Тодор Танев (политик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Танев.

Тодор Танев
български учен и политик
Роден
30 октомври 1957 г. (61 г.)
Научна дейност
Област Политология, Публична администрация, Социология
Образование Софийски университет
Работил в Софийски университет, Американски университет в България, Великотърновски университет, Нов български университет
Видни студенти Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов, Даниел Митов, Димитър Ганев (политолог), Иван Начев, Петър Николов-Зиков, Светослав Малинов

Проф. Тодор Александров Танев е български учен (политолог, социолог) и политик от Гражданския съвет на Реформаторския блок. В периода 7 ноември 2014 – 3 февруари 2016 г. е министър на образованието и науката във второто правителство на Бойко Борисов.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 30 октомври 1957 г. [1] в Габрово. Син е на композитора Александър Танев. Завършва Първа английска гимназия (1976 г.) и специалност „Социология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1982 г.). Постъпва на работа като преподавател в Софийския университет през 1983 г. Специализира и преподава в САЩ, Германия, Италия, Швеция и Нидерландия. Кандидат на политологическите науки с дисертация на тема „Политическата ситуация: опит за теоретичен анализ“ (1992). Доктор на политологическите науки с дисертация на тема „Културната рационалност на политиката“ (2002). Доцент (1994) и професор (2003) в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Сред основателите е на първата в страната катедра „Политология“ и неин ръководител (1993 – 2000), основател и ръководител (до 2011) на катедра „Публична администрация“.

Научните му интереси са в сферата на стратегическото управление на обществените процеси. Автор е на 7 монографии и множество научни студии, статии и доклади. Основател и главен редактор е на научното онлайн списание Публични политики.bg.[2] Участва в ръководството на Мрежата на институции и училища по публична администрация в Централна и Източна Европа NISPAcee.[3] (1998 – 2001 г.).

Съосновател и член на Гражданския съвет на Реформаторския блок (РБ). Участва чрез листата на РБ[4] в 29-ти МИР (Хасково) в парламентарните избори от 5 октомври 2014 г. На 7 ноември 2014 г. е избран за министър на образованието и науката във второто правителство на Бойко Борисов.

Образователна политика[редактиране | редактиране на кода]

Танев води образователна политика, която цели да е преди всичко финансово отговорна, иновативна и цялостна[5]. Мандатът му започва с внасянето от страна на ГЕРБ на радикалния Закон за предучилищното и училищното образование и задачата да се финализира успешно осигуряването на европейските фондове за наука и образование[6]. Тези две едновременни и сериозни задачи са безпрецедентни в работата и отговорностите на МОН. Като представител на непартийния Граждански съвет на 5-партийния Реформаторски блок, който е партньор на ГЕРБ в Правителството на Бойко Борисов 2, Танев не получава достатъчна партийна подкрепа[7]. Танев разчита на своя екип, който се състои от известните експерти и заместник министри Ваня Кастрева, проф. Николай Денков и проф. Костадин Костадинов. Едновременно с това Танев създава системни работни отношения със Съвета на ректорите на висшите училища в Република България, ръководството на Българска академия на науките и социалните партньори, преди всичко Синдиката на българските учители. На трето място Танев установява лични работни отношения с еврокомисарите по наука Carlos Moedas и образование Тибор Наврачич и осигурява тяхното гостуване в България и осигуряването на подкрепа и европейски средства за българското образование и наука към есента на 2015 г.[8][9]

По време на мандата му е изготвен пакет от 4 паралелни законопроекта едновременно във всички направления на образователната реформа, включващ законопроекти за изменение и допълнение на законите за Развитие на академичния състав, Висшето образование, Насърчаването на научните изследвания и Професионалното образование и обучение. Преди всичко новото ръководство на МОН работи интензивно и през февруари 2015 г. финализира приемането на Оперативната програма за наука и образование за интелигентен растеж (ОПНОИР) с общ бюджет от 1 милиард и 300 млн. лв.[10], както и успешното преминаване на двете партньорски проверки през май и октомври същата година[11]. През 2015 г. е завършена законовата и организационната основа на дуалното обучение, с което се дава възможност за усвояване на професионални умения чрез работа и заработват конкретни форми на дуално обучение[12] по проекти с Австрия и Швейцария[13]. В сферата на финансирането на науката се създава нов Правилник за работата на Фонда „Научни изследвания“. По този начин се прекъсват лошите практики, натрупани в предните години. По инициатива на Танев се създава специална форма за държавно финансиране на изследвания на млади учени с тюторството на утвърдени учени чрез ежегодни конкурси[14]. Първият транш от МОН към БАН за тази цел е през 2015 г. и е от 2 млн. лв.[15] Танев настоятелно вкарва в учебните програми 5 – 9 клас предмета „Гражданско образование“[16] и увеличава часовете по музика и изобразително изкуство [17].

Провежданата от Танев и екипа му образователна политика акцентира преди всичко върху откриване и изграждане на работещи форми за свързване на бизнеса и образованието като основа на образователната реформа. За целта той лансира въвеждането на т.нар. четиристепенна образователна система с вертикалната и хоризонталната проводимост на мястото на действащата двустепенна (училищно – висше образование) чрез развитие на междинна степен между средно и висше (post-secondary, non-tertiary) и още една степен над висшето, както и еманципирането на професионалното образование и обучение от другите форми на образование и изграждането му като учене през целия живот. Инициативите му са в областта на дуално професионално образование след средно („интегрални професионални колежи“)[18], изграждането на 4-степенната образователна система, създаването в България на т.нар. „университет на третата възраст“. [19] и споменатото финансирането на научните изследвания на млади учени.

На 1 февруари 2016 г. подава оставката си от министерския пост, след като му е поискана от премиера Бойко Борисов. [20] От 1 март 2016 г. до 27 януари 2017 г. е Съветник на министър-председателя в Политическия кабинет на Министерския съвет.

Книги[редактиране | редактиране на кода]

 • Принципи на контентанализа на документи като изследователска техника. 1990
 • Въведение в публичната администрация в сравнителен европейски контекст. 2000
 • Политическата култура. 2001
 • Политическите стратегии. 2003
 • Анализ на публичните политики: науката за създаване на конкретни политики. 2008
 • Стратегическо управление на публичната сфера. 2008
 • Държавничеството. 2013
 • Как мислят стратезите. 2016
 • Манифест за професионалното образование и обучение в България. 2018

Награди[редактиране | редактиране на кода]

 • Почетен знак на Софийския университет със синя лента. 2007
 • Медаль „За укрепление мира, дружбы и сотрудничества“ Министерства иностранных дел Российской федерации. 2015
 • Награда „Питагор“ за утвърден учен в областта на социалните и хуманитарните науки. 2018

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Цветя и подаръци за министър с рожден ден, Vsekiden.com, 30 октомври 2015 г.
 2. „Кой е Тодор Танев?“, dariknews.bg, 06.11.2014.
 3. Сайт на Мрежата на институции и училища по публична администрация в Централна и Източна Европа
 4. 29 МИР – листа на Реформаторския блок
 5. Министър Тодор Танев: Образователната реформа може да бъде само цялостна, сайт на МОН, 30 април 2015 г.
 6. Министър Тодор Танев: Новият закон за образованието е прогресивен и е в интерес на учениците, сайт на МОН
 7. Напрежението в РБ ескалира! Вълчев обвини Радан в завера срещу просветния министър!, Канал 3.
 8. До 2020 г. средствата за научна дейност трябва да достигнат 1,5% от БВП, каза Тодор Танев, dnevnik.bg, 8 октомври 2005 г.
 9. Проф. Танев се срещна с еврокомисаря по образованието Тибор Наврачич, teacher.bg.
 10. [1], сайт на МОН
 11. Mинистърът на образованието и науката проф. Tодор Tанев откри третото заседание на Kомитета за наблюдение по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж 2014 – 2020“, сайт на МОН
 12. [2]
 13. Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система 2015‐2019, сайт на МОН
 14. Среща на ръководството на Академията с млади учени във връзка с Програма за подпомагане на млади учени в БАН
 15. Велиана Христова, 1 млн. лв. за млади учени - в неизвестност, в-к „Дума“, 13 януари 2016 г.
 16. Ванина Стоянова, МОН иска часове по гражданско образование от I до XII клас, в-к „Сега“, бр. 5218 (44), 24 февруари 2015 г.
 17. Александра Маркарян, МОН: Министър Танев лично настоя в X клас да се учат музика и изобразително изкуство, offnews.bg, 4 ноември 2015 г.
 18. Тодор Танев в Пловдив: Въвеждат се интегрални професионални колежи, „24 часа“, 26 септември 2015 г.
 19. Танев черпи опит от Франция за университета на третата възраст, Медиапул, 1 декември 2015 г.
 20. „Премиерът поиска оставката на Тодор Танев заради скандалите с учебните планове“, Медиапул, 28 януари 2016 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]