Даниел Митов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Даниел Митов
български политолог и политик

Роден

Учил вСофийски университет
Политика
ПартияДСБ, ДБГ, ГЕРБ
Министър на външните работи
6 август 2014 – 27 януари 2017
Народен представител в:
XLV НС   XLVI НС   XLVII НС   XLVIII НС   
Даниел Митов в Общомедия

Даниел Павлов Митов е български политолог и политик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 2002 г. завършва „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2001 – 2002 г. специализира „Политически умения“ в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. Участва в програмите за обмен „Маршал“ на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalites d’avenir“ на френското външно министерство.[1] Член на Младежкия консервативен клуб (МКК) от 2000 г.

Професионална кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 2002 г. започва работа в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа и като член на редакционния екип на списание „Разум“. Работи като експерт в отдел „Публикации“ на НСИ. От 2006 г. е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“.

През 2010 г. заминава в мисията на Националния демократически институт (НДИ) на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 г. става член на партия Демократи за силна България (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за европейски парламент през 2007 г. Изборите завършват неуспешно за партията и цялото ѝ ръководство, начело с лидера Иван Костов, подава оставка. При избора на ново ръководство Даниел Митов се кандидатира и е избран за заместник-председател на ДСБ. На парламентарните избори през 2009 г. е кандидат за депутат и водач на пропорционалната листа на Синята коалиция в 13-и Пазарджишки избирателен район, но не успява да влезе в парламента.

През 2012 г. Даниел Митов, заедно с Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин, напуска ДСБ и се присъединява към партията Движение България на гражданите, основана от бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Избран е за член на Националния съвет на партията и остава такъв до есента на 2012 г., когато поради ангажиментите си към НДИ се оттегля от политиката.

През 2021 г. е избран за депутат от ГЕРБ-СДС в XLV народно събрание. След изборите през Юли 2021 е предложен за министър-председател в проектокабинета на ГЕРБ–СДС, но след като не получава нужната подкрепа в парламента, връща проучвателния мандат на Президента.

Външен министър[редактиране | редактиране на кода]

На 6 август 2014 г. Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки.[2] Запазва поста и в следващото правителство – второто на Бойко Борисов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Даниел Митов, служебен министър на външните работи, сайт на Президентството на Република България, 5 август 2014 г.
  2. Кой е новият външен министър Даниел Митов, Dnevnik.bg, 5 август 2014 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]