Даниел Митов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Даниел Митов
български политик

Роден

Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Политика
Партия ДСБ, ДБГ
Министър на външните работи
6 август 2014 – 27 януари 2017
Даниел Митов в Общомедия

Даниел Павлов Митов е български политолог и политик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 2002 г. завършва „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2001 – 2002 г. специализира „Политически умения“ в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. Участва в програмите за обмен „Маршал“ на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalites d’avenir“ на френското външно министерство.[1] Член на Младежкия консервативен клуб (МКК) от 2000 г.

Професионална кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 2002 г. започва работа в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа и като член на редакционния екип на списание „Разум“. Работи като експерт в отдел „Публикации“ на НСИ. От 2006 г. е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“.

През 2010 г. заминава в мисията на Националния демократически институт (НДИ) на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 г. става член на партия Демократи за силна България (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за европейски парламент през 2007 г. Изборите завършват неуспешно за партията и цялото ѝ ръководство, начело с лидера Иван Костов, подава оставка. При избора на ново ръководство Даниел Митов се кандидатира и е избран за заместник-председател на ДСБ. На парламентарните избори през 2009 г. е кандидат за депутат и водач на пропорционалната листа на Синята коалиция в 13-и Пазарджишки избирателен район, но не успява да влезе в парламента.

През 2012 г. Даниел Митов, заедно с Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин, напуска ДСБ и се присъединява към партията Движение България на гражданите, основана от бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Избран е за член на Националния съвет на партията и остава такъв до есента на 2012 г., когато поради ангажиментите си към НДИ се оттегля от политиката.

Външен министър[редактиране | редактиране на кода]

На 6 август 2014 г. Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки.[2] Запазва поста и в следващото правителство - второто на Бойко Борисов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Даниел Митов, служебен министър на външните работи, сайт на Президентството на Република България, 5 август 2014 г.
  2. Кой е новият външен министър Даниел Митов, dnevnik.bg, 5 август 2014 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]