копирам съществуващи и нагласям (къде с по-голям, къде с по-малък успех). Разгледай някой шаблон и помисли дали не може да се преустои в това, което търсиш (което не ми стана много ясно). -- Мико (беседа) 11:16, 25 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Препоръчително е да се разшири с нови показатели (ако са наистина значими) наличния шаблон от колкото да се правят нови. --Termininja 11:20, 25 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Всъщност искате не Шаблон:Държава, а Шаблон:География на държава – (en:Template:Infobox place geography). --Rumensz (беседа) 13:09, 25 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Благодаря Ви колеги! Шаблонъг: „География на държава“ на английски (en:Template:Infobox place geography) ще ми свърши идеална работа.--Анатолий Недев (беседа) 12:35, 26 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Цитиране на източници

Здравейте! Прочетох Уикипедия: Цитиране на източници, но имам няколко неща, които не са ми съвсем ясни. Съответно имам проблеми с цитирането. Често ми се случва, след като съм поставил адреса към сайта, да ми се появи червено прозорче, в което пише, че редакцията не може да бъде довършена заради сайта, който е външен (цитирам по памет). След това аз изрязвам 1 част от целия адрес, при което вече редакцията се качва без проблем. Понякога това работи, но в повечето случаи като кликна на линка после, страницата се появява и ми излиза или Error 404, или че страницата е преместена. Забравих да кажа, че използвам визуалния редактор. Някой може ли да ми обясни как безпроблемно да цитирам източници така, че после страниците да се отварят? Очевидно с проба и грешка не се получава. --Svawt95 (беседа) 08:11, 27 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Svawt95, конкретни примери с редакции, копи-пейст на съобщения за грешки или скрийншотове в такива случаи помагат значително да се разбере естеството на проблема. Все пак, бих предположил, че говорите за проблемите, които могат да се видят в дневниците на различните филтри „срещу злоупотреби“. Слагам ги в кавички, защото макар първоначалната им идея да е такава, филтрите се ползват за най-различни неща с идея да предотвратяват чести грешки – примерно в дневниците се вижда как някои филтри са Ви предупреждавали, че добавяте <ref> таг без в статията да има съответен таг <references> или еквивалентен шаблон.
Проблемите конкретно със сайтове очевидно са били причинени от У:ФИН, който не позволява на неавтопатрулирани да добавят като източници сами, без одобрение от някой автопатрулиран, сайтове от списъка У:СФИН. Виждам, че Вие сте доста активен редактор и може би колегите патрульори може да помислят да Ви направят автопатрулиран редактор, така че този конкретно филтър да не Ви засяга. Но това наистина трябва да стане по тяхна преценка (формално и аз самият съм патрульор, но за жалост от много дълго време не патрулирам, освен в някои специфични случаи на вандализъм покрай бота си PSS 9).
Любопитно ми е дали Ви се е показвало съобщението МедияУики:Abusefilter-warning-sources?
— Luchesar • Б/П 10:24, 27 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Ето какво ми се показва:

(Тук трябваше да има линк към снимката, но филтъра отново се включи...) Затова ще напиша какво се появява: „Страницата, която искахте да съхраните, беше блокирана от филтъра за спам. Това обикновено е предизвикано от препратка към външен сайт. Следният текст предизвика включването на филтъра: (тук следва адресът на сайта)." Възможно е да е заради това, че сайтът не фигурира в списъка (благодаря, че ми го пращате, ще го имам предвид). А горното съобщение засега не ми се е показвало, или поне не в този вид. Мерси за помощта! -- Svawt95 (беседа) 12:19, 27 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Svawt95, благодаря, сега става ясно. Нека уточним тогава, че има два независими проблема:
  1. В някои случаи проблемът е с У:ФИН. Ограниченията там се отнасят до сайтове, които са посочени в списъка У:СФИН. И тези ограничения биха отпаднали, ако колегите патрульори решат да Ви направят автопатрулиран.
  2. В други случаи, като описания току-що от Вас, проблемът е с филтъра против спам. Този филтър има както локална част (МедияУики:Spam-blacklist), така и глобална, отнасяща се за всички проекти (m:MediaWiki:Spam-blacklist), и ограничава абсолютно всички потребители – дори администраторите.
Конкретно относно филтъра против спам, понякога става въпрос за грешки, и затова наистина е добре да пишете при проблеми. Но във Вашия конкретен случай, както се вижда от дневника, филтърът се е задействал (принципно) правилно.
За да избегнете проблема, не добавяйте връзки директно от търсенето в Гугъл. Това, което вероятно сте направили, е че директно с десен клик сте копирали връзки от страницата с резултати на Гугъл, без да отворите самите връзки в браузъра си. Първо отворете желаната връзка от резултатите на търсенето в браузъра и чак когато се отвори съответният сайт, тогава копирайте връзката вече от адресното поле на браузъра.
Заб.: В редки случаи това е невъзможно, например когато връзките са към PDF документи. Как да се заобиколят подобни проблеми е описано в Потребител беседа:Iliev/Архиви/2021#Филтър 2.
— Luchesar • Б/П 12:38, 27 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Добре, разбирам вече. Ако въпреки това пак имам проблеми, ще пиша. Отново благодаря! -- Svawt95 (беседа) 13:03, 27 октомври 2021 (UTC)[отговор]
За съжаление отново имам проблеми, а не копирам източниците директно. Интересното е, че ползвах източник от списъка (blitz.bg) и пак не се получи. --Svawt95 (беседа) 17:39, 30 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Svawt95, една от редакциите Ви е била уловена и от филтъра за източници за непатрулирани (заради blitz.bg), и от списъка против спам (вероятно заради частта с google.com в URL-a). Все пак новините за смъртта на някого не се публикуват само от жълти сайтове. Въпросните сайтове, които цитирате като източници, биха могли да бъдат заменени от други, по-надеждни, не мислите ли? --Ted Masters (беседа) 00:33, 31 октомври 2021 (UTC)[отговор]
P.S. Цитирах единия поставен от Вас източник (без частта с google.com), подмених другия. 1 – 2 минути работа... --Ted Masters (беседа) 00:53, 31 октомври 2021 (UTC)[отговор]
За мен обаче не са 1-2 минути работа. Пробвах 4 сайта и филтрите все нещо не харесват...
Знаете ли какво – не се занимавайте повече. Ще се върна към стария начин. Без източници. Някой по-разбиращ да се оправя. --Svawt95 (беседа) 07:59, 31 октомври 2021 (UTC)[отговор]
 Интересното е, че ползвах източник от списъка (blitz.bg) и пак не се получи.  от Svawt95
Колега, Вие прочетохте ли внимателно това, което Ви бях написал по-горе? Че не сте чели самите помощни страници, които бях посочил, е по-скоро очевидно. И не се ли замислихте поне, като преглеждате тоя списък – след като сте си „избрали“ сайт от него – че е малко странно това да са именно „разрешените“ източници за Уикипедия? Блиц, ПИК, RT, Breitbart и купища конспиративни сайтове? Не Ви ли светна поне една сигнална лампа, че може би е обратното?
 Знаете ли какво – не се занимавайте повече. Ще се върна към стария начин. Без източници. Някой по-разбиращ да се оправя. 
Прочетете много внимателно У:ЦИ, У:БИ и У:ВП. А след това и У:ФИН. И след това ги прочетете още веднъж, за да се убедите, че сте ги разбрали. Защото, ако се „върнете към стария начин – без източници“, пък „други да се оправят“, ще нарушите най-основополагащите принципи на Уикипедия. А бруталното погазване на принципи, особено преднамерено, има последствия. Искам да вярвам, че няма да стигнем дотам, но това зависи от Вас.
Положете малко труд да научите поне основните принципи. Ако нямате търпение или желание за това, боя се, че Уикипедия може би не е подходящото място, където да развиете талантите си.
— Luchesar • Б/П 09:44, 31 октомври 2021 (UTC)[отговор]
И ако нещо не Ви е ясно – не се колебайте да питате. Нищо срамно няма и глупави въпроси не съществуват. Поне на мен ми е много по-лесно и приятно да работя с хора, които задават въпроси и полагат старание да се учат, отколкото с такива, които или си мислят, че вече всичко знаят, или въобще не ги е грижа дали знаят. Защото никой никога не знае абсолютно всичко и цял живот и всички имаме нужда да продължаваме да се учим.
— Luchesar • Б/П 10:28, 31 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Пробвах с dnes.bg и novini.bg. Не стана заради филтър. Махнах пречещото разширение apc.com. Отново греда. Естествено, че ми светна лампата, реших да пробвам просто. И да, чета и се опитвам да разбера какво не правя като хората.
Погазване на принципи преднамерено??? В тази страница (2021) никой друг не цитира, когато добавя информация, и това се приема, но когато аз нещо не разбирам и не мога да се оправя, а искам, погазвам принципи??? Не очаквах такова обвинение, още по-малко някой да ми казва, че Уикипедия не е за мен.
Наистина последно. Видях, че в английската Уикипедия това е добра практика и реших да я „открадна“. Не очаквах, че това ще ми донесе само проблеми. А не искам да Ви създавам допълнително работа, понеже виждам какви глупости пишат хората, без да си дават сметка колко труд изисква да се оправя след тях. Все пак редактирам от 3 години и се опитвам да помагам и да съм конструктивен. Ако и след това не смятате, че наистина питам с добри намерения и имам желание – не знам, или не обяснявам добре, или наистина не съм на правилното място.
Все пак ще прочета изпратеното, разбран човек съм. Надявам се да ми стане ясно. Само не разбирам защо с добро не можем да се разберем...--Svawt95 (беседа) 10:20, 31 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Svawt95, съжалявам, ако съм Ви засегнал – това не е била целта ми. И не бих искал да мислите, че не оценявам Вашите приноси към Уикипедия. Но наистина е по-добре да питате как може да бъдат решени проблемите и да полагате старание да ги решавате. Ако не се получи, питайте пак. И пак, и пак. Мен лично ме подразниха две неща във Вашия отговор и заради това вероятно съм бил по-рязък.
Първо, бях Ви обърнал внимание, че сте останали с погрешно впечатление, че У:СФИН е списък с „единствено разрешени“ сайтове. Остава факт, че Вие не сте прочели това. Второ, след като и друг колега Ви обяснява какъв е проблемът, Вие заявявате, че тогава повече няма да се занимавате да слагате източници и други да се оправяли с това.
Аз разбирам как се чувствате и съжалявам, че думите ми са прозвучали обидно. Но моля Ви също помислете и Вие: ако бяхте на мое място и някой: 1) не чете какво му пишете и даже му подчертавате дебело, и 2) Ви заявява, че оттук насетне Вие трябва „да се оправяте“, Вие как щяхте да се почувствате? И какво въобще щяхте да си помислите?
Относно разбирането, действително изглежда сякаш не успяваме да се разберем, но, ще повторя, по-добре да опитваме да го направим, отколкото да казваме „майната му, да си караме както си знаем“.
Прегледах и аз, като колегата Ted, дневниците. Не знам как Ви се случва, но продължавате да слагате връзки от Гугъл, вместо от самите сайтове. Например, слагате връзка https://www.google.com/m.dnes.bg/obshtestvo/2021/10/30/. Не трябва да има това www.google.com/ отпред. По-горе вече Ви писах какво е вероятно да се случва. Сега виждам, че може би редактирате от мобилно устройство и тъй като нямам почти никакъв опит с това, възможно е да е проблем, който не ми е познат. Моля Ви обаче да запомните тези две най-важни неща:
  • не трябва да слагате връзки, които започват с www.google.com/ – махайте го, ако Ви се появи;
  • не трябва да използвате сайтове от У:СФИН (освен ако съвсем, съвсем няма друг избор – тогава трябва да помолите някой автопатрулиран да въведе връзката вместо Вас).
— Luchesar • Б/П 10:49, 31 октомври 2021 (UTC)[отговор]
И две допълнения. Първо, боя се, че не разбрах за каква добра практика в английската Уикипедия пишете, която сте решили „да откраднете“. Пояснете, моля Ви.
Второ, абсолютно прав сте, че източници масово не се слагат. И безспорно би било несправедливо единствено Вие да бъдете упрекван за това. Но помислете: на пътя много хора не спазват правилата. И съвсем не всички биват глобявани. Но ако кажете на един пътен полицай, че ще карате с каквато се получи скорост, защото не можете да се справите с управлението на автомобила, какво бихте очаквали да Ви отговори? Няма да е различно от това, което аз Ви написах, нали – ако нарушавате правилата, ще бъдете глобен, независимо, че винаги ще има такива, които да „минат метър“. И, ако имате проблем с управлението, този проблем трябва да бъде решен. Иначе става като с оня виц, дето един камион карал като бесен из улиците, и когато накрая, след дълго преследване и куп сгазени, успели да го спрат, шофьорът рекъл на полицаите „Абе, просто спирачките ми са повредени и гледам по-бързо да се прибера в гаража“.
Фактът, че други се отнасят безотговорно към Уикипедия не бива да е оправдание за нас самите да го правим. Изискването да се указват източници е може би най-важната, ключова дори причина Уикипедия да има авторитет, макар „всеки да може да пише в нея“. Затова поне аз съм изключително критичен към проблеми с източниците. Фалшивите източници и фалшифицирането на благонадеждни източници безспорно са най-големите проблеми, но неуказването също е проблем – и сам по себе си сериозен може би именно защото е толкова масов. Истината е, че точно поставянето на източници е една от най-трудоемките части в писането на статии – и причина аз самият да пиша толкова рядко. „По-добре нищо, но качествено“, както казал един. Което също не е добре, разбира се. Хубаво е да намираме правилния баланс: не чак за всяко изречение отделен източник, но за важните твърдения е нужно да има.
Виждам, че сте наистина разбран човек и Ви благодаря за това. С общи усилия ще намерим решение на проблемите. Затова сме колектив: за да си помагаме в общата си цел човечеството да има свободно и качествено знание.
— Luchesar • Б/П 11:17, 31 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Svawt95, вероятно редактирате през телефон/таблет, като същевременно ползвате приложението за новини Google News и/или браузър Google Chrome? Това сякаш би обяснило добавянето на частта с google.com в препратките, когато копирате, за да цитирате. След като копирате някой адрес, махайте всичко, което започва с https://(www.)google.com/... чак до частта с второто https:// (но него не го трийте!) в URL-a. Използвайте и предварителен преглед, за да проверите дали препратката работи. Така не би трябвало да имате проблем със списъка против спам. Luchesar вече Ви е обяснил как да решите проблема с цитирането на източниците от У:СФИН. Не се демотивирайте или сърдете – опитваме се да помогнем. :-) Не мисля, че щеше да Ви стане приятно, ако никой не отговори на молбата Ви за помощ, а проблемите продължат да си се повтарят. --Ted Masters (беседа) 15:16, 31 октомври 2021 (UTC)[отговор]
И аз съжалявам, когато не ми се получават нещата, понякога се афектирам. Да, от телефон редактирам с визуалния редактор и взимам източниците от Гугъл Хром. Разбрах вече, никакъв google.com и без сайтовете от списъка (освен ако не питам някой автопатрульор). Ще пробвам и предварителния преглед.
Luchesar, добрата практика е именно цитирането. Наистина може да съм бил краен, но Вие как ще се почувствате, ако отидете при адвокат да го питате нещо и той Ви отговори: „Всичко е в закона, не го ли прочетохте? Не ви ли светна?" Или Ви посочи изхода? Не е приятно, нали? Обвиняването във вандализъм пък съвсем... Както и да е, минало заминало. Приемете, че нещата, които за вас (администраторите) са лесни и очевидни, за други хора може и да не са. А за да питат хората, не трябва да им се трие сол в главата.
Ще пробвам и през компютър как е.--Svawt95 (беседа) 17:28, 31 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Svawt95, позитивното Ви отношение към проблемите е изключително ценно. Ако не сте се замисляли, моля Ви, имайте го предвид.
Разбирам какво ми казвате и съм съгласен с Вас. Като се замисля, това е една от причините толкова упорито да апелирам за поддържане на позитивна и професионална атмосфера в Уикипедия. Когато хората израстваме като личности и живеем в една агресивна среда, неизбежно ние самите ставаме агресивни – просто за да оцелеем. Виждаме го всеки ден в реалния живот. Не пиша това, за да се оправдавам – оправдания винаги може да се намерят. Пиша го, за да си напомня отново защо са важни тези неща. Защото, улисани в ежедневието си, често дори не осъзнаваме как сами се променяме. По начин, който не бихме искали. Защото сме позволили на околните да бъдат такива.
Ще запомня това, което казахте за разликата във възприятието – то е много важно и често се забравя, макар да е банално. Ръководства „за начинаещи“ наистина не се пишат лесно. Не само трябва да се вложи старание в тях, но и трябва да бъдат „тествани“ с истински начинаещи, за да се разбере дали търсената ефективност и лекота за използване наистина са постигнати. Тук определено аз имам голям дълг към Уикипедия и дано някой ден успея да го изплатя.
Благодаря Ви още веднъж.
— Luchesar • Б/П 18:44, 31 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Димитър Басарбовски

Защо статията е преместена на това място? --Stanqo (беседа) 09:02, 28 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Тази статия също Константин Кантакузино (постелник)? --Stanqo (беседа) 10:00, 28 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Защото са писани от Angel ivanov angelov. Може би може да бъдат спасени – и затова бяха запазени – но за този редактор беше доказано, че системно фалшифицира източници, затова всеки източник и въобще всяка информация трябва да бъде внимателно проверена. Подобен тип проблеми са особено опасни и излагат на риск целия ни дългогодишен труд. За отделни глупости тук и там наистина са ни подигравали, но като цяло все още към Уикипедия има умерено доверие. Изпуснем ли обаче някакви масови фалшификации, като тези на въпросния редактор, и вземе ли това да се разчуе, после отчаяно и безполезно ще се обясняваме, че това била само лъжица катран. Доверие се гради трудно, но се руши изключително лесно.
— Luchesar • Б/П 10:56, 28 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Проф. Пламен Павлов записа скоро разговор с доц д-р Радослав Спасов от СУ "Св. Климент Охридски" за живота и историята на Димитър Басарбовски. По тази информация дадена от историците може да се направи достоверна статия за светеца. --Stanqo (беседа) 16:33, 28 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Изтриването на статия само защото е била евентуално писана от АИА (а има ли и писано в тях от други редактори?), без проверка, и без да има гласуване, при която статиите/статиите ще бъдат проверени от други редактори, много ми прилича на своеволие. Преди време същият администратор изтри ~150 предимно преводни статии, защото ЕВЕНТУАЛНО са били писани от АИА. Не ми се вижда правилно някой да приема Уикипедия като вид „лична собственост“ и да трие статии, защото може. Може и сам да направи проверка на информацията и поради това да предложи статията за изтриване поради липса на източници.
Предполагам, че разбирате, че едно е „Отнемане на правата за редактиране“ (което, само по себе си, е антидемократично тук), друго е да се трият статии. --Rumensz (беседа) 06:27, 29 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Коментарите Ви, според мен, са съвсем логични и последователни. Поне на фона на Вашата пламенна защита на ПИК, Блиц и Труд през годините.
Междувременно, да видим какви са фактите:
  1. По ирония на съдбата, същият този автор, когото толкова пламенно защитавате, днес е бил блокиран глобално от стюардите. Не ми вярвате? Моля, уверете се сам: m:Special:CentralAuth/Alzeco by Molise
  2. През септември, междувременно, е бил блокиран и в испанската Уикипедия. Именно техен чекюзър и бюрократ е поискал и глобалното блокиране. Ако сте любител на конспиративните теории, името му е LuchoCR :-D. Но все пак обърнете внимание, че блокирането в испанската е извършено от друг администратор, а пък стюардът е трети човек, който е направил проверка и е установил, че има основания за глобално заключване.
  3. Част от онези „~150 предимно преводни“ статии бяха спасениУикипедия беседа:Патрульори/АИА#Масово изтриване и връщане на редакции – с много труд. Не от Вас. Най-добре да цитирам думите на ShockD, който тогава, заедно с Ket, а гледам също и Спасимир и Мико, са спасили най-много (за което шапка им свалям и се извинявам, ако пропускам някого):

    (...) няколко статии са вече възстановени, проверени и редактирани (...) Не е за хора със слаби нерви, обаче. Някои наистина ми се искаше да ги възстановя, но след като се убедих че са почти изцяло оригинални изследвания, реших че няма смисъл.

  4. Статиите, за които Stanqo пита „защо са преместени“, не са изтрити (очевидно). Тук са. И беше обсъдено от доста колеги: Уикипедия:Разговори/Архив/2021/март#Alzeco by Molise. „Своеволно“, предполагам.
Между другото, благодаря на Stanqo, защото едва сега забелязвам, че при преместването не им е сложен NOINDEX, и обикалят на воля из Гугъл. Ще имам предвид да го поправя.
Ако ми позволите, може би е добре да подбирате по-внимателно каузите си. Освен, разбира се, ако не смятате, че има световна конспирация в Уикипедия.
— Luchesar • Б/П 10:21, 29 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Аз не защитавам АИА, каквото е решено е решено. Когато обаче става въпрос за статия като тази за Димитър Басарбовски, която има източници, то правилно би било да се постави на гласуване, и някой евентуално ще провери нейната точност (тя все пак има източници - БПЦ). Не следя сагата с АИА, но също добре би било добре подобни специални страници (списъци) да са част от Инкубатора, за да е ясно, че по тях може да се работи. По онези 150 и аз съм работил преди изтриването им. А след това са достъпни само за администратори. Не виждам конспиративни теории.
Колкото до някои медии, явно политиката на „изчегъркването“ надделява. --Rumensz (беседа) 11:00, 29 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Отново бъркате тежестта на доказване. След като един автор многократно се е доказвал като създаващ фалшификации, та чак се е стигнало да бъде блокиран глобално от стюардите, не може да искате създаденото от него да се приеме на доверие. Точно обратното: само след много старателно преглеждане на източниците – често изискващо ходене по библиотеки и внимателно четене – може да се твърди, че нещата са ОК (и най-често не са).
Що се отнася до Вашата работа по статиите на въпросния автор, съжалявам, че ще си позволя да бъда откровен, но аз лично на Вас Ви нямам доверие да проверите достатъчно добросъвестно източниците. Причина за това е както защитата Ви през годините на източници, които са доказано публикуващи дезинформация, така и конкретно защитата Ви на въпросния автор. Вие отричате тази защита, но факт е, че всеки път, без изключение, когато се повдигне тема за негови поредни марионетки, Вие сте изключително гласовит да не му се трият статиите. Може би мотивите Ви са благородни, но резултатът е вреден за Уикипедия.
— Luchesar • Б/П 11:20, 29 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Не Ви карам да ходите по библиотеки, защото библиотеки няма под път и над път, особено за специализирана литература. Аз се доверявам на линкове, и на статии в други У, където има проверка. Просто поставете дадена „съмнителна“ статия на гласуване, или пък кажете „там и това е измислица“. Иначе и аз Ви нямам доверие като изтривате статия на неизвестен редактор с някаква бланкетна обосновка. Няма такова нещо - „да не му се трият статиите“ - трият се по реда. --Rumensz (беседа) 12:02, 29 октомври 2021 (UTC)[отговор]
 Не Ви карам да ходите по библиотеки, защото библиотеки няма под път и над път, особено за специализирана литература. Аз се доверявам на линкове, и на статии в други У 
Т.е. предлагате да направя проформа проверка, включително „доверявайки се на други У“, където, както виждате, въпросният редактор също „вършее“ с фалшификации, за да се стигне до глобалното му блокиране. Обърнете внимание, че там са им били нужни шест месеца, за да разберат, че има проблем. Ето защо на Вас Ви нямам доверие. А Вие защо ми нямате е отделен въпрос, който нямам нищо против да обсъдим в друга тема.
И за да не кажете, че просто споря с Вас заради някакви лични мотиви, пингвам всички колеги, които са се занимавали с този случай, отделяйки понякога ужасно много време, включително и да ходят по библиотеки, за разлика от Вас: Akeckarov, Dido3, Ket, Mmm-jun, Nk, Radiohist, ShockD, Simin, Spiritia, Vodnokon4e, Алиса Селезньова, Мико, Молли, Сале, Чигот (пропускам Спасимир, но и той също се беше борил немалко).
Ако колегите са съгласни, аз не бих имал нищо против – както Вие предлагате – да бъде създаден проект „Статии от Angel ivanov angelov за спасяване“. Де факто то вече има такъв с последното обсъдено тук, на Разговори, преместване, което Вие крайно некоректно представихте, не за първи път, като „своеволно изтриване“. Важно е само да има ясно разбиране, че тези проверки са трудоемки и трябва да бъдат извършвани прилежно и добросъвестно – а не с „не Ви карам да ходите по библиотеки“ и „аз се доверявам на линкове“. Защото, потретвам, доверието, което с труда си градим вече две десетилетия, може да бъде сринато с един замах.
— Luchesar • Б/П 12:12, 29 октомври 2021 (UTC)[отговор]
 Няма такова нещо - „да не му се трият статиите“ - трият се по реда. 
Обърнете внимание, моля Ви, че в правилата за бързо изтриване имаме т.8, „страница, създадена от потребител с отнети права за редактиране“. Така че дори съществува формално основание статии от тоя автор да бъдат трити моментално без обсъждане. Както виждате обаче – и, отново, противно на Вашите внушения за „своеволия“, „приема[не на] Уикипедия като вид „лична собственост““ и „трие статии, защото може“ – администраторите всъщност сме предприели само преместване и то след обсъждане между редакторите. Според скромното ми мнение, прекалено много търсите „врагове с партийни администраторски билети“.
— Luchesar • Б/П 12:21, 29 октомври 2021 (UTC)[отговор]
Коментарите по съдържанието на статията са преместени на Беседа:Димитър Басарбовски. --Поздрави, Петър Петров 10:36, 30 октомври 2021 (UTC)[отговор]

бот

Добавих списъците за избори през ноември 2021 г. ([2] базиран на [3]), но PSS 9 го обърна поради вероятен вандализъм, какво трябва да направя? Braganza (беседа) 17:18, 30 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Ok Special:Diff/11162902
— Luchesar • Б/П 18:14, 30 октомври 2021 (UTC)[отговор]

Ден на народните будители

Честит празник будители! --Stanqo (беседа) 23:06, 1 ноември 2021 (UTC)[отговор]

Публикуване на страница в Уикипедия

Здравейте, опитвам се да публикувам страница в Уикипедия за за фирмата която ми е и работодател "ЗИВ" ЕООД, но не ми позволява да я публикувам поради "непатрулирани източници" когато завърша редактиране. Източниците ми са описани с автор и цитати, а са изведени от най-уважавания бизнес сайт в България - Капитал. Моля да ме насочите как да разреша този проблем, вярвам че страницата ще допринесе към Уикипедия, бидейки неутрална и информативна, и също бидейки кръстопът между линкове към други важни артикули.
ViktorvDimitrov (беседа) 08:26, 2 ноември 2021 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)[отговор]

ViktorvDimitrov: Уикипедия е енциклопедия и не е място за всички знания. Накратко казано: място в Уикипедия за подобна статия няма. --Стан (беседа) 08:57, 2 ноември 2021 (UTC)[отговор]
Благодаря за обърнатото внимание. Разбирам, че в Уикипедия няма място най-голямата фирма в бранша в България притежавана изцяло от българи, чийто оборот в порядъка на десетки милиони изхранва половин Балчик и Добрич. А Победа АД, които ясно водим по оборот и разпознаваемост, имат страница в Уикипедия която е с 10 линка към собствения им сайт и без потвърдени източници. --ViktorvDimitrov (беседа) 07:34, 3 ноември 2021 (UTC)[отговор]
Победа е създадена през 1929 г. и има дълга история, въпреки, че не е описана достатъчно детайлно. Друг е въпросът, че в статията има малко повече реклама от необходимото. Раздел „Продукти“ би следвало да е значително по-малък. --Стан (беседа) 08:20, 3 ноември 2021 (UTC)[отговор]
Има ли някакъв начин да се види цитирането на кой точно сайт е задействало Специални:Филтър_срещу_злоупотреби/12? Иначе, Стан, на базата на какво заключихте, че в уикипедия няма място за такава статия? – Уанфала (беседа) 10:43, 3 ноември 2021 (UTC)[отговор]
petel.bg... Може би и други, защото съвсем не е бил цитиран само Капитал. Би било хубаво, ако филтърът имаше възможност да казва кои са точно проблемните сайтове, но няма.
ViktorvDimitrov, дали бихте могли да отговорите, моля Ви, дали Ви се е показвало следното съобщение?
Имам чувството, че при редакции от мобилни устройства филтърът дори и това съобщение не показва (или пък може би излиза счупено, не знам). Но ако се показва, тогава може поне да сложим в него връзка към У:СФИН, така че хората да могат да проверят дали въвежданите от тях сайтове като източници не фигурират в списъка на филтъра. По-добра идея на този етап нямам (поне не лесна за реализиране).
— Luchesar • Б/П 11:14, 3 ноември 2021 (UTC)[отговор]
Да, конкретно потвърждавам че ми изписа това съобщение, но имаше и още едно което беше изписано. Освен Капитал има линк към Petel.bg, към собствения сайт на компанията (с документи потвърждаващи задължителните работни сертификати), към dnes.bg и към regal.bg защото в капитал артикулите са същите, но зад paywall. Имате ли достъп до адреса на сайта където стои едита? - аз нямам ViktorvDimitrov (беседа) 12:14, 3 ноември 2021 (UTC)[отговор]

Алексия

Имам нужда малко от помощ за статията Алексия. По някаква причина английската връзка води до Дислексия, което е нещо различно. Интересно и че на немски език също води до дислексия. Но статията за Алексия трябва да води към статията Pure Alexia на английски език. Въпросът е, че в Уикидата като се опитам да променя английската връзка ми казва, че тя вече се използва от друг обект. Когато отида на другия обект и се опитам там да добавя българската статия, която липсва там пък ми дава пак проблем. Някой може ли да помогне с това?--Ilikeliljon (беседа) 16:03, 2 ноември 2021 (UTC)[отговор]

Свързах Алексия към Pure Alexia. Просто премахнах/изтрих Алексия от текущия обект, записах, след което свързах статията с английската. --Стан (беседа) 16:16, 2 ноември 2021 (UTC)[отговор]
Благодаря StanProg:!--Ilikeliljon (беседа) 07:43, 3 ноември 2021 (UTC)[отговор]

Вандализъм в население

Ted Masters Тед, дали 79.100.205.62 (беседа) не е Tolik28 (беседа - приноси), като гледам тези промени по населението във всякакви населени места? Ти май му следеше марионетките? Гледам, че Молли му е писала на беседата, а пък пускам тук темата, та повече хора да имат предвид за подобен вандализъм, ако се окаже, че е марионетка.
— Luchesar • Б/П 16:41, 2 ноември 2021 (UTC)[отговор]

Изминалите седмици имаше избори в тия градове и вече са с нови градоначалници. Изглеждат редовни промените му. --Протогер (беседа) 16:50, 2 ноември 2021 (UTC)[отговор]
Да цитира източници тогава, едва ли ще е проблем, ако са официално публикувани. Мисля, че редакторът е добронамерен, но не е свикнал да посочва източници. Има доста допълнения за разстоянията между различни български селища, но отново без източници. Същото се отнася и за многобройните нови статии за музикални албуми, създадени през последните дни. Не можем да толерираме данни без източници, иначе ще затънем в трудно поправима каша. --Молли (беседа) 17:12, 2 ноември 2021 (UTC)[отговор]
Новосъздадените статии за музикални албуми са от 79.100.175.89 (него вече го блокирах заради неколкократните злоупотреби с шаблон {{бързо изтриване}}). Редакциите на това IP наподобяват страшно много на редакциите на един друг стар познайник/познайница – Sweet 20 (беседа - приноси). --Ted Masters (беседа) 17:36, 2 ноември 2021 (UTC)[отговор]
Той е. Следя го от няколко дена. Фактът, че никога не поставя източници, е доста проблемен и е предпоставка за мигновеното му блокиране. Не знам какво да правя – да го блокирам още сега ли, имайки предвид предишните му прояви, или да продължа да го наблюдавам и да го блокирам, само ако започне да въвежда абсолютно непроверима информация? Останалите редактори какво мислят по въпроса? Ще е добре да чуя няколко мнения, че да си сверя и аз часовника. --Ted Masters (беседа) 17:19, 2 ноември 2021 (UTC)[отговор]
Когато става въпрос за липса на източници, особено пък, както и при фалшификации, аз съм за твърди мерки. --Молли (беседа) 17:57, 2 ноември 2021 (UTC)[отговор]
Страхотно, Ted, благодаря ти много! Относно въпроса ти: честно казано, напоследък страшно много съм насъбрал на дезинформацията, „фейсбук-информацията“ и въобще цялото това царстване на агресивното невежество. Затова мисля, че Молли е абсолютно права като казва, че ще затънем в трудно поправима каша, ако толерираме въвеждането на данни без източници. Даже бих казал въобще на всякакви неочевидни твърдения без източници. Ако не искаме да станем същата помия като Фейсбук, трябва да си държим на принципите. Така че бих казал една-две молби „с добро“ да се посочват източници; не стане ли – блок до дупка при всяка следваща марионетка.
— Luchesar • Б/П 17:57, 2 ноември 2021 (UTC)[отговор]
Има няколко такива случая напоследък които ме карат да се запитам дали не е време пак да повдигнем въпроса за поне един локален проверяващ. Luchesar неведнъж е повдигал въпроса тук, но все не намираме време. -- Сале (беседа) 09:39, 3 ноември 2021 (UTC)[отговор]
Винаги трябва да са най-малко двама в проект (идеята е да има взаимен контрол между тях). Най-големият проблем, според мен, е не толкова липсата на време, колкото, че за да бъдат одобрени, проверяващите е нужно да получат най-малко 25 гласа „за“ съгласно m:ОПП. Процентът одобрение иначе едва ли е проблем, защото е дори по-нисък от нашия – поне 70% трябва да бъде.
Не съм много сигурен дали в днешно време ще можем да съберем толкова гласове „за“ дори при пълен консенсус, че са ни нужни проверяващи, и при пълно доверие в кандидатите. Но какво пък – може да пробваме.
Имах някои идеи за подобрение в локалната ни политика за проверяващи, която бях предлагал навремето – последният ѝ вариант, мисля, е този. Забавното е, сега гледам, че пак Tolik28 е станал повод. :-D
Ще се опитам да си спомня какви бяха тези идеи и ще гледам да нахвърлям ново предложение за локална политика идните дни – и този път може би да пробваме като първа стъпка поне него да гласуваме.
— Luchesar • Б/П 11:05, 3 ноември 2021 (UTC)[отговор]

Вандализъм в попфолк

Преди време писах за премахванията на искания за източници в статиите за попфолк.

 кукловод Pepi89 ми обяснява тогава, че било лесно просто да потърся в Гугъл, като съм искал източници (вижте и обясненията по-нагоре в беседата). Radiohist и Stolz също му писаха след тия обяснения, за което сърдечно им благодаря!

Ефектът обаче е, че този потребител (най-вероятно) отново започна да редактира от различни IP адреси, като продължава да премахва искания за източници (пример).

Засега ще блокирам всяко IP, което прави подобни редакции, но предлагам да помислим дали, както преди време, не въведем отново забрана за някакъв период от време за нерегистрирани да редактират статиите за попфолк. Там обикновено цари пълен батак и всякакви фенове, а вероятно и платени пиари, си пишат каквото искат, без въобще да ги е грижа за посочване на източници. По-лошо, въпросният Pepi89 дори беше посочвал фалшиви източници.
— Luchesar • Б/П 16:55, 2 ноември 2021 (UTC)[отговор]