Христо Иванов (политик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Христо Иванов (юрист))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Христо Иванов.

Христо Иванов
български юрист и политик

Роден

Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Политика
Партия Да, България!
Министър на правосъдието и заместник министър-председател на България
6 август 2014 – 7 ноември 2014
Министър на правосъдието
7 ноември 2014 – 18 декември 2015
Христо Иванов в Общомедия

Христо Любомиров Иванов е български политик, юрист, заместник министър-председател и министър на правосъдието в служебното правителство на Георги Близнашки от 6 август до 7 ноември 2014 г.[1], министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов от 7 ноември 2014 г. до 18 декември 2015 г. От 7 януари 2017 г. е ръководител на новообразуваната ПП „Да, България!“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Христо Иванов е роден през 1974 година в София в семейството на Любомир Иванов и Мария Бойкикева. По майчина линия принадлежи към голям български род от Македония.

Баща му Любомир Иванов е строителен инженер, член на БКП, работил като проектант и ръководител на отдел в „Заводпроект“ в София.

Майка му Мария Бойкикева е родена през 1932 г. в Москва. Нейният баща Недялко Бойкикев е осъден в България заради организиране на изложбата „Белият терор в България“, която обикаля цяла Европа и за други подобни политически акции. Завършва в Ница правни науки. Емигрира в Германия, става един от основателите на Български студентски антифашистки съюз в Европа „Нарстуд“ в Берлин. След идването на власт на нацизма заминава като политически емигрант в Москва. Журналист, член на ВКП (б), става жертва на сталинските репресии и умира в лагер на ГУЛАГ в Колима през 1937 г.

Майката на Мария, Светлана, следва медицина в Берлин и там се омъжва за Недялко Бойкикев. Д-р Светлана Бойкикева е военен лекар, офицер от медицинската служба през Великата отечествена война, има бойни награди. След Деветосептемврийския преврат семейството се завръща в България през април 1945. Майката работи във Военна болница в София като лекар с чин полковник, професор по физиотерапия.

Мария Бойкикева учи в училището към съветското посолство, а после в Първа девическа гимназия. Завършва философия в СУ „Климент Охридски“. Работи четири години като учител по история в техникум „Юрий Гагарин“ в Монтана (Михайловград). По-късно завежда редакция „Философия“ в издателство „Наука и изкуство“. От 1966 г. е член на БКП. Заради изказвания в разрез с партийната линия по време на Пражка пролет 1968 г. е викана за обяснения и е наказана с последно предупреждение за изключване от БКП. През 1988 г. е сред основателите на Комитета за екологична защита на гр. Русе. Била е също и активист на „Екогласност“. През 1988 г. е съучредител на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България и негов първи председател на ротационен принцип. Заради членството си в Клуба, както и заради подписани петиции в подкрепа на Петър Манолов и Вацлав Хавел е изключена от БКП заедно с още 13 от членовете. След 10 ноември 1989 г. Политбюро на ЦК на БКП възстановява партийното ѝ членство заедно с това на другите 13 изключени. Когато БКП се преименува през април 1990 г., Мария Бойкикева остава член на БСП.[2][3][4]

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализирал е във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program,[5] Washington College of Law, във Вашингтон, САЩ, в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ.

Професионална кариера[редактиране | редактиране на кода]

От 1996 г. до 2002 г. работи като координатор на проекти в областта на законодателната и съдебната реформи в рамките на Инициатива за Върховенство на закона на Американската асоциация на юристите. От 2002 г. до 2006 г. е независим консултант по проекти на международни институции, програми за международна техническа помощ и частни клиенти, свързани с оценка на законодателството и утвърждаване върховенството на закона.

От 2006 г. до 2014 г.[6] е бил програмен директор на Фондация „Български институт за правни инициативи“, където е ръководил проекти в областта на съдебната реформа, предотвратяване на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона.

От 2002 г. е вписан като адвокат. През 2014 г., броени дни след като е назначен за служебен министър на правосъдието и вицепремиер в служебния кабинет на Георги Близнашки, срещу него започва медийна кампания, в рамките на която става известно, че поради неплащане на членски внос в Софийската адвокатска колегия е бил глобяван нееднократно и накрая е бил лишен от право да упражнява адвокатска професия за времето от 28 март 2014 г. до 28 септември 2014 г.[7][8]

Политическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

На 6 август 2014 г. президентът Росен Плевнелиев назначава Христо Иванов за служебен заместник министър-председател по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и служебен министър на правосъдието в кабинета на премиера Георги Близнашки. След края на мандата на служебния кабинет, на 8 ноември 2014 г. Иванов е избран от Народното събрание за министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов – пост, който заема до 9 декември 2015 г., когато подава оставка [9] заради бламиране на съдебната реформа от страна на ГЕРБ [10].

На 9 декември 2016 г. заедно с Мануела Малеева и Кристиан Таков Иванов анонсира нов политически проект, чието начало е дадено по време на среща „Говорим за България“, проведена в Независим театър.[11][12]

Месец по-късно, на 7 януари 2017 г., учредява новата си партия, която се нарича Движение „Да, България“ [13].

На 12 април 2018 г. заедно с Атанас Атанасов – председател на ПП „Демократи за силна България“ (ДСБ) и Владислав Панев – председател на ПП „Зелените“, представя ново политическо обединение „Демократична България“, което се обявява в опозиция на текущата власт и като алтернатива на партиите ГЕРБ, БСП и ДПС.[14]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Женен, с две деца.

Родословие[редактиране | редактиране на кода]

 
 
 
 
 
 
 
Стоян Бойкикев
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Натанаил Охридски
(1820 — 1906)
 
 
 
Златан Бойкикев
(1822 — ?)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Иван Бойкикев
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Недялко Бойкикев
(1894 — 1938)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Любомир Иванов
 
Мария Бойкикева
(р. 1932)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Христо Иванов
(р. 1974)
 


Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. Министерство на правосъдието. Министерство на правосъдието. // МП, 6 август 2014. Посетен на 8 ноември 2014.
 2. Мария Бойкикева, Реч на митинг в Пазарджик (края на ноември 1989) с кратка биографична справка.
 3. „Майката на правосъдния министър: В Москва боледувах от скорбут, мама ми даваше сурови картофи“, интервю на Мила Гешакова с Мария Бойкикева, в-к „24 часа“, 20 декември 2014 г.
 4. За историята и политиката с Мария Бойкикева (Мока), Radio Binar (Радио „Бинар“), предаване „История и политика“, публикувано 27 юли 2015 г.
 5. Програма „Фулбрайт“. Congratulations to the three ‪#‎Fulbright‬ alumni. // Facebook, 26 август 2014. Посетен на 8 ноември 2014.
 6. Годишен отчет на фондация „Български институт за правни инициативи“.
 7. Министър Иванов потвърди новината на „Гласове“, че е с отнети адвокатски права, glasove.com, 8 август 2014 г.
 8. Справка по име в сайта „Регистри на българската адвокатура.
 9. Христо Иванов подаде оставка, Клуб „Z“, 9 декември 2015 г.
 10. ГЕРБ бламира съдебната реформа, Христо Иванов подаде оставка, mediapool.bg, 9 декември 2015 г.
 11. Христо Иванов обяви нов политически проект, в-к в. „Дневник“, 9 декември 2016 г.
 12. Има ли българска мечта – новото начало вдясно?, предаване по BiT, 9 декември 2016 (архивирано от оригинала).
 13. Новата партия „Да, България“ ще участва на предстоящите избори, БНР, интервю на Галя Митева, 22 декември 2016 г.
 14. Сформира се ново политическо обединение – „Демократична България“, vesti.bg, 13 април 2018 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]